Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2018

Premijski televizor po dostopnejši ceni?

Kaj danes označuje »premijski« pametni televizor? Vsekakor kratice, kot so 4K, HDR10, Android in različne komercialne oznake za sam zaslon. Pa še zajetna nalepka s ceno je priložena; ali pa tudi ne, če gre soditi po tokrat preizkušenem televizorju izdelovalca TCL.

Podjetje TCL že vrsto let izdeluje televizorje pod lastno blagovno znamko in blagovno znamko Thomson. Lani so se vodilni odločili, da se preizkusijo tudi v najvišjem tržnem segmentu in so v televizor TCL U55X9006 Xess X2, ki še danes velja za zastavonošo omenjenega izdelovalca, vgradili vse tehnologije, kar so jih premogli. Adut televizorja s 55-palčno diagonalo je vsekakor zaslon s tehnologijo kvantnih pik, ki jo v zadnjih letih Samsung preimenoval v tržno mikavnejšo oznako QLED, to oznako uporablja tudi TCL. Žal je zaslon, ki sliko prikazuje v ultra visoki ločljivosti 4K, le 50-herčni, torej televizor za najboljšimi zaostaja predvsem pri tekočem prikazu hitrega gibanja (beri: športa). Bistveno bolje se obnese pri predvajanju filmov in ogledu fotografij, saj podpira visok dinamični razpon barv (HDR10), kjer so barve – ko televizor enkrat ustrezno nastavimo – odlične (več o tem v nadaljevanju). Črna barva je ustrezno globoka, televizorju do certifikata UHD Premium, ki bi ga vendarle pričakovali glede na celoto, zmanjka le nekaj več svetilnosti. Kljub temu lahko zapišemo, da je slika, ki jo lahko prikaže TCLov zastavonoša, nadpovprečna.

Televizorju po estetski plati ne moremo očitati skoraj nič, na vsakem koraku dokazuje, da se je nekdo ubadal z zunanjo podobo, pa naj gre za prednjo ali zadnjo stran (na katero nekateri izdelovalci radi pozabijo). Zgornji del televizorja je zgledno tanek, spodnji, ki gosti vso elektroniko in priključke, pa meri v širino do 5 cm. Pohvalno je moč vse v televizor povezane kable spretno skriti pod plastični pokrov na zadnji strani. V srebrno barvo odeti pas pod zaslonom skriva po tri zvočnike na vsaki strani in oznako izdelovalca JBL. Ker se v utorih za zvočnike skrivajo zvočniške membrane, ki zasedejo več prostora, kot ga je praviloma na voljo pri tankih televizorjih, so inženirji (in oblikovalci) uporabili zanimivo zvijačo – utori za zvočnike nekoliko izstopajo iz sicer ravne prednje ploskve televizorja, a med ogledom video vsebin tega nihče ne bo opazil. Ustvarjeni zvok je vsekakor nadpovprečen za to cenovno kategorijo, čeprav njegova jakost nikakor ne narašča linearno, kot bi to morda pričakovali glede na nastavitve.

Modelu Xess X2 sta priložena dva daljinska upravljalnika, kar je pri premijskih televizorjih v zadnjih letih postala že kar navada izdelovalcev. Daljinec standardne velikosti premore več kot 40 gumbov in bo najpogosteje uporabljen na začetku za nastavitev televizorja, drugi manjši daljinec pa ima le gumbe za dostop do najpogosteje uporabljanih funkcij (premikanje po kanalih, nastavitev glasnosti, izbor vira slike itd.), a ima vgrajen še mikrofon, zato televizorju, ki ima nameščen operacijski sistem Android TV, lahko poveljujemo tudi z govornimi ukazi. Ta daljinec deluje podobno kot večkrat pohvaljeni LGjev Magic Remote.

In zdaj k pomanjkljivostim. Nismo se mogli znebiti občutka, da se s programsko opremo televizorja inženirji niso kaj prida ukvarjali, temveč so standardnemu Androidu le dodali logotip TCL in ga poslali v produkcijo. Preizkuševalca je vedno znova motila odločitev, da se televizor ob izklopu »resnično« ugasne in ne gre v stanje globokega spanja, saj nato vsak vklop zahteva dobro minuto čakanja, da se naloži operacijski sistem. Druga velika pomanjkljivost so tovarniške nastavitve televizorja, ki se ne zdijo niti malo posrečeno umerjene (ali pa kot pribito drži, da Evropejci povsem drugače dojemamo barve od Azijcev), pogojno uporaben je le filmski način, vsi drugi pa zahtevajo korenite popravke v nastavitvah, s katerimi se povprečni kupci najverjetneje ne bodo ubadali. Slikovni procesor v televizorju čuti potrebo po stalnem popravljanju slike – četudi večino funkcij preoblikovanja slike v nastavitvah izklopimo. Se pa zato precej dobro odreže pri nadgrajevanju vsebin nižjih ločljivosti na ločljivost 4K. Tudi slika prizemnega oddajanja DVB-T je bila povsem sprejemljiva. Nabor aplikacij pametnega televizorja je standarden za androidni svet, na spletni tržnici Play pa lahko na televizor naložimo cel kup drugih aplikacij, ki nam olajšajo bivanje z njim. Pod črto lahko zapišemo, da gre za cenovno zanimiv televizor, ki bi še najbolje pristajal računalnikarju. Temu bo všeč oblikovanje, nastavitve pa bo spreminjal toliko časa, dokler televizor ne bo upravičil oznak QLED, 4K in HDR na škatli.

TCL U55X9006 Xess X2

Kaj: Pametni televizor.

Izdeluje: www.tcl.eu.

Prodaja: www.bonajo.si

Cena: 1300 EUR.

Za: Cena, kakovost slike in zvoka, daljinec.

Proti: Tovarniške nastavitve, dolg zagon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji