Objavljeno: 27.9.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Oktober 2016

Poslušajmo brez žic

Samsungovi izdelki Gear so tisti, ki »jih nosimo«. Tako poznamo njihove ure Gear in zdaj tudi brezžične slušalke.

Beseda brezžično je tu na mestu, saj slušalke IconX za svoje delovanje ne potrebujejo kablov. No, potrebujejo enega, ki napaja ohišje, prek katerega napolnimo obe slušalki.

V ohišju je dovolj velika baterija, da je mogoče slušalke napolniti še dvakrat, ko smo z njima naokoli. To zna priti prav, saj je avtonomija napolnjenih slušalk le okoli dve uri. Seveda je to odvisno tudi od tega, kako jih uporabljamo in koliko. Mogoče jih je uporabljati v Bluetooth povezavi s telefonom, ki v slušalke pošilja zvok, zanimivejša pa je povsem samostojna raba, saj imata obe slušalki vgrajene 4 GB shrambe. Ta je v obeh zato, ker moramo eno skladbo shraniti v obe slušalki, če jo hočemo slišati v obeh. Če bo, recimo, skladba le v levi slušalki, jo bomo slišali le v levi in bo desna nema. Skladbe spravimo v slušalki prek ohišja, ki ga s kablom micro USB povežemo z računalnikom. Tam datoteke MP3 prenesemo neposredno ali pa z (zelo nerodnim) Samsungovim programom. Če smo lastnik Samsungovega telefona, lahko za prenos uporabimo tudi tega, drugače bo nujen računalnik.

Nadzor nad slušalkami poteka prek aplikacije v telefonu. Če imamo Samsungov telefon, lahko z njim slušalke tudi napolnimo z glasbo MP3.

Med uporabo so slušalke prijetne, se jih je pa treba privaditi, saj se prisotnost baterije in vse druge elektronike pozna na teži. Ta bi znala pomagati pri padanju z ušes, kar se nam sicer ni dogajalo, a bo to odvisno od človeka do človeka. Solidno se obnese še navigacija med skladbami, saj je na obeh slušalkah površina, ki začuti dotik, tako da glasnost spreminjamo s potegom prsta navzgor. Dvojni dotik se premakne za eno skladbo naprej, z enojnim dotikom pa začnemo in končamo predvajanje. Sicer se je treba gest naučiti, a ko jih znamo, je uporaba prijetna.

IconX zna meriti tudi srčni utrip, čas teka, dolžino, hitrost in porabljene kalorije. Vse skupaj meri približno tako natančno kakor druge naprave, ki so na trgu. V praksi to pomeni, da znajo biti rezultati na trenutke zelo nenatančni in pomanjkljivi. Opozoriti velja tudi, da meritve delujejo le s Samsungovim programom S-Health, ki je privzeto nameščen v Samsungovih telefonih. Program je »še kar«, a se po zmogljivosti in prijaznosti ne more niti približati vodilnim v tej kategoriji aplikacij, kot je npr. Runtastic. Če uporabljate karkoli drugega, boste z IconX morali presedlati na S-Health.

Slušalke upravljamo z gestami oz. tapkanjem. Dokler se tega ne učimo, bomo malce nesrečni, potem pa ugotovimo, da je sistem lepo zasnovan.

Največji strah pri takih slušalkah pa vzbuja avtonomija – če bi IconX uporabljali le za poslušanje glasbe ali podkastov, je nekaj ur zelo verjetno premalo. A IconX so narejene bolj za športne dejavnosti in v tej vlogi so dobrodošle, saj je manj žic med tekom/fitnesom vedno dobro. Da le vaša vadba ni daljša od dveh ur …

Samsung Gear IconX

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 230 EUR.

Za: Primerne za športno udejstvovanje.

Proti: Niso za daljše seanse poslušanja glasbe. Cena. Strah nas je, da bodo uporabniki slušalke med tekom izgubljali …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji