Objavljeno: 24.6.2008 10:19 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Julij-avgust 2008

Poslovno popotovanje

Vedno večjo ponudbo pametnih telefonov intenzivno dopolnjuje tudi podjetje HP. Njihov model iPAQ 614 je namenjen poslovnim uporabnikom, ki si želijo naprave "vse v enem".

Novinec ni med manjšimi pametnimi telefoni, saj se po velikosti in teži primerja s HTCjevim Titanom. Takoj, ko ga primemo v roke, opazimo velik, za dotik občutljiv zaslon ter zanimivo tipkovnico. Na sredini tipkovnice je namreč nekoliko izbočen obroč, ki nakazuje posebnost te naprave. Ta novost nadomešča večsmerne gumbe za upravljanje, saj območje zaznava drsenje naših prstov. Tako se lahko s kroženjem levo ali desno hitro in preprosto pomikamo naprej in nazaj po menujih. Drugi način uporabe pa je premik prsta s sredine tipkovnice v eni od štirih smeri; a to se je izkazalo za nekoliko nerodno in počasno. Pogrešali smo tudi možnost potrditve s pritiskom na sredino, saj moramo v tem primeru poseči po tipki Enter. Sama tipkovnica ima velike, dobro osvetljene tipke, ki pa so nekoliko premalo očitno ločene med seboj. Ob strani je raztegljiva paličica za upravljanje, a nas je razočarala z majavostjo, saj je bilo delo z njo precej težavno.

Na zadnji strani je fotoaparat z ločljivostjo tri milijone točk, na naše začudenje pa naprava nima kamere na prednji strani, saj smo je zadnje čase pri konkurenci že vajeni. Kakovost slik je slaba, predvsem zaradi pomanjkanja stabilizatorja. Zanimiva zmožnost naprave pa je ohranjevalnik zaslona, ki v nedogled predvaja naše slike, shranjene v napravi. V notranjosti je Marvellov 520 MHz procesor, ki svoje delo opravlja dobro, saj je operacijski sistem zelo odziven, opaziti pa ni nikakršnih motečih zastajanj med upravljanjem. Kot je moč pričakovati, se je telefon sposoben povezati tako v GSM kot omrežja tretje generacije, za krajevne komunikacije pa premore bluetooth in brezžični vmesnik. Akumulator je kljub velikosti in teži na našem preizkusu opešal že po enem dnevu zmerne rabe, a to je danes pri pametnih telefonih žal povsem običajno.

Pri programski opremi ne moremo povedati veliko novega, operacijski sistem je že dobro znani Windows Mobile 6, med dodatnimi programi pa najdemo nekatere HPjeve pomočnike za hitrejše delo, Clear Vue PDF, dostop do namizja na daljavo in Google Maps za navigacijo. Ob tem velja omeniti, da iPAQ 614 uporablja GPS s pomočjo, ki jo najdemo pri večini pametnih telefonov, saj ob pomoči informacij iz mobilnega omrežja pohitri določevanje našega trenutnega položaja.

HP iPAQ 614 Business Navigator

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Professional.

Procesor: Marvell PXA270, 520 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM, 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 240 x 320 pik (320 x 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS 850/1900/2100 MHz; podpora HSDPA, GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: HP, www.hp.com.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Cena: 389 EUR.

Za: Zanimiva možnost upravljanja.

Proti: Teža, velikost.

Poseben izbočen obroč nadomešča večsmerne gumbe za upravljanje, saj območje zaznava drsenje naših prstov. Tako se lahko s kroženjem levo ali desno hitro in preprosto pomikamo naprej in nazaj po menujih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji