Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor April 2009

Predstavitve nekoliko drugače

Predstavitve so danes precej pogosto rabljen pripomoček, ki pomaga, da svoje zamisli in projekte na digitalen način predstavimo širšemu občinstvu. Za njihovo izdelavo imamo na voljo kar nekaj (bolj ali manj) primernih orodij, po novem tudi spletnih.

Običajen, linearen (predstavitev gre od začetka do konca) način podajanja snovi je nedvomno uporaben, a ima hkrati tudi pomanjkljivosti in slabosti. Glavne so predvsem njegova enoličnost (kljub recimo zanimivi vsebini), saj diapozitivi vedno sledijo drug drugemu, zato celotno predstavitev tudi težko prilagodimo času, ki nam je še ostal do konca, ne da bi preskočili kak njen pomemben del. Dvodimenzionalni prikaz tudi težko predstavi avtorjev način razmišljanja.

Uporabniški vmesnik in primer predstavitve

Da je mogoče tudi drugače, želi pokazati zanimiva spletna storitev, ki sliši na ime "Prezi". Njen glavni namen je izdelava drugačnih, bolj dinamičnih in predvsem bolj nelinearnih predstavitev, v katerih premikanje ne teče zgolj v eni (vnaprej določeni) smeri, temveč lahko gre v tisto smer, ki se zdi ustvarjalcu/predavatelju v danem trenutku potrebna. Končna predstavitev po "prezijevo" je tako neprimerno bolj podobna nečemu, kar lahko sami narišemo na papir, na podlagi videnega pa lahko rečemo, da z njo precej laže in bolje predstavimo svoj način razmišljanja.

Za uporabo storitve se moramo najprej registrirati in pridobiti uporabniški račun ter namestiti program Macromedia Flash, če ga seveda še nimamo. Delovni proces nato teče kar v oknu našega brskalnika. Po uspešni prijavi se znajdemo v preprostem okolju, ki je hkrati tudi naše izhodišče za nadaljnje delo. To je možno prek gumba za izdelavo nove predstavitve ali s klikom na katero od že izdelanih s seznama. Oboje nam ponudi dodatne možnosti za izbiro. Delo poteka (tako kot na splošno v Preziju) ob pomoči miške oziroma tipkovnice (prek "vročih" tipk) ali kombinacije obojega. Pri izdelavi nove predstavitve se moramo soočiti še z izbiro ustrezne predloge (na voljo je nekaj že pripravljenih), s tem pa nepovratno določimo tudi vrsto pisave in barve, ki bodo v predstavitvi nastopale. Ker kasnejše spreminjanje obojega ni več možno, je to vsekakor ena izmed pomanjkljivosti storitve.

Osrednji uporabniški vmesnik je prostoren, preprost, skorajda vesoljski, a hkrati tudi nadvse zanimiv. Sestavljata ga namreč povsem unikaten menu s kopico modrih krogov, ki nadomešča klasično menujsko vrstico, ki smo je vajeni v večini programov, in orodna vrstica s precej velikimi gumbi za navigacijo po predstavitvi. Oba sta preprosta, a se izkaže, da ponujata (skoraj) vse, kar za izdelavo dobre predstavitve potrebujemo. Ker delo z njima poteka nekoliko drugače (a še zdaleč ne zapleteno), se je treba nanju najprej navaditi, pri tem pa so nam v veliko pomoč navodila in že pripravljene predstavitve.

Začetno okno s seznamom predstavitev in gumbom za izdelavo nove

Glavni je vsekakor "krožni" menu, ki ponuja vsa orodja za izdelavo in spreminjanje predstavitev. Dostop do posameznih funkcij in orodij je presenetljivo preprost in učinkovit saj moramo samo klikniti ustrezen krog (vsak ima zgovorno ime) in postane aktiven ter se odvrti na sredino, medtem ko se drugi diskretno skrijejo za rob zaslona (viden je samo njihov del). Kot je pričakovati, v predstavitev lahko vstavljamo vse klasične elemente, od fotografij, videa (podprt je sicer samo en format) do besedila, črt in okvirov.

Dodane elemente lahko tudi odstranimo (na voljo je krog "razveljavi"), a samo dokler predstavitve nismo shranili, kasneje (recimo pri kasnejšem vnovičnem odprtju in urejanju) pa ne več. Zadeva je vsekakor moteča in bi jo kazalo odpraviti, zahteva pa predhodno skiciranje miselnega vzorca (recimo na papir).

Krog z zebrastim vzorcem za lažje delo z elementi

Pohvaliti velja še en pripomoček, in sicer krog z zebrastim vzorcem. Namenjen je namreč lažjemu delu z elementi, s klikom različnih njegovih delov pa elemente enostavno postavimo, spreminjamo njihovo velikost ali jih premikamo po delovni površini.

Prezi je vsekakor dobrodošla novost v svetu predstavitev. Z veliko delovno površino, drugačnostjo in predvsem zelo preprostim, a učinkovitim načinom dela omogoča izdelavo zanimivih, dinamičnih in bolj privlačnih predstavitev (tako za poslušanje kot predavanje). Precej bolje kot z drugimi orodji lahko s Prezijem ponazorimo kak miselni vzorec, zato bo pritegnil marsikaterega uporabnika. Z odpravo nekaterih pomanjkljivosti, predvsem tu mislimo na podporo več formatom datotek, ki jih lahko vstavimo v predstavitev, možnostjo kasnejšega spreminjanja pisav in barv, kasnejšega brisanja že vstavljenih elementov) bo spletna storitev postala še uporabnejša.

Prezi

Kaj: Spletna storitev za izdelavo nelinearnih predstavitev.

Izdeluje: www.prezi.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Velika delovna površina, svojstven, a učinkovit vmesnik, preprost način dela, zanimiv in uporaben končni izdelek, saj omogoča dobro predstavitev miselnega vzorca.

Proti: Premalo predlog in slogov, nezmožnost kasnejšega spreminjanja sloga (pisave in barve) predstavitve, nezmožnost kasnejšega brisanja posameznih elementov, premalo podprtih formatov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji