Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2021

Precej pametna ura

V poplavi ponudbe pametnih ur, športnih zapestnic in vsega, kar sodi nekam vmes, je precej težko najti izdelek, ki bo po čemerkoli izstopal in ga bo zanimivo preizkusiti ali celo kupiti. Predstavljeni Xiaomijev izdelek vsekakor sodi mednje, a ne zato, ker je to najboljša pametna ura, ki je kadarkoli objemala naša zapestja.

Najvznemirljivejši podatek pri Xiaomijevi uri, ki se trži pod neatraktivno oznako Imilab KW66, očitno ni ime, temveč cena. V tujini in tudi pri nekaterih slovenskih trgovcih boste zanjo odšteli zgolj petdesetak, kar je cena, ki pritiče poceni zapestnicam, solidne ure namreč za ta denar ne boste zlepa našli.

Okrogla ura s premerom 45 mm, v katero je vgrajen 1,2 palčni zaslon, ki nima pretirano debele črne obrobe, na prvi pogled ne deluje ceneno, kot bi si ob tej ceni lahko predstavljali. Teža, ki znaša zmernih 54 g, in njena debelina 12,7 mm pomenita, da ura na roki ni videti »glomazna«, pa tudi nošnja je dovolj prijetna.

Kupca v škatli poleg ure in navodil čaka dodaten, svetlejši pašček, ki ga je zelo enostavno zamenjati ali celo nadomesti s standardnimi paščki za ure. Priložen je še kratek in nežen kabel za polnjenje, ki pa ga boste uporabljali poredko, saj je avtonomija baterije po proizvajalčevih navedbah kar 30 dni! Mi sicer ocenjujemo, da tako dolgo ne bo zdržala, sploh če jo boste aktivno uporabljali za šport, verjetno pa bosta med polnjenji minila vsaj dva tedna. Bolj natančne ocene ne moremo podati, saj je nismo mogli preizkušati dovolj dolgo, ura pa stanje baterije osveži, nenavadno, samo na vsakih 25 odstotkov. Ob dobrem tednu uporabe smo tako opazili stanje baterije 75 in 50 odstotkov. In nič vmes.

Ob prvem zagonu ure nas je presenetila nenavadna podoba zaslona s poskočnim jelenom. K sreči lahko kar na uro prikličemo QR-kodo, ki skriva povezavo do aplikacije, s katero lahko spreminjamo urin videz in uro posodobimo. Natančno lahko nastavimo, katera obvestila bo telefon posredoval tudi na uro, svojo težo, višino in »ciljno« število korakov. Pohvalno, da je aplikacija na voljo za telefone z Androidom in iOS. Če že imate katerega od izdelkov Xiaomi, boste najbrž razočarani ob ugotovitvi, da uri pripada ločena aplikacija nenavadnega GloryFit in ne Mi Fit ali katera od sorodnih aplikacij istega proizvajalca.

Izbira videzov osnovnega zaslona ni tako bogata kot pri kateri od prepoznavnejših znamk pametnih ur, a večina ponujenih je boljša od privzetega.

Meniji ure so kratki, enostavni in dovolj pregledni, da je ura res enostavna za uporabo. Upravljamo jo, seveda, z zaslonom na dotik. Med sedmimi funkcionalnosti se sprehajamo s potegi levo in desno, na desni strani ohišja pa ima še en gumb, ki je res samo gumb in ne krona, kar je gotovo zamujena priložnost. Z uro lahko spremljamo svoje spanje, število prehojenih korakov in, jasno, športne aktivnosti. Seznam vsebuje 13 športov, med katerimi bomo, presenetljivo, našli tudi športe, ki jih na drugih urah navadni ni, recimo namizni tenis. Poleg spanja in športa ura meri tudi srčni utrip in omogoča enostavno upravljanje glasbe na povezanem pametnem telefonu.

Večino nastavitev ure boste opravili prek aplikacije GloryFit. Ta je tudi središče za upravljanje podatkov, ki jih o aktivnosti uporabnika zbira ura.

Prikazovalnik ima precej nizko ločljivost, kar je opazno tudi med vsakodnevno uporabo – mogoče je namreč opaziti posamezne pike zaslona, še posebej je to vidno in celo moteče pri analognih kazalcih. Tudi barve zaslončka niso najživahnejše, kar smo jih videli do zdaj, kar je povsem razumljivo in sprejemljivo, če le pomislimo na cenovni razred ure. Ura je vodotesna po standardu IP68, torej je ne bo motilo znojenje, med nošnjo pa si lahko privoščimo tudi kak hiter skok v bazen ali morje. Zaslonček je ukrivljen, kar nam da misliti, da bo slej kot prej staknil kakšno poškodbo ali prasko, a to velja praktično za vse sodobne, tudi veliko dražje, ure.

Xiaomi Imilab KW66 ni pametna ura, na katero lahko nameščamo aplikacije in nastavljamo neskončno možnosti. A s svojim nevpadljivim videzom, solidnim delovanjem, dovolj velikim številom uporabnih zmožnosti in predvsem neverjetno ceno bo marsikoga prepričala, da jo bo preizkusil kot prvo pametno uro. Če ni »mahnjen« na blagovne znamke, bo primerna tudi za kakšnega najstnika.

Xiaomi Imilab KW66

Izdeluje: Xiaomi Imilab

Prodaja: Trgovine z zabavno elektroniko.

Cena: 50 EUR

Za: Videz, velikost in teža, trajanje baterije, cena.

Proti: Nizka ločljivost zaslona, ločena aplikacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji