Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2022

Povezana varnost

Pred slabim letom smo pri Monitorju preizkusili sistem brezžičnih varnostnih kamer podjetja Eufy, tokrat smo na preizkus dobili še kamero, ki deluje prek mobilnega omrežja 4G.

Eufy je blagovna znamka podjetja Anker, znanega po zelo širokem naboru izdelkov. Njihov varnostni sistem smo preizkusili januarja in bili nad njim navdušeni, predvsem zaradi enostavne rabe in brezžičnega delovanja. Kamere imajo namreč vgrajene baterije, s katerimi delujejo tudi do pol leta ali več (odvisno od modela), s spletom pa se povežejo prek brezžičnega omrežja Wi-Fi. Ta kombinacija pomeni, da ne potrebujemo napeljevati nobenih kablov, namestitev je res enostavna.

Seveda se poraja vprašanje, kaj narediti, če želimo varnostno kamero postaviti nekam, kjer ni enostavnega dostopa do omrežja Wi-Fi oziroma spleta – denimo na vikend brez internetnega priključka.

Eufyjeva ima rešitev za to - tokrat preizkušeno kamero Starlight, s katero komuniciramo prek mobilnega omrežja 4G. Uporabljamo isto aplikacijo kot prej, torej Eufy Security, prek nje upravljamo nastavitve kamere in prejemamo opozorila, ko kamera zazna gibanje. Posnetki se hranijo neposredno na kameri, saj Eufy vsaj za zdaj ne ponuja oblačne hrambe posnetkov. Pri nekaterih uporabnikih bo to kar plus. Posnetke si lahko ogledamo na telefonu ter jih tam tudi lokalno shranimo. Kakovost posnetkov je boljša, kot je bila pri nazadnje preizkušenih modelih, saj gre za višjo ločljivost 2.560 × 1.440 pik (prej 1.920 × 1.080).

Ker kamera dela na baterijo, je smiselno vklopiti varčevalni način delovanja. Snemanje se v tem primeru sproži le ob zaznavi gibanja, video posnetki pa so dolžine do največ 20 sekund. Kamera tudi ne shranjuje več podobnih zaporednih posnetkov (denimo srne, ki se sprehaja po vrtu). Druga možnost je program za »optimalni nadzor«, kjer so posnetki dolgi do 60 sekund, kamera pa se potrudi posneti čim več dogajanja. Na voljo so tudi ročne nastavitve, kjer lahko izberemo najdaljše trajanje posnetkov (od 10 do 120 sekund), interval, po katerem se sproži novo snemanje (od 5 do 60 sekund), ter ali se naj posnetek ustavi, ko pred kamero ni več gibanja.

Kamera ima vgrajeno tudi osvetlitev LED - ko preklopi na črno-belo snemanje, se dogajanje presenetljivo dobro vidi tudi ponoči. Vgrajen je tudi zvočnik za dvosmerno komunikacijo – denimo, če se želimo pogovoriti z dostavljavcem, kam naj odloži paket ali kaj podobnega. Je vodotesna in odporna na vremenske vplive (po IP67), vgrajen je tudi modul GPS, če bi jo kdo ukradel.

Nova kamera Starlight se nam zdi odlična rešitev za nadzor tam, kjer sicer ni vzpostavljene infrastrukture.

Pri Eufyju obljubljajo, da baterija kamere zadostuje za do tri mesece uporabe. Po preizkusu lahko rečemo, da bo to veljalo le pri uporabi v toplih delih leta ali v notranjih prostorih, ob hladnem vremenu pa bomo morali na stanje baterije biti bolj pazljivi). Čez palec bi ocenili, da lahko računamo nekje na mesec ali dva uporabe na prostem, seveda odvisno od števila sprožitev in temperature. Anker sicer ponuja tudi paket z manjšo sončno celico, ki omogoča neprekinjeno napajanje. Če imamo dostop do elektrike, je lahko seveda kamera aktivna neprestano.

Ker se kamera povezuje s podatkovnim omrežjem, si bomo seveda morali omisliti tudi dodatno kartico SIM. Možnosti je več, denimo namensko naročniško razmerje, dokup druge SIM-kartice kot del obstoječe naročnine ali uporaba predplačniškega paketa. Koliko prenosa podatkov bomo potrebovali, lahko sicer le ocenimo. En posnetek (20 sekund) »tehta« približno 3 MB – seveda če ga tudi pogledamo. Pogosto se zgodi, da preverimo prvi posnetek, nato jih sledi še pet ali šest, a ker že vemo, kaj se dogaja, jih niti ne preverjamo.

Aplikacija Eufy Security je zelo enostavna in pregledna.

Za potrebe preizkusa smo uporabili SIM-kartico predplačniškega paketa Hofer (HoT Telekom). V enem tednu razmeroma nezahtevne rabe smo porabili 50 MB podatkov, kar velja dobra dva evra. Gre za okoli 15 pregledanih posnetkov in igranje z nastavitvami kamere. Stroškovno bi to pomenilo nekje med petimi in osmimi evri na mesec. Podobna cena je tudi dokup dodatne SIM-kartice v naročniškem paketu - pri A1 bi doplačali pet evrov na mesec, količino podatkov pa bi si delili v okviru obstoječega naročniškega paketa.

Nova kamera Starlight se nam zdi odlična rešitev za nadzor tam, kjer sicer ni vzpostavljene infrastrukture. Govorimo tako o dostopu do napajanja kot do interneta. Seveda pa bomo potrebovali vsaj dostop do mobilnega omrežja, ki v bolj odročnih slovenskih krajih ni ravno zagotovljen. Kamera obdrži tudi prednost pred do zdaj preizkušenimi Eufyjevimi modeli, predvsem zaradi enostavne postavitve in upravljanj. Žal pa je cena višja kot pri modelih s povezavo Wi-Fi.

Eufy 4G Starlight

brezžična varnostna kamera

Prodaja: www.anker.si

Cena: 250 EUR

Za: Enostavnost uporabe, kakovost videa, povsem brezžično delovanje.

Proti: Cena, potrebujemo tudi dodatno SIM-kartico (ali paket za mobilni prenos podatkov).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji