Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2014

Prava stvar

Prava stvar

Vsi, ki preizkušamo in pišemo za Monitor že dlje časa, smo sčasoma začeli nekoliko drugače gledati na stvari okoli sebe, seveda še najbolj na tiste, o katerih pišemo. Vse naprave, o katerih pišemo v teh nenehnih preizkusih, sem že obdelal, v rokah sem imel praktično vsak fotoaparat, ki je v zadnjih petih letih zašel na police prodajaln, na vprašanja o prenosnikih odgovarjam že napol podzavestno, tiskalnike ločim malone že po vonju.

Ko se toliko ukvarjaš z nečim, pa hitro sprevidiš, da zares slabih naprav tako rekoč ni. Obenem tudi ni naprave, ki bi bila popoln presežek, ena, edina, za vekomaj. Vsako napravo, ki jo preizkusimo, lahko uvrstimo na kar veliko različnih lestvic, oziroma lahko naprave med seboj primerjamo po najrazličnejših merilih. Pri prenosnikih so omembe vredne velikost in teža, pa strojna zmogljivost, fizična kakovost ohišja, zmogljivost akumulatorja itd. Seveda je vedno pomembna tudi cena. Povsem enako je tudi na drugih segmentih, pri tiskalnikih, fotoaparatih, pravzaprav pri vsem, kar v reviji preizkušamo.

Velikokrat se posamezni dejavniki izključujejo – kot pravi angleški rek, ki ga poznajo programerji (pa še kdo), »Good, fast, cheap, choose two and call me back.«. Lahko imamo hiter prenosnik, ki je tudi lahek, a bo drag ko žafran, lahko imamo poceni tiskalnik z veliko funkcionalnostmi, a bo cena izpisa toliko višja. Vsakomur se zdi pomembno kaj drugega – prvim cena, drugim teža, tretjim videz, četrtim pa kaj povsem drugega, po možnosti kaj, na kar mi niti pomislili nismo.

Zato so vprašanja o tem, kaj naj kdo kupi, toliko bolj zapletena, kot se zdi na prvi pogled. Velikokrat slišimo, kako bi nekdo, ki išče prenosnik, rad imel kar vse po vrsti. Da bi bil lahek, pa hiter, pa lep, in seveda ne predrag. Pa da bi zdržal čim dlje. No, tudi sam bi najraje imel ferarija, ki bi kuril malo, bi ga bilo enostavno parkirati, bi bil hiter ko strela in ne predrag. Nam, ki preizkušamo naprave, pa je kljub vsemu laže pomagati drugim, ker imamo kar dober občutek, kam se posamezni izdelki uvrščajo.

No, k pisanju me je spodbudil odgovor na enega izmed prejšnjih uvodnikov na teh straneh. Odgovor je bil skrajno nevljuden, če ne kar zaničevalen, a to niti ni pomembno, bolj me zmoti pomanjkanje vsakršnega razumevanja za potrebe in želje (tudi samo potencialne potrebe in želje) drugih. Oziroma, če karikiram, »moje mnenje je zakon in pravo, ker trdiš drugače, si očitno neciviliziran revež«.

To, kar pišem v tem uvodniku, pa tudi vse, kar sicer pišem v Monitorju, seveda nikoli ne jemljem(o) za sveto in edino prav. Dobro, merljive rezultate že, a absolutnih resnic žal ne odkrijemo prav veliko. V prej omenjenem uvodniku sem pisal o tem, da so brezzrcalni fotoaparati občutno napredovali v nekaterih podrobnostih in so zdaj odlična izbira za kar nekaj zahtevnih uporabnikov. S tem nisem nikoli mislil, da so profesionalni DSLRji slabi ali žepni kompakti za odpad, upam, da je to pri vsem našem pisanju samoumevno. Kot sem napisal že na začetku – slabih naprav danes ni, za vsako se najde kdo, ki mu bo ustrezala (ja, celo za Blackberry ;-).

Sicer pa moram omeniti še nekaj. Kot ste verjetno že opazili, ima Monitor zdaj nekaj strani manj. Ko smo razmišljali, kaj vse bi opustili, smo se odločili žrtvovati tudi tabele na naslednjih staneh. V celoti so namreč dostopne na naši spletni strani, tam lahko naprave urejamo po najrazličnejših merilih, primerjamo različno število izbranih naprav itd. V reviji, kjer so statične in omejene le na nekaj naprav, se nam torej zdijo manj koristne, sploh ker so zadnje čase zavzemale sorazmerno veliko prostora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji