Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor April 2011

Pomoč za utrujene oči

Če računalnika ne uporabljate le v službi, potem verjetno to poznate - zvečer v skromno osvetljenem prostoru pridete do računalnika, premaknete miško, da se izklopi varčevalnik zaslona (ali da se računalnik zbudi iz spanja, če ste bolj ekološko ozaveščeni), in zaslon se napolni z morilsko modrikasto belino, ki vam ubije oči. Če ste se spoznali v prejšnjem stavku, imam rešitev za vas.

Programčič f.lux opravlja le eno nalogo. Ko je dan, nastavi barvno temperaturo vašega zaslona (ali zaslonov) na "dnevno belo", ponoči pa to spremeni na "nočno belo". Po domače povedano, je zaslon podnevi modrikasto bel, ponoči pa oranžasto bel. Ker pa se naše oči na takšne mahinacije zelo hitro navadijo, boste že po nekaj deset sekundah barvni odtenek odmislili in gledali v navadno belo, ta pa bo zvečer precej bolj prijetna za oči, kot je bila pred tem.

Minimalne možnosti konfiguracije programa

Naklada, boste rekli, pa ni tako. Za program sem po naključju izvedel nekje na internetu (pa nimam več pojma, kje) in sem ga pognal z zelo majhnimi pričakovanji. Mislil sem, da ga bom po nekaj minutah odstranil iz računalnika, potem pa se je zaslon spremenil v "nočno belo" (kdaj pa mislite, da visim za računalnikom) in moje oči so olajšano rekle "aaaaaaah". In iz dvomljivca sem se prelevil v vnetega mesijo.

F.lux je bil sicer napisan za ljudi, ki imajo težave s spancem. Menda gledanje v modrikasto svetlobo nekaj ur pred spanjem škodi. Ne vem, nikoli nisem imel takšnih težav. Res pa je, da se s f.luxom moje oči zvečer za računalnikom bolje počutijo (in oprostite, če to zveni kot tv reklama). Le en problemček ima - ko ga izklopite (lahko tudi začasno, to možnost program ima), na Windows barvna kalibracija ne deluje več čisto pravilno. Če imate torej strojno umerjen monitor, f.luxa raje ne nameščajte. Menda pa bo tudi ta problem nekoč odpravljen.

F.lux

Kaj: Samodejno spreminjanje barvne temperature zaslona glede na čas dneva.

Izdeluje: stereopsis.com

Cena: Zastonj.

Za: Olajša večerno delo za računalnikom in (menda) izboljša spanec, na voljo za Windows, Mac in Linux.

Proti: Morda ga sploh ne potrebujete, na Windows pokvari barvno kalibracijo zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji