Objavljeno: 25.9.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2018

Prenosnik za igre

V zadnjih letih smo preizkusili veliko igričarskih prenosnikov, večina jih je zasedala najvišje zmogljivostne in cenovne razrede. Tokrat preizkušeni Acerjev Nitro 5 pa ponuja grafično zmogljivost po nekoliko bolj razumljivi ceni.

Prve igričarske prenosnike smo preizkusili že pred desetimi leti, a danes jih je na voljo več kot kadarkoli prej. Na preizkus nam proizvajalci sicer najraje pošljejo zmogljivejše modele, ti so pa pogosto tudi zelo dragi – za marsikoga predragi. Tokrat preizkušeni Acer Nitro 5 pa lepo kljubuje temu trendu, saj meri na solidno igričarsko izkušnjo po nekoliko razumljivejši ceni.

Ohišje je seveda nekoliko debelejše od običajnega petnajstpalčnega prenosnika, kot se spodobi ima kar nekaj rdečih detajlov, najbolj izstopajo rdeče obrobljene tipke. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, tudi to je v rdeči barvi. Kakovost tipkovnice je solidna, tipke ponujajo dovolj visok hod in soliden povratni odziv, na desni strani je tudi številčnica. Podobno dobra je tudi sledilna plošča, vgrajena zvočnika pa sta zgolj povprečna. Zelo dober je tudi mat zaslon, v uporabi je IPS-matrika, ločljivost je klasičnih 1920 × 1080.

Ta ločljivost je ravno prava, da vgrajena grafična kartica GeForce GTX 1060 brez težav prebavi skoraj vse igre tudi pri višjih stopnjah podrobnosti in efektov. Kartica ima vgrajenih 6 GB lastnega pomnilnika, ob njej je sicer nameščena tudi Intelova vgrajena UHD 630. GTX 1060 je trenutno najpopularnejša grafična kartica na svetu (vsaj če gre soditi po podatkih Steama), sicer bolj pri namiznih računalnikih, a se tudi tu odlično odreže.

Pri Acerju so dodali Intelov procesor zadnje generacije, konkretno štirijedrni i5-8300H s tehnologijo hyper-threading (sistem tako vidi osem jeder). Vgrajenih je 8 GB pomnilnika, kar je danes nekako osnova za udobno delo. Tisti, ki ob igrah počno še kaj (denimo igre snemajo ali jih celo v realnem času pretakajo na splet), si bodo sicer zaželeli več pomnilnika. Tu pridemo še do ene pohvale prenosnika, saj nas do nadgradnje pomnilnika ločijo le vratca, zaprta z enim vijakom. Prenosnik ima dve reži, od tega je ena seveda že zasedena, to pomeni, da lahko brez večjih težav hitro skočimo na 16 GB. Enako velja tudi pri pogonu – vgrajen je SSD tipa M.2 velikosti 512 GB, ob njem pa je spet povsem dosegljiva reža za vgradnjo dodatnega pogona klasične velikosti 2,5 palca.

Strojna oprema tako ponuja dobro izkušnjo, tako ob igrah kot med vsakodnevnim delom. Vzdržljivost baterije seveda ni nič posebnega, na našem preizkusu je zdržal dobri dve uri, a je to za prenosnik tega razreda povsem razumljivo. Hladilna rešitev bi lahko bila sicer nekoliko drugače zastavljena. Pri navadnem delu v Oknih je prenosnik povsem neslišen, a se vse skupaj spremeni, ko se lotimo igranja.

Procesor in grafično jedro sta namreč postavljena zelo skupaj (v prenosnikih pač ni prostora, da bi bila predaleč narazen), čez njiju pa vodita dve hladilni cevi (heat pipe) do dveh ventilatorjev, postavljenih v desni zadnji vogal prenosnika. To pomeni, da gredo temperature enega in drugega z roko v roki, prenosnik pa pri zahtevnejših opravilih hitro postane kar glasen. Plastika nad tipkovnico se ob tem tudi kar segreje – to med igranjem sicer ne zmoti. Oboje je stalnica pri takih zmogljivih prenosnikih, a vseeno se nam zdi postavitev dveh ventilatorjev na nasprotni strani ohišja bolj smiselna. Če uporabnik igra s slušalkami, ga glasnost ventilatorjev sicer ne bo motila.

Na prenosniku smo pognali standardne preizkuse grafike (konkretno v programu 3DMark), poskusili pa smo igrati tudi nekaj grafično zahtevnejših iger (denimo zadnji Doom in Project Cars 2). Prenosnik je vse poganjal brez najmanjših težav, dejansko je povsem primerljiv doma sestavljenemu namiznemu računalniku s podobnimi komponentami (konkretno GTX 1060, i5-7500 in 16 GB pomnilnika). Zanimivo, da sta se grafični kartici obnesli skoraj enako, pri procesorjih pa je novejši i5-8300H za skoraj 20 odstotkov zmogljivejši pri računanju fizike.

Debelejše ohišje ponuja tudi več prostora za vmesnike. Tako na levi strani najdemo klasični omrežni vmesnik, vmesnik USB-C, izhod HDMI, vmesnik USB 3.0 in bralnik pomnilniških kartic SD. Na desni so še dva vmesnika USB, izhod zvočne kartice ter vhod za napajanje. Optične enote tu ni, a je tudi nismo pogrešali.

Pri računalniku, namenjenemu igram, imamo nekaj različnih možnosti. Najbolj zagrizeni bomo seveda ostali pri lastno sestavljenih namiznih računalnikih, marsikomu pa je nakup namenskega računalnika enostavno lažja in hitrejša pot do uživanja v igrah. V naših spletnih trgovinah najdemo tudi veliko namiznih modelov, če si želimo tudi možnost prenašanja računalnika oziroma smo omejeni s prostorom, pa bo prenosnik edina resna izbira. Tu lahko novega Acerjevega Nitro 5 brez težav priporočimo, saj ponuja dobro razmerje med zmogljivostjo in ceno.

Acer Nitro 5

Igričarski prenosnik

Cena: 1280 EUR

Prodaja: www.diss.si.

Za: Zmogljivost, tipkovnica, enostavna nadgradnja, grafična kartica.

Proti: Velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji