Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: osx

Pravim pisarnam ob bok

Microsoft je hitro spoznal, da so pogoj za uspešnost operacijskega sistema dobri pisarniški programi. Zgledu s programi Pages, Numbers in Keynote sledi tudi Apple, štrene pa mu poleg podjetja iz Redmonda mešajo številni drugi igralci, ki s svojimi pripomočki prav vsakomur olajšajo delovni dan.

Fantastical je resda najboljši koledar na svetu, a njegovih razvijalcev ne maramo. Namesto da bi kupci fantastičnega izdelka posodobitve prejemali brezplačno, so jih faloti zapakirali v pregrešno drago različico s številko dve.

Fantastical je resda najboljši koledar na svetu, a njegovih razvijalcev ne maramo. Namesto da bi kupci fantastičnega izdelka posodobitve prejemali brezplačno, so jih faloti zapakirali v pregrešno drago različico s številko dve.

Pod pojmom pisarniški programi v glavnini mislimo na urejevalnik besedila, preglednice in predstavitev. Sveti trojici radi dodamo še koledar in elektronsko pošto. Za vse našteto poskrbita tako Apple kot Microsoft s svojima zbirkama iWork in Office, ki sta tudi v resnici najboljša pisarniška paketa v operacijskem sistemu OS X. Drugih pripomočkov kljub temu ne manjka. Odlična dopolnitev hišnega koledarja iCal je tako program Fantastical 2 (40 EUR), čigar ikona koledarčka se zasidra v vrstico stanja in čaka na naše želje. Intuitivni vmesnik, široka podpora in preprost, a izčrpen prikaz naredita program Fantastical nepogrešljiv. Osrednja privlačnost pripomočka je vnos posameznih dogodkov ob pomoči pogovornega jezika. Žal je storitev kljub odličnemu delovanju za Slovence le pogojno uporabna, saj moramo ob vnosu paziti na jezik. Fantastical pač ne pozna slovenščine. Na enak način zamenjamo privzetega odjemalca elektronske pošte, namesto Maila uporabimo Airmail 2 (10 EUR) z enotnim poštnim nabiralnikom, enostavnim postopkom prijave, podporo priljubljenim poštnim storitvam in povezavo z oblačno shrambo za lažje pošiljanje večjih priponk.

Najbolj zastopana vrsta pisarniških pripomočkov so programi, ki nam olajšajo in pohitrijo vsakdanje delo. Text Expander 5 (50 EUR) je ožje usmerjen čarovniški pripomoček, katerega osnovna naloga je zamenjava besedila. Če je tipkanje kratkih znakovnih nizov, ki se prelevijo v gore besedila, naša stvar, si boljšega prijatelja od TextExpanderja ne bi mogli želeti. Po namestitvi programa se najprej odpravimo v nastavitve in med drugim določimo, kje se bodo izvajale menjave, s kakšno kombinacijo tipk jih omogočimo in kam se bodo shranjevali recepti. Pri izdelavi posameznih zamenjav lahko uporabimo tako preprosto kot tudi obogateno besedilo z grafičnimi prvinami. Zamenjave ob vsakdanji rabi in velikem številu aktivnih pripomočkov razdelimo v smiselne skupine in jim določimo skupinske prožilce s pomenskimi predponami. TextExpander omogoča uporabo globalnih spremenljivk, izdelavo pravih malih programčkov in varovanje v oblaku. Zanj porabljeni denar skuša opravičiti s prikazom dnevne statistike rabe, ki nas hitro ozavesti, kako nepogrešljiv je postal za nas.

Turbo pogon pri pisanju besedil poleg pripomočkov za samodejno zamenjavo besedila med pisanjem predstavljajo tudi bližnjice za kopiranje, izrezovanje in lepljenje. Te kombinacije bržčas poznamo vsi, ne vemo pa, da lahko njihovo funkcionalnost s pravimi programi še razširimo. Pripomoček iClip (15 EUR) se zdi sprva zgolj še ena razširitev priloženega odlagališča, a se v njem skriva veliko več, ko je videti na prvi pogled. Kopiranje in lepljenje je razdelano do podrobnosti. Vse se dogaja v priročnih krogih za odlaganje, ki jih po potrebi razdelimo v posamezne sklope. Znotraj vsakega sklopa imamo lahko do 99 različnih krogov. Za hitrejši dostop do njih so nam na voljo kombinacije tipk, ki jih prikrojimo po svoje s Preferences/Hot Keys. Lažje izbiranje omogoča predogled, ki ga izzove daljši postanek s kazalcem nad izbranim krogom. Kako prilagodljiv program je iClip, dobro prikaže to, da niti videz odlagališč ni zabetoniran, in si namesto krogov po želji omislimo kvadrate. Aplikacija deluje v ozadju in se le izjemoma prikaže izza roba zaslona. Kopirano besedilo se samodejno podvoji v krogih za odlaganje, grafične datoteke pa je, denimo, treba zvleči tja pod prisilo. Z odlagališč vsebino z miško povlečemo na želeni cilj ali izberemo katero od ponujenih možnosti s padajočega izbirnika, ki se prikaže s pritiskom na enega izmed treh priloženih gumbov (kopiranje, možnosti in lepljenje).

V operacijskem sistemu Mac OS X se velikokrat znajdemo v stanju, ko nam je odveč klikati in preklapljati med aplikacijami. Delo z odprtimi okni je nerodno, živce nam kravžlja predvsem nerodno povečevanje, kjer gumb z znakom plus okna ne raztegne čez vso površino namizja, marveč mu nameni ravno toliko prostora, kolikor ga potrebuje. Okno sicer lahko povečamo z miško, a le, če za to uporabimo spodnji desni rob. Prišlekom, vajenim sistema Windows, opravilo povzroča kup preglavic. Delo si lahko olajšamo z enostavno, hitro in elegantno organizacijo delovnega prostora na. Rešitev se imenuje Divvy (14 EUR). Pripomoček popolnoma prenovi ravnanje z okni. Namesto privzetega načina povečevanja oken, ki zahteva precejšnjo natančnost, Divvy implementira bolj odpustljive kretnje z miško.

Za konec si oglejmo še zajemanje zaslona, ki nam nemalokrat pride prav. Zajemanje zaslona je osnovna funkcionalnost, ki jo zna izvesti sleherni sodobni operacijski sistem. Za natančnejše in pogostejše izvajanje opravila si omislimo namenska orodja, kot je Ember – Screenshot, Annotate and Share (50 EUR). Gre za digitalno beležnico, v katero shranjujemo spletne strani, aplikacije, fotografije in drugo, kar se nam vtisne v spomin pri računalniškem preživljanju tako delovnega kot prostega časa. Najdeno združujemo v smiselne skupine, delimo s prijatelji ali s priljubljenimi spletnimi storitvami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji