Objavljeno: 20.12.2011 12:40 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2011

Predbožična turbulenca

Predbožična turbulenca

Pri naših nenehnih preizkusih vsak mesec posodobimo cene izdelkov, pri tem pa seveda iz tabel odstranimo izdelke, ki niso več naprodaj. Še najbolj turbulenten čas, kar zadeva spremembe cen, pa sta ravno zadnji mesec ali dva pred novim letom.

Seveda se podobno dogaja tudi letos. Najočitnejše so spremembe pri napravah, ki so dovolj ugodne, da postanejo lahko tudi impulzivni nakup, oziroma jih lahko kupujemo tudi za darila. Tako so cene tiskalnikov praviloma zelo konstantne, daleč najbolj pa nihajo cene digitalnih fotoaparatov, razen najdražjih modelov (predvsem DSLRjev). Pri prenosnikih so večja nihanja predvsem pri najcenejših modelih, dražji, poslovni modeli načeloma bolj držijo ceno.

Praviloma gre seveda za znižanje cen, včasih tudi pri napravi, ki je na trgu šele kak mesec. V nekaterih (bolj kot ne osamljenih) primerih pa se kaka naprava tudi podraži. Pri večini digitalnih fotoaparatov je to večinoma takrat, ko se katera izmed prodajnih akcij konča, so pa tudi izjeme, recimo cenejši Nikonovi DSLRji, ki jih izdelujejo na Tajskem, kjer so te dni množične poplave. Tako kot pri diskih, katerih cene so v teh dneh poskočile, pričakujemo manjši dvig cen tudi pri omenjenih aparatih in tudi cenejših objektivih.

Končni kupci izdelkov smo tako načeloma na boljšem, saj lahko dobimo napravo za opazno manj denarja kot še pred kratkim. Se je pa zaradi tega bistveno teže odločiti za določen model, saj se akcije lahko spreminjajo iz dneva v dan, pregrešno draga naprava se čez noč spremeni v najbolj smotrn nakup. Problem je tudi najti pravi trenutek, da ne bomo izbrane naprave preplačali.

Pri teh predbožičnih nakupih pridejo še kako prav spletne strani, na katerih lahko hitro in enostavno primerjamo cene v različnih trgovinah. Glavna odločitev pa še vedno ostaja, namreč kaj zares potrebujemo, oziroma kaj bi radi z neko napravo počeli.

Na papirju je lahko neki fotoaparat res odličen, a kaj, če ga lahko že manjša malenkost pokvari. Zgled so nekateri aparati, ki se preveč zanašajo na zaslon na dotik, ki je slabše izveden kot pri naprednih pametnih telefonih. Nakup dražjih daril je pri tem še bolj tvegan, saj moramo razumeti, kaj si obdarovanec pravzaprav sploh želi. Tu bo včasih boljša izbira kak dodatek, ki ni preveč vezan na konkretno napravo - recimo kake pomnilniške kartice ali zunanji disk (če ga še kje najdete po dovolj človeški ceni, seveda).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji