Objavljeno: 2.10.2007 19:04 | Avtor: Igor Harb | Monitor Maj 2007

Poslovni bonbončki

Pametni mobilni telefoni postajajo vse bolj razširjeni, njihove funkcionalnosti pa vse manj uporabljane, saj njihovi lastniki dejansko želijo zgolj mobilni telefon. Kljub temu pa trg programske opreme za take telefone nezadržno raste. Preizkusili smo ponudbo Symbian.

Izdelovalci, kot sta Nokia in Sony Ericsson, so začeli pametne telefone z operacijskim sistemom Symbian tržiti kot le nekoliko izpopolnjene različice klasičnih mobilnih telefonov. Tako, denimo, Nokia s serijo aparatov Nseries meri predvsem na razne večpredstavne funkcionalnosti, ki jih imajo ti aparati, večina drugih funkcionalnosti teh mobilnih telefonov pa ostaja neizkoriščena.

Potencialno velikanski trg vseeno vzpodbuja številne razvijalce, ki so pripravili cele palete programske opreme. To bi grobo lahko razdelili v tri skupine - na programe, ki nadgrajujejo običajne funkcionalnosti telefona, programe, ki ponujajo povsem nove funkcionalnosti, in igre ter versko gradivo. To pot smo se odločili predstaviti nekaj odličnih rešitev iz prvih dveh kategorij, ki uporabniku omogočajo, da s svojim mobilnim telefonom naredi še več, tretjo kategorijo pa bomo prepustili kakšni drugi reviji.

Quickoffice Premier

Kot je mogoče sklepati iz imena programa, so funkcionalnosti te rešitve povezane s pisarniškimi programi. Quickoffice Premier omogoča odpiranje in urejanje datotek Microsoft Word, Excel in PowerPoint. Quickoffice je pogosto priložen pametnim telefonom poslovnega razreda. Tako ga, denimo, najdemo v Nokiah E60, E61, N71, N80 in Sony Ericssonovih modelih P990i in M600i, ne pa tudi v tistih, ki so namenjeni večpredstavnim opravilom, kot sta Sony Ericsson W950i in Nokia N93. Za celotno različico programa je treba odšteti kar 46,55 evra. Na to lahko gledamo tudi kot na dodatek k ceni telefona, če to funkcijo res potrebujemo. Programi iz zbirke so na voljo tudi posamezno, in sicer po 17,95 evra, pri čemer je večini uporabnikov bržkone najzanimivejši Quickword.

Na voljo je tudi nekaj alternativnih paketov, kot je Mobisystems OfficeSuite, ki ponuja bolj ali manj iste funkcionalnosti, medtem ko je program Mobile Office namenjen zgolj odpiranju datotek v zapisu open document (ODF).

Quickoffice Premier

Kaj: Zbirka programov za ogledovanje in urejanje datotek Microsoft Offica.

Proizvaja: Quickoffice, www.quickoffice.com.

Cena: 46,55 EUR.

Za: Prebiranje datotek Microsoft Office deluje zelo dobro.

Proti: Urejanje datotek je precej težavno, cena.

Integral

Mobitelova rešitev Integral prinese potisno pošto na mobilni telefon in nam da dostop do poštnega nabiralnika na telefonu. Na voljo sta dve rešitvi, Poslovni Integral, ki se povezuje neposredno s strežnikom Exchange, in Integral Internet, ki nam na telefon potiska sporočila z običajnega računa elektronske pošte. Obe rešitvi smo podrobno že predstavili lani in bili z njima dokaj zadovoljni. Čeprav obe zelo solidno opravljata svojo osnovno nalogo, nas je motilo znatno krajše trajanje delovanja akumulatorja, precejšnje količine prenesenih podatkov, kar zna biti še posebej drago med gostovanjem v tujini, in možnost nastavitve zgolj enega naslova elektronske pošte.

Program je sicer izdelalo ameriško podjetje Seven, ki ga trži velikim podjetjem, med drugim tudi Sony Ericssonu; ta ga trži kot Sony Ericsson Mobile Office. Od njih ga je nabavil tudi Mobitel, ki ga trži pod svojim imenom Integral. Program je brezplačen.

Integral

Kaj: Program za potisno pošto pri Mobitelu.

Proizvaja: Mobitel, www.mobitel.si.

Cena: Brezplačen.

Za: Dostavlja pošto.

Proti: Velika poraba akumulatorja in količine prenosa podatkov.

SpotON

SpotON sodi med tiste programe, ki znajo priti prav v določenih situacijah. Edina njegova funkcija je namreč vklop osvetlitve zaslona na najvišjo možno stopnjo, če ima telefon še fotoaparat z bliskavico, pa lahko vklopi še to. Da se znajdete v temi. Program je brezplačen.

SpotON

Kaj: Program, ki vklopi osvetlitev zaslona in/ali bliskavice.

Proizvaja: Stoeger IT.

Cena: Brezplačen.

Za: Deluje.

Proti: Nič.

PDF+

Podobno kot Quickoffice je tudi program PDF+ nekaterim telefonom že priložen in kot je mogoče sklepati iz imena, je namenjen branju datotek v zapisu PDF. Za razliko od Quickoffica ne omogoča urejanja dokumentov, vendar večina uporabnikov PDFje veliko pogosteje bere, kot pa ureja, tako da to pravzaprav ni pomanjkljivost. Pri telefonih z visokim zaslonom je uporabna možnost panoramskega prikaza.

Program smo preizkusili z raznolikimi dokumenti PDF (veliko grafičnih elementov, knjiga, dokument z opombami), pa z nobenim ni imel težav. Besedilo pri majhnih črkah sicer ni najbolj berljivo in se nikakor ne more primerjati z napravami, ki podpirajo Clear Type (denimo ročni računalnik Dell Axim x51v), vendar telefoni tako ali tako niso namenjeni branju knjig, za pregled kakšnega dokumenta pa je PDF+ povsem zadovoljiv.

PDF+

Kaj: Program za odpiranje datotek Adobe PDF.

Proizvaja: mBrain Software, www.mbrainsoftware.com.

Cena: 26,18 EUR.

Za: Uporabno, če pogosto delamo s PDFji.

Proti: Cena.

Handy Tools

Skupek programov Handy Tools je namenjen raznim opravilom za boljšo organiziranost. Določene funkcionalnosti ponuja že sam operacijski sistem, za dodatne programe pa so na voljo tudi alternative. Posamezno stanejo programi od 9,95 evra (Handy Expense) do 22,95 evra (Handy Safe), vsi skupaj pa 59,75 evra. To nikakor ni malo, razen če zares potrebujete tako stopnjo organizacije.

Handy Clock

Podobno kot konkurenčni WorldMate nam program Handy Clock prikaže čas za večje število krajev, vključen pa ima tudi priročen koledar, štoparico in alarme. Za tiste, ki jih res zanima, koliko je ura.

Handy Day

Tisti, ki jih zanimajo daljša obdobja, pa se bodo našli v programu Handy Day, ki je nadomestek za koledar. Uskladi se kar s Symbianovim koledarjem, tako da je zmeraj posodobljen.

Handy Weather

Zelo uporaben program, ki kaže vremensko napoved za pet dni naprej (pustimo zdaj natančnost ...) in trenutne razmere. Vsebina se osvežuje prek GPRS, točno vremensko napoved pa lahko dobite tudi za slovenske kraje.

Handy Safe

Z enim samim geslom pridemo do vseh ključnih podatkov, kot so številke kreditnih kartic, podatki o avtomobilu, raznih gesel in podobnega. Seveda je uporabno zgolj, če si zapomnite glavno geslo in če le-to ostane skrivnost.

Handy Expense

Program za vodenje stroškov, v katerem si lahko za vsak izdatek z menujev izberemo vzrok zanj, kako smo plačali in v katero kategorijo stroškov ga želimo uvrstiti, poleg tega pa si lahko pripišemo še opombo.

Handy Tools

Kaj: Zbirka priročnih programov za pogosta opravila.

Izdeluje: Epocware, www.epocware.com.

Cena: 59,75 EUR.

Za: Uporabni programčki, ki res lahko pripomorejo k boljši organiziranosti.

Proti: Cena ni ravno nizka.

Psiloc Extended Suite

Podobna zbirka programov kot Handy Tools je tudi Psiloc Extended Suite. Tudi ta vključuje uro (World Clock), vendar pa se povečini osredotoča na izboljševanje obstoječih programov telefona. Program Extended Profiles ponuja celo plejado dodatnih možnosti prilagoditve telefona glede na to, kje in kdaj ga uporabljamo (poleg zvonjenja še videz, ohranjevalnik zaslona, bluetooth ...). Task Manager deluje kot nekakšen upravitelj opravil in lahko zapira odprte programe, stisne zasedeni prostor, znova zažene telefon in podobno. Najpomembnejši izmed programov pa je vsekakor eFile Manager, ki lepo nadgradi Symbianov Upravljalec datotek, saj ponuja bistveno več funkcij, pa še preprosteje ga je uporabljati kot večino podobnih rešitev. Psiloc Extended Suite je na voljo tudi v slovenščini, zanjo pa je treba odšteti 39,95 evra. Edina težava, ki smo jo opazili pri vseh štirih programih, je bilo nenavadno dejstvo, da je ob prvem zagonu vsakega programa telefon zamrznil, potem pa deloval brez kakršnihkoli težav.

Psiloc Extended Suite

Kaj: Zbirka programov, ki nadgradijo osnovne funkcionalnosti Symbian OS.

Proizvaja: Psiloc, www.psiloc.com.

Cena: 39,95 EUR.

Za: Uporaben predvsem eFile Manager, ki razkrije pomanjkljivosti Symbiana.

Proti: Cena, težave z zamrzovanjem.

LGC Jukebox

Programi za predvajanje glasbe sodijo med programe, pri katerih še posebej velja, da "imajo vsake oči svojega malarja". To velja že pri predvajalnikih za osebne računalnike (iTunes proti Winamp proti Windows Media Player), zgodba pri predvajalnikih za mobilne telefone pa ni kaj dosti drugačna. Program Walkman iz Sony Ericssona je po naših ocenah najbolj dodelan, najdemo pa ga v istoimenskih telefonih, medtem ko nova različica Nokiinega predvajalnika glasbe ne zaostaja veliko za njim. Treba je poudariti, da je starejša različica, ki smo jo še našli v novih telefonih do pred kakega pol leta, bistveno slabša, manj organizirana in jo je bolj zapleteno upravljati. Nova različica je na voljo brezplačno z nadgradnjo operacijskega sistema, ki ga lahko izvedemo iz Nokia PC Suite.

Za primerjavo smo si ogledali še enega izmed bolj priljubljenih programov, LGC Jukebox. Videz programa nas ni prepričal, vendar pa je funkcionalen in ga je preprosto uporabljati, čeprav ne ponudi kaj več kot Nokiin predvajalnik. Precej drugačen videz in način upravljanja ponuja cenejši predvajalnik Moremedia. Ima nekoliko neroden način izbiranja datotek in ponuja možnost preprostega zaklepanja tipkovnice iz samega programa, to pa je tudi njegova edina prednost.

LGC Jukebox

Kaj: Predvajalnik MP3.

Izdeluje: Lonley Cat Games, www.lonleycatgames.com.

Cena: 18,88 EUR.

Za: Uporaben pri starejših telefonih s slabšimi vgrajenimi predvajalniki.

Proti: V novejših telefonih je povsem nepotreben.

Handy Blacklist

Program Blacklist opravlja natanko to, kar bi lahko sklepali iz njegovega imena. Omogoča nam sestaviti "črno listo" uporabnikov, s katerimi ne želimo komunicirati. Uporabniki s tega seznama zmeraj dobijo znak zasedeno, njihovih kratkih in večpredstavnih sporočil pa nam sploh ne prikaže. Kadar prekinemo klic med zvonjenjem, nam program ponudi možnost dodajanja tega človeka na "črno listo". V ozadju vodi dnevnik, kjer lahko vidimo, kdo s tega seznama nas je klical, kolikokrat in kdaj. Za program je treba odšteti 10 evrov, kar zagotovo ni pretirani strošek za nekoga, ki se odloči resno izogibati upnikom/šefu/nekdanjemu partnerju, ob tem pa še naprej normalno uporabljati svoj mobilni telefon.

Handy Blacklist

Kaj: Program, ki blokira klice in sporočila z nezaželenih številk.

Izdeluje: Epocware, www.epocware.com.

Cena: 10 EUR.

Za: Program dejansko deluje.

Proti: Nezaželeni vas lahko kljub temu pokliče z drugega telefona.

Mobiola Web Camera

Če nimate spletne kamere in se vam je ne zdi smotrno kupovati, če to funkcionalnost že omogoča vaš mobilni telefon, potem je Mobiola Web Camera primerna rešitev za vas. Program najprej namestimo v računalnik in vzpostavimo povezavo s telefonom prek bluetootha ali USB, pri čemer je za vsako povezavo na voljo ločena različica programa. Pri povezovanju prek bluetootha smo imeli nekaj težav pri povezovanju prenosnika s Toshibinimi gonilniki za bluetooth, saj ni bilo mogoče izbrati istih vrat COM na vmesniku bluetooth in programski opremi Mobiola. Težavo smo rešili z uporabo običajnega generičnega vmesnika bluetooth, pri katerem sploh ni treba nastavljati vrat COM, povezava pa se vzpostavi samodejno.

Po vzpostavitvi povezave je treba še namestiti program na mobilni telefon. Po uspešni namestitvi je program deloval brez težav. Za spletno kamero si je izbral fotoaparat telefona, lahko pa izberemo tudi kamero za videotelefonijo, v programu in na telefonu pa je mogoče spreminjati tudi kakovost slike. Tu se je pokazala omejitev hitrosti bluetootha 1.2, saj v visoki kakovosti ne dobimo tekoče slike. Dodatno težavo lahko predstavlja to, da večine telefonov (denimo Nokia N70) ni mogoče pokončno položiti na mizo Kakšno improvizirano stojalo na pravi višini bi znalo v tej smeri koristiti.

Program se v svoji osnovni funkcionalnosti povsem dobro obnese, ne ponuja pa dodatnih možnosti, kot je zajem videa in podobno, prav tako ni mogoč prenos zvoka (to lahko sicer rešimo z bluetooth slušalkami, če že uporabljamo bluetooth). Pri ceni pod 10 evrov pa vseeno ponuja spodobno alternativo poceni spletnim kameram, predvsem za uporabnike, ki želijo uporabljati spletno kamero zgolj za nadgradnjo takojšnjega sporočanja.

Mobiola Web Camera

Kaj: Program, ki iz telefona s fotoaparatom naredi spletno kamero.

Proizvaja: Mobiola, www.mobiola.com.

Cena: 9,29 EUR.

Za: Program deluje in ponuja polno funkcionalnost spletne kamere.

Proti: Težave s postavljanjem telefona, da ga sploh lahko uporabimo kot kamero.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji