Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor November 2011

Pospešek po električni napeljavi

Omrežni vmesniki prek električne napeljave so, kot vse kaže, vendarle našli svoj prostor pod soncem ob brezžičnih vmesnikih. To jesen je združenje HomePlug Powerline Alliance napovedalo dokončanje novega standarda prenosa podatkov, prvi otipljivi "plodovi" prihajajočega standarda pa so našli pot v naš laboratorij.

Novi "električni" standard predvideva teoretične hitrosti vse do 600 Mb/s, zmogljivejša od tokrat preizkušenih izdelkov pa sta si omejitev postavila 100 Mb/s niže. Branje tehničnih specifikacij razkrije, da podjetji tehnologiji prenosa poimenujeta po svoje, a ker sta združljiva s standardom HomePlug AV in ker nam ju je brez težav uspelo povezati tudi med seboj, predvidevamo, da sta obe podjetji izhajali iz istih izhodišč. Z razvojem standarda uporabniki dobivamo tudi vse več "priboljškov" v obliki šifiranja prenesenih podatkov, samodejnega preverjanja najboljše vtičnice za povezavo (Netgearovi napravi nam to sporočata prek različno obarvanih diod LED) in do okolja prijaznega varčevanja s porabo električne energije. Na splošno pa je vzpostavitev take vrste povezave nadvse preprosta: vmesnika priključimo v vtičnico in ju s kabli povežemo na računalnik, igralno konzolo, usmerjevalnik ...

Izdelovalci navajajo, da so vmesniki posebej primerni za hkratno pretakanje več video vsebin, predvsem tistih visoko ločljivostnih, in večigralsko udeleževanje. Razumljivo, pri brezžičnih omrežjih hitrost prenosa podatkov pogosto preveč niha za zanesljivo predvajanje, uspešno igranje na daljavo pa je odvisno predvsem od odzivnega časa, ki tehtnico spet prevesi na stran električnih omrežnih vmesnikov. V Sloveniji je (zaradi precejšnje razširjenosti tehnologije) električne omrežne vmesnike smiselno uporabiti tudi za prenos IP televizije, kot alternativo bolj znanemu brezžičnemu Ruckusu.

Pozor, omrežje prek električne žice

Pri vzpostavljanju omrežja prek električne žice je treba upoštevati nekaj pravil. Omrežje bo delovalo le znotraj ene razdelilne omarice; prehodi med različnimi razdelilnimi omaricami ali števci odločilno poslabšajo kakovost signala ali ga v celoti zadušijo. Hitrost prenosa podatkov med vmesniki je odvisna tudi od kakovosti uporabljenih žic, vtičnic in varovalk. V praksi lahko hkrati priključimo nekako do 10 naprav (velja za modele z 200 Mb/s), preden trčimo ob rob prepustnosti samega ožičenja, v teoriji pa bi lahko priključili do 254 vmesnikov. Za popoln izkoristek električnih omrežnih vmesnikov je torej treba zelo dobro poznati električno napeljavo lastnega doma ali pisarne.

Na preizkus smo dobili štiri osnovne komplete (po par vmesnikov) znamke Sitecom in Netgear, pri vseh pa je mogoče vmesnike dokupovati tudi posamično. V embalaži poleg vmesnikov in navodil dobimo tudi par omrežnih kablov (Netgear je tu bolj radodaren, saj prilaga kable dolžine kar dveh metrov), saj brez njih priklopa na naprave sploh ne moremo izvesti. Različici z deklarirano hitrostjo 500 Mb/s imata vgrajen gigabitni LAN priključek, ki sta za doseganje polne hitrosti prenosa nujno potrebna, preostala kompleta pa ne dosegata hitrosti, višjih od 70 Mb/s. Netgearova izdelka sta lično in predvsem kompaktno oblikovana, sploh počasnejša naprava je ena najmanjših, kar smo jih kdaj videli. Na drugi strani Sitecom ne varčuje s plastičnimi deli (a se zato manj greje), v počasnejšo izvedenko pa je vgrajena tudi vtičnica.

Preizkus hitrosti prenosa podatkov je zajemal prenos okoli 4 GB velike datoteke, preizkušali pa smo tudi hkratno predvajanje več video vsebin in delovanje IP televizije ter opažanja pridno beležili. Pretiranega dela tokrat nismo imeli; prav vsi vmesniki na preizkusu so bili med seboj združljivi, hitrosti prenosov so bile seveda nekaj nižje od tistih med dvema enakima napravama. Za daleč najhitrejšega na kratkih razdaljah se je izkazal zmogljivejši Sitecom, na daljših razdaljah pa so bile razlike med vmesniki praktično izenačene. V primerjavi s starejšimi izdelki se je precej izboljšala tudi zanesljivost povezave, nihanja v hitrostih prenosa podatkov so manjša in posledično je skupni vtis vseh preizkušenih izdelkov na precej višji ravni. Smo pa s preizkusi tudi tokrat potrdili, da vmesniki z vtičnicami, kljub praktičnosti, niso najboljši nakup, saj s priključenimi napravami delujejo počasneje, predvsem pa manj zanesljivo.

Sitecom Homeplug 500 Mbps

Par omrežnih vmesnikov prek električne napeljave.

Izdeluje: www.sitecom.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 120 EUR.

Za: Visoke hitrosti prenosa podatkov na krajših razdaljah, ugodna cena, gigabitni priključek LAN.

Proti: Hitrosti prenosa podatkov na daljših razdaljah se močno znižajo.

Sitecom Homeplug Plus Socket 200 Mbps

Par omrežnih vmesnikov prek električne napeljave.

Izdeluje: www.sitecom.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 100 EUR

Za: Vtičnica, ugodna cena.

Proti: Velikost vmesnika, prekinjanje povezave ob priklopljenih napravah na vtičnico.

Netgear Powerline AV 500

Par omrežnih vmesnikov prek električne napeljave.

Izdeluje: www.netgear.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 160 EUR.

Za: Gigabitni priključek LAN, samodejno preizkušanje najprimernejše vtičnice za povezavo.

Proti: Cena, nižje hitrosti od neposredne konkurence.

Netgear Powerline AV 200 Nano

Par omrežnih vmesnikov prek električne napeljave.

Izdeluje: www.netgear.com.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 125 EUR.

Za: Kompaktna oblika, samodejno preizkušanje najprimernejše vtičnice za povezavo.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji