Objavljeno: 18.12.2007 22:43 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor December 2007

Potiska(j) zastonj

Potisna pošta postaja v današnjem svetu, ko je pravočasnost informacij zelo pomembna, nepogrešljiva. Na tokratnem preskusu smo si ogledali rešitev Emoze. In kaj je pri tem najboljše? Vsakomur je na voljo. In to brezplačno.

Pred časom smo že preizkusili podobno, tudi brezplačno rešitev, ki jo ponuja Microsoft pri uporabi svojega poštnega strežnika MS Exchange 2003 z nameščenimi popravki SP2. Ta se je kar izkazala. Bilo je le nekaj težav pri namestitvi. Tudi težave s šumniki ostajajo.

Emoze pa je rešitev, ki v primerjavi z Mail for Exchange omogoča dokaj fleksibilno rabo. V naš računalnik lahko npr. namestimo poseben program, ki poveže Outlook ali pa Lotus Notes z njihovimi strežniki, ti pa skrbijo za povezavo z našim telefonom ali ročnim računalnikom. Če imamo Gmailov poštni predal, se njihov strežnik nanj poveže neposredno. Enako velja za Exchangov Outlook Web Access. Preostali ponudniki spletne e-pošte, kot so Hotmail ali Yahoo, niso podprti, lahko pa njihovo pošto prebiramo prek protokola POP3 z Outlookom ali Lotus Notesi, ki ju Emoze podpira. Žal to ne velja za protokol IMAP.

Seveda pa Emoze ne sinhronizira samo e-pošte, temveč tudi koledar, stike in opravila. Mi smo se osredotočili na sinhronizacijo e-pošte, ki je pri teh storitvah najbolj v rabi.

Program ponudi možnost samodejne prepoznave telefona.

Programu določimo, kaj naj sinhronizira.

Program v računalniku nam prikazuje, ali je telefon povezan.

Prijava novega uporabnika je enostavna in hitra.

Za preizkus smo uporabili Outlook, ki je bral pošto prek Exchangevega protokola. Za telefon smo uporabili Nokio E61, ki ga poganja operacijski sistem Symbian. Najprej smo preizkusili prvo možnost, ki omogoča sinhronizacijo e-pošte posredno (prek njihovih strežnikov, z nameščenim programom na naš računalnik). V tem primeru mora biti računalnik stalno prižgan in povezan v internet. Če naš Outlook pobira pošto prek protokola POP3, mora biti ta za delovanje sinhronizacije zagnan, v primeru Exchangevega protokola pa ne. Po namestitvi programa v naš računalnik najprej ustvarimo nov uporabniški račun. Izberemo si uporabniško ime in geslo in ju kasneje vnesemo tudi v odjemalca na telefonu. Nato nam program ponudi možnost izbire imenikov, ki jih želimo sinhronizirati. Pohvalno je, da nam poleg standardnega imenika za prejeto pošto (Inbox) ponudi tudi vse njegove podimenike, če le-ti obstajajo. Tega npr. program Mail for Exchange ne pozna. Ko izberemo, kaj želimo sinhronizirati, nam program ponudi samodejno prepoznavo našega telefona. Če mu ne uspe, lahko ročno izberemo, kateri model telefona uporabljamo. Na našem preizkusu je program pravilno prepoznal telefon in nam ponudil njemu primernega odjemalca. Namestitev je, podobno kot pri namestitvi v računalnik, zelo enostavna. Najprej izberemo, na kakšen način se bomo povezovali v internet, nato pa, po kateri metodi bomo sinhronizirali podatke, ali neposredno z Gmailovega ali Exchangevega OWA računa ali pa posredno prek programa, nameščenega v našem računalniku. Na koncu vnesemo še uporabniški račun in geslo. Program izvede prvo sinhronizacijo, ki ponavadi traja nekaj minut. V odjemalcu za sporočila se prikaže nov imenik Emoze, kamor prispejo vsa nova sporočila. Zanimivo (in nerodno) je, da če smo v programu na našem računalniku izbrali podimenike, odjemalec na telefonu le-teh ne naredi, temveč vsa sporočila vrže v imenik, kamor prihaja vsa preostala pošta.

Odjemalec na telefonu za pregledovanje e-pošte uporablja lastni vmesnik, ki je v primerjavi z Mail for Exchange boljši, saj nima težav s prikazovanjem šumnikov. Hitrost prikaza novoprispelih e-sporočil je odvisna od tega, katero metodo sinhronizacije uporabljamo, posredno ali neposredno. Posredna je veliko hitrejša, saj se nam e-sporočilo na našem telefonu prikaže istočasno kot v Outlooku. Pri neposrednem načinu, se pravi prek Gmail ali OWA računa, pa je zamik do ene minute. Priponke Emoze avtomatično izloči. Če želimo, jih lahko naknadno prenesemo. Podobno velja za dolžino sporočil. Če so predolga, jih skrajša. Kasnejši prenos preostanka sporočila ni mogoč. Temu se lahko izognemo tako, da v nastavitvah izberemo možnost, naj program dolgih sporočil ne krajša.

Emoze nima težav s šumniki, Mail for Exchange pa jih ima še vedno.

V odjemalcu za sporočila se prikaže nova mapa Emoze.

Emoze uporablja za prebiranje e-pošte lastni vmesnik.

Odjemalec na telefonu omogoča veliko nastavitev.

Poleg zgoraj omenjenih nastavitev omogoča Emoze določanje časa in smeri sinhronizacije. Privzeto je nastavljena stalna sinhronizacija, ki mimogrede sprazni akumulator našega telefona, in enosmerna sinhronizacija, ki upošteva le spremembe, ki se zgodijo v strežniku. Tiste, ki jih naredimo na telefonu, pa na strežniku niso vidne. Obe nastavitvi lahko seveda poljubno spreminjamo.

Na žalost pa, podobno kot Mail for Exchange, Emoze ne podpira hkratne sinhronizacije več e-poštnih predalov. Na voljo pa je delna rešitev. Pri našem preizkusu smo imeli v telefonu nameščen Mail for Exchange z aktivirano sinhronizacijo. Pokazalo se je, da delovanje enega programa ne vpliva na delovanje drugega, zato je možno z vsakim programom posebej sinhronizirati svoj poštni predal.

Emoze

Kaj: Program za potisno pošto.

Ponuja: Emoze, www.emoze.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Veliko različnih možnosti sinhronizacije, neposredna podpora Gmailu, brezplačen.

Proti: Ni možno prenesti preostanka skrajšanega sporočila, hkrati podpira sinhronizacijo le enega poštnega računa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji