Objavljeno: 15.10.2005 17:31 | Avtor: Igor Harb | Monitor Januar 2004

Poslovni križanec

Nokia je ponudila telefon z oznako 6600, ki bo v njihovi ponudbi nadomestil že več kot leto dni star model 7650.

Čeprav je videti okoren, je dejansko manjši in lažji od Nokie 7650 z enako velikim, a boljšim barvnim zaslonom (65.000 barv), pod katerim je vgrajena tipkovnica z dodatnimi tipkami ob strani. Na hrbtni strani je vgrajen digitalni fotoaparat z dvakratno (sicer digitalno) povečavo in z možnostjo snemanja kratkih video posnetkov v ločljivosti QCIF (320 × 240).

Izboljšan je tudi operacijski sistem, saj model 6600 poganja OS Symbian 7.0. Na prvi pogled enak uporabniški vmesnik Series 60 ima dodatno oznako 2.0, vendar so programi združljivi za nazaj. Novejša je tudi različica jave (Java MIDP 2.0), nova pa sta tudi predvajalnik pretočnega videa RealOne in dodane funkcionalnosti za vodenje osebnih podatkov, predvsem seznam opravil. Pri preizkušanju nismo opazili bistvenih izboljšav v samem delovanju. Telefon je pogosto odpovedal poslušnost. To je bržkone posledica tega, da je šlo za preskusni telefon.

Povezovanje z drugimi napravami je, kot pri predhodniku, mogoče zgolj brezžično, torej prek bluetootha, infrardečega vmesnika ali po mobilnem omrežju. Bluetooth pri tem modelu poleg prenosa podatkov (kot 7650) podpira tudi prenos govora (za brezžične slušalke) in tiskanje na tiskalnik s takim vmesnikom. Pri Nokii 6600 so odpravili poglavitno hibo Nokie 7650 - pomanjkanje pomnilnika. Aparat ima že v osnovi 6 MB pomnilnik (7650 je imel le 4 MB) in možnost dodajanja pomnilniških kartic MMC, vendar je za to treba (kot pri vseh Nokiah) telefon izključiti in odstraniti akumulator.

Nokia 6600 je soliden poslovni mobilni telefon, ki ponuja tudi številne funkcije ročnih računalnikov, a je kljub temu še vedno predvsem telefon. Čeprav je na videz nekoliko plastična, je kakovostno izdelana in robustna ter primerna tudi za zahtevna delovna okolja.

Nokia 6600

Kaj: Križanec med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Prodaja: Teleray, www.teleray.si.

Cena: 126.600 tolarjev, 78.000 tolarjev pri Mobitelu ob sklenitvi naročniške pogodbe za dve leti.

Za: Zelo zmogljiv križanec, dober zaslon, pomnilniške kartice.

Proti: Nekoliko plastičnega videza, zgolj brezžično povezovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji