Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2011

Premišljena nadgradnja

Med programi za optično prepoznavanje vsebin uporabniki nimamo posebej velike izbire. Če se omejimo na slovenščino in našo pisavo, se krog primernih kandidatov še dodatno skrči. Zato pa smo vsekakor veseli nove različice programa ABBYY FineReader 11, ki bolj kot nove funkcije prinaša izboljšavo starih in pohitritev delovanja. To je v očeh uporabnikov navadno vredno celo več od popolnih novotarij.

Poldrugo leto so inženirji ukrajinske programske hiše ABBYY snovali novo različico priljubljenega programa FineReader. Leta 2011 smo tako vendarle ugledali FineReader 11, ki za razliko od predhodnika ne postreže z drastičnim preskokom, saj ta, roko na srce, sploh ni potreben. Program za optično prepoznavo vsebin deluje sveže in intuitivno, največ novosti pa je bilo namenjenih samim algoritmom in kodi. Uporabniki bodo hitro opazili višjo hitrost obdelave dokumentov, še posebej, če so ti črno-beli. Nov skenirni način za črno-belo vsebino je po zagotovilih izdelovalca programa do 45 odstotkov hitrejši od predhodnika, in to se opazi tudi v praksi. Uporabniki, ki veliko skenirajo in v digitalno obliko pretvarjajo predvsem tekstovne in druge manj zahtevne dokumente, bodo veseli nove možnosti Fast reading, ki občutno pohitri samo obdelavo besedil, a brez opaznega upada kakovosti dela prepoznavanja pisave. Seveda to velja le za preprostejše dokumente, pri zajemanju revij z bogatimi barvnimi prelivi in drugimi grafičnimi elementi pa se velja držati privzetega temeljitega branja vsebine.

Tudi tako razdrobljen zapis v sliki precej nizke ločljivosti FineReader 11 uspe razločiti in razčleniti. Za popolno uporabnost pa je kljub temu še vedno potrebna interakcija uporabnika.

Razvijalci so že v različico FineReader 10 vgradili možnost pošiljanja anonimne statistike glede obdelovanih dokumentov družbi ABBYY, ta možnost je seveda na voljo tudi v 11-ki. In prav temeljita analiza navad uporabnikov je programerje navdihnila za temeljito prenovo sistema ADRT (Adaptive Document Recoginition Technology), ki analizira strukturo dokumentov. Ta že doslej ni bil deležen prav veliko kritik, zdaj pa je zelo dober, saj ga krasi izredna natančnost. Posledično ima uporabnik precej manj dela z drugimi urejevalniki, saj že sam FineReader 11 ustvari zelo pristno digitalno različico izvirnika. Slednje še posebej velja za zajem dokumentov, ki so bili predhodno ustvarjeni v različnih urejevalnikih besedil, saj novi FineReader zelo natančno bere in postavlja ne le prelome vrstic in stolpcev, temveč tudi opombe, glavo, nogo, številke strani in celo odmike besedila v dokumentu. Ko smo že pri dokumentih, velja omeniti, da FineReader 11 uvaja podporo izvozu vsebin v program OpenOffice.org Writer oziroma v zapis ODT, pri čemer je natančnost izvoza povsem primerljiva s tisto v Microsoft Wordu. Za nameček je izboljšan tudi sam urejevalnik slogov pisav v programu, saj zdaj omogoča zares enostavno urejanje tekstovnih vsebin in tako skorajda v celoti odpravi potrebo po uporabi namenskega urejevalnika besedil, uporabniku pa prihrani kup časa. Uporabnik ima v novi različici tudi precej več možnosti za shranjevanje dokumentov v zapis PDF, pri čemer lahko da prednost kakovosti zapisa, minimalni velikosti datoteke (te so, zahvaljujoč uporabi algoritma za stiskanje PDF MRC, že sicer zgledno majhne) ali pa se odloči za uporaben kompromis. Po tako ustvarjenih dokumentih v zapisu PDF deluje tudi iskanje, ali pa se uporabnik odloči za njihovo zaščito pred vpogledom, tiskanjem, kopiranjem vsebine ...

ABBYYjevci so z zadnjimi različicami programa FineReader že dokazali, da se ne bojijo razvoja povsem novih funkcij, leto 2011 tako prinaša zgledno podporo izvozu optično zajetih in obdelanih vsebin v obliko, primerno za elektronske bralnike in pametne telefone. FineReader 11 podpira priljubljena zapisa EPUB in FB2 (optimalna izbira za iPad in elektronske bralnike), še več, iz samega programa je moč vsebine poslati neposredno na bralnik Amazon Kindle.

Pošiljanje vsebin neposredno na elektronski bralnik Amazon Kindle je vsekakor posrečena novotarija.

Vedno več uporabnikov zajema slike dokumentov z mobilnimi telefoni, zato so jim ABBYYjevci pripravili poseben način prepoznavanja njihove vsebine, saj lahko pred samim optičnim prepoznavanjem v programu popravijo trapez slike, kontrast in druge priročne parametre.

Poslovna okolja s skenerji, sposobnimi obojestranskega prepoznavanja dokumentov, pa bodo vesela različnih možnosti upravljanja skeniranja in sestavljanja dokumentov. Skeniranje dokumentov z mešano vsebino ali pa knjig, katerih vsebine se berejo z desne na levo, je v novi različici znatno poenostavljeno.

Kaj reči za konec? ABBYY je z različico 11 naredil FineReader še uporabnejši v praksi. Izboljšali so hitrost in natančnost delovanja, nekaterim dodatkom, denimo zaslonskemu bralniku ABBYY Screenshot Reader, pa izboljšali zanesljivost delovanja. Nova različica je zato povsem upravičena.

Abbyy FineReader 11 Professional Edition

Program za optično prepoznavanje vsebin.   

Izdeluje: www.ABBYY.ua.    

Prodaja: www.ecdoo.si.    

Cena: 132 EUR, nadgradnja 92 EUR.

Za: Hitro in natančno delo, preprostost rabe, podpora elektronskim bralnikom.    

Proti: Barvne mešane vsebine mu še vedno delajo preglavice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji