Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2009

Prekletstvo programske opreme

Prekletstvo programske opreme

(Spet?) bom načel res že zelo staro temo o tem, kako so nas razvijalci programske opreme navadili, da njihovi izdelki pravzaprav nikoli ne delujejo tako, kot bi morali. Novost? Iz PCjev se tako nategovanje seli povsod, ta trenutek me najbolj motijo telefoni.

Včasih (pravzaprav bi bilo bolje reči, "že od nekdaj") smo za vse tegobe tega sveta kar privzeto okrivili Microsoft in njihova Okna. T. i. blue screen je bil glavni igralec v številnih vicih, ki so krožili na to temo, še najbolj zabavno vlogo je imel v avtomobilih, ko je Microsoft sporočil, da se bo razširil tudi v ta del industrije. Pa vendar ni vse tako enoznačno, saj ima podobne, ali celo hujše, težave še marsikdo. Pravzaprav se z njimi, bolj ali manj uspešno, spopada vsako programsko podjetje, ki ima pod seboj milijone in milijone vrstic programske kode, iz katere se nikakor ne more več elegantno izkopati.

Nazadnje sem se tega zavedel, ko sem si omislil nov telefon. Da, telefon. Resda "pameten", pa vendar. Ko sem Blackberry Bold preizkušal za preizkus v Monitorju (oktober 2008), sem ga kot edini telefon uporabljal ves teden in z njim nisem imel prav nobenih težav. Ko sem si ga zdaj, januarja, omislil v trajno last, sem jih imel nič koliko. Ob enaki uporabi! Očitno je "nekomu" v množici nadgradenj strojne programske opreme v tem času uspelo pridelati malo množico napak in težav. Mimogrede, težave so tako hude, da so očitno presedle tudi velikim igralcem - britanski Orange je že oktobra za nekaj tednov ustavil prodajo svojih paketov z Boldi, januarja pa se o takem, tokrat najverjetneje trajnem ukrepu, spet odloča. Zaradi "nenehnih programskih napak", kot so se izrazili.

Pri meni se je saga začela s tem, da se mi je telefon sam od sebe vsakih 10 minut resetiral. Za nepoučene - da se (katerikoli) Blackberry postavi nazaj, lahko traja tudi do 15 (!) minut. Ugotovil sem, da je krivo moje domače omrežje, ki uporablja šifriranje WPA2. V službi, kjer imamo starejši WPA(1), teh težav ni bilo. In še - Google Maps je po nekaj minutah dela redno izklopil tipkovnico. Program je še vedno lepo delal, le izklopiti se ga ni dalo, preklopiti na drug program pa tudi ne.

Rešitev? Nadgradnja na zadnji uradni "firmware" na Simobilovi strani, so mi svetovali (vsi, od spletnih forumov naprej). Rezultat? Nobenih sprememb.

Žalostno, a ni mi preostalo drugega, kot da sem se šel pirata in po spletnih forumih brskal za beta različicami novih firmwarov (neverjetno, kako hitro se človek priuči takemu početju). Našel sem enega, ga namestil in - eureka, zgoraj omenjene težave so izginile! Hmnja, je pa zato telefonu vso zalogo iz akumulatorja uspelo porabiti v pičlega pol dneva.... Nič, gremo naprej, še novejša "beta". Deluje, ne boste verjeli! No, skoraj. Občasno (vsakih nekaj dni) se telefon odloči in se obnaša, kot da nima več čipa za GPS. Ne najde satelitov, sploh. V nobenem programu. Pomaga le klasika - akumulator ven, nazaj noter in 15-minutno čakanje. Programski reset ni dovolj. Nič, čakam na naslednjo beto ...

Ali ni žalostno? Če hočeš, da ti telefon deluje, kot bi moral že ob nakupu, moraš biti najprej nekaj hekerja (nadgradnja strojne programske opreme vendarle ni nekaj, kar bi lahko prepustil svoji stari mami), nato pa že kar pirata!

In, če nadaljujem z Boldom in Simobilom - na njihovi strani se je pred kratkim pojavila različica njihovega GPS navigatorja Si.navigator za Bold, sicer izdelka ameriškega podjetja Wayfinder. Malce zgodovine - Si.navigator za Blackberryje je bil že od nekdaj poln hroščev, že za moj zamenjani model 8800. Presenetljivo pa na Nokiah z njim nismo imeli težav. Kakorkoli že, izkaže se, da je nova različica za Bold, uganite, katastrofalna. Oz. je bila, kajti ta katastrofalnost je odvisna od različice strojne programske opreme. V eni od preizkušanih beta različic se je Si.navigator, denimo, odločil, da ne bo več govoril. Na začetku je še rekel, da je "GPS na voljo" in naj čez 100 metrov zavijem levo, potem pa je utihnil. Za vekomaj, do konca poti. Da o tem, da je pred koncem poti skoraj vedno zmrznil in se ga ni dalo izklopiti drugače, kot da sem, spet, uporabil znani prijem izmeta akumulatorja, niti ne govorim. Vendar - zadnja beta različica firmwara je večino teh napak odpravila, neverjetno! Navigator zdaj govori, ne zamrzne, le včasih se mu zazdi in neha izrisovati rdečo pot, ampak ajd, to mu odpustim. No, včasih izpisuje tudi zastarele podatke (naj čez 15 kilometrov zavijem, me je opozarjal vseh 15 kilometrov in še čez), a takrat vsaj pomaga že vnovični zagon samega programa in ne vsega telefona. Človek se hitro nauči biti zadovoljen tudi z malim. Odpustil sem mu tudi neažurne zemljevide (neobstoječi Šentviški tunel, avtocesta mimo Radovljice ...), čeprav jih ima slovenski ponudnik Monolit na svoji strani pravilno posodobljene (glej članek o spletnih zemljevidih na naslednjih straneh). Menda Wayfinder zemljevide nadgrajuje le dvakrat na leto ... Skratka, nestrpno čakam, da bo Google svoj Maps nadgradil v pravo, govorno navigacijo. Skrajni čas je že, da razni padalci a la Wayfinder odmrejo.

Po drugi strani pa naj kljub vsemu pohvalim Simobil, ki storitev po novem tudi v tujini ponuja brez stroškov za prenos podatkov. Le namesto 1,5 evra na dan nam bo pot v tujino pobrala 3,5 evra na dan. In ko smo že pri prenosu podatkov - zemljevide si lahko namestimo tudi krajevno v telefon, če kje v kakšnih rovtah slučajno ostanemo brez signala GPRS.

V eni izmed različic firmwarea se je Si.navigator odločil, da ne bo več govoril. Na začetku je še rekel, da je "GPS na voljo" in naj čez 100 metrov zavijem levo, potem pa je utihnil. Za vekomaj, do konca poti. Da o tem, da je pred koncem poti skoraj vedno zmrznil in se ga ni dalo izklopiti drugače, kot da sem, spet, uporabil znani prijem izmeta akumulatorja, niti ne govorim.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji