Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2015

Pogovarjajmo se!

Osebne pomočnice so na mobilnih napravah stopile v ospredje s prihodom Applove Siri. Temu so sledili vsi večji igralci na tem področju. Microsoft ima Cortano, Google pomočnika Now. V njihovi senci živijo številne sposobne alternative, ki čakajo, da jim posvetimo kanček pozornosti.

Google Now, Siri, Cortana

Na izbiranje digitalne osebne pomočnice vpliva več dejavnikov. Poleg mobilnega operacijskega sistema ter pripadajočega ekosistema nas navadno prepriča glas. Na eni strani imamo Cortano, ki jo ozvoči igralka iz mesa in krvi, na drugi Siri, katere sicer mehanski glas je prepoznaven po vsem svetu. Google Now stopica za omenjenima, za nameček ne ponuja zmožnosti prilagajanja. Medtem ko Siri in Cortana na željo uporabnika žvrgolita z baritonom, se Googlov pripomoček oglaša vedno enako.

Dodatni dejavnik pri izbiranju bodočega pomočnika je aktivacija. Pri slednji gladko zmaga Google Now, ki ga je mogoče enostavno in učinkovito aktivirati brez dodatnega posredovanja. Sistem namreč v vsakem trenutku čaka na znameniti klic OK Google. Siri je za enako ustrežljivost treba priklopiti na napajanje, Cortana pa te zmožnosti še nima. Aktivacija je pri priljubljeni trojki možna tudi z dotikom. Najlažja je pri Applovi pomočnici, kjer je za priklic dovolj, da pridržimo osrednji gumb Home. Cortana ji sledi z gumbom v obliki lupe in s ploščico pomočnice na domačem zaslonu, Google Now zaostaja zaradi mobilnih naprav različnih izdelovalcev ter posledičnega zapletanja z raznovrstnim klicanjem pripomočka v službo.

Uporabniški vmesniki digitalnih pomočnikov so si zelo podobni. Njihova poglavitna vloga je čakanje na uporabnikov ukaz oziroma željo. Malce naprednejši je uporabniški vmesnik Googlovega pomočnika Now, ki z informacijskimi karticami ugiba, kaj si bo uporabnik zaželel. Uporabniški vmesnik Applove pomočnice Siri je preprost, a obenem zmožen kompleksnejših opravil. Cortana nas želi najprej dobro spoznati, zato je postopek na začetku dela z njo precej dolg. Nagrajeni smo z intuitivnim uporabniškim vmesnikom, ki hitro postreže z odgovori na zastavljena vprašanja. Vsi trije pomočniki izvajajo podobne preproste in zahtevnejše naloge. Vsakemu izmed njih lahko ukažemo zagon nameščene aplikacije, nastavitev alarma, pripomoček zaprosimo, naj nam pomaga ugotoviti naslov trenutno predvajane pesmi, napove vreme in še kaj bi se našlo.

Med zmožnostmi mobilnih pomočnikov se najdejo posebnosti. Cortana ima največ informacij o uporabniku, zato omogoča precej osebne stvari. Zaželimo si lahko na primer opozorila na rojstni dan prijatelja in Microsoftova pomočnica nas bo ob komunikaciji z njim opozorila na njegov praznik. Siri odlikuje hitrost pri izvajanju zadanih nalog. Ker je brezšivno speta z operacijskim sistemom iOS, ponuja naprednejši nadzor hišnih aplikacij, med katerimi sta tudi predvajalnik večpredstavnih vsebin iTunes ter medsebojno sporočanje iMessage. Dobro se povezuje s tujimi storitvami, ki omogočajo na primer naročanje hrane po spletu ali prodajo gledaliških vstopnic. Največ takih priboljškov so deležni Američani, na sončni strani Alp pa na tem področju vlada precejšnja suša. Nenazadnje se lahko s Siri tudi – pogovarjamo. Naš podmladek tako lahko z njo vadi angleščino (ali kak drug jezik).

Google Now se od konkurence loči z že omenjeno poslušnostjo v vsakem trenutku in uporabniškim vmesnikom v obliki informacijskih kartic z dodatnimi podatki, ki nas bržčas zanimajo glede na poprejšnjo rabo pripomočka.

Poleg priljubljene trojke je na voljo veliko alternativ. Med seboj so si zelo podobne, a ima vsaka izmed njih dovolj posebnosti, da jih je priporočljivo preizkusiti. Le tako uvidimo, katera pomočnica našim zahtevam najbolj zadovoljivo streže. Največ takih pripomočkov najdemo na najbolj založeni mobilni tržnici ta hip, v Googlovi trgovini Play. Na telefone (in tablice) z operacijskim sistemom Android lahko naložimo naslednje programske izdelke. Očitno pa je, da nobena od alternativ veliki trojici ne seže niti do kolen. Kar v resnici ne čudi.

Google Now z uporabniškim vmesnikom v obliki informacijskih kartic skuša predvideti, kaj nas v danem trenutku zanima.

 Google Now z uporabniškim vmesnikom v obliki informacijskih kartic skuša predvideti, kaj nas v danem trenutku zanima.

Brezplačna različica Lite omogoča deset uporabniško določenih akcij, plačljiva odstrani omejitev, oglase in razširi osnovni nabor zmožnosti.

 Brezplačna različica Lite omogoča deset uporabniško določenih akcij, plačljiva odstrani omejitev, oglase in razširi osnovni nabor zmožnosti.

Digitalna pomočnica Jeannie, ki razume prosto govorjene ukaze, je na voljo tudi na računalnikih z različnimi operacijskimi sistemi (Windows, OS X, Linux).

 Digitalna pomočnica Jeannie, ki razume prosto govorjene ukaze, je na voljo tudi na računalnikih z različnimi operacijskimi sistemi (Windows, OS X, Linux).

AIVC (Alice)

Aplikacija brez težav opravlja osnovne naloge, med katerimi vodijo klicanje, pošiljanje sporočil, ustvarjanje koledarskih vnosov in aktiviranje budilke. Toda našteto še zdaleč ni vse, saj se je Alice zmožna učiti. Naučimo jo poljubnih ukazov in v prihodnje z glasom prožimo najrazličnejše akcije, ki jih je zmožen dežurni telefon z operacijskim sistemom Android. Alice se z novimi direktivami razvija in iz dneva v dan raste. Brezplačna različica Lite je omejena na deset uporabniško določenih akcij, plačljivi (3 EUR) pa lahko definiramo neomejeno število. Profesionalna različica za nameček odstrani oglase in precej razširi osnovni nabor zmožnosti.

Jeannie

Jeannie je z več kot milijon prenosi med bolj priljubljenimi digitalnimi pomočnicami na napravah z operacijskim sistemom Android. Osrednji razlog njene priljubljenosti je v razumevanju poljubno izgovorjenih ukazov. Jeannie ne uboga zgolj na vnaprej definirane glasovne direktive, marveč razume povsem običajen govor. Občutek je pristnejši, Jeannie učinkovita. Pripravljena je govoriti tudi slovensko, a taka raba ni priporočljiva, saj je strojna kranjščina zaenkrat povsem neuporabna. Tujci so z Jeannie bolj zadovoljni. Z digitalno pomočnico govorijo prosto po Prešernu, a jih punca kljub temu razume in poslušno izvaja zadane naloge. Ker zna povelja prevesti, lahko z njo govorijo v domačem jeziku. Za preizkus je povsem dovolj brezplačna različica pomočnice Jeannie. Če nas raba navduši in zasvoji, si znotraj aplikacije omislimo slabe tri evre vredno plačljivo različico, ki odklene dodatne zmožnosti, deluje hitreje in nima oglasov.

ANDY (Siri like Assistant)

Digitalni pomočnik Andy že z imenom (Siri like Assistant) razriva, kdo mu je vzor. Čeprav naloge izpolnjuje podobno in hitro kot Applova pomočnica, se od nje razlikuje po uporabniškem vmesniku. Slednji je dokaj preprost in poslušen. Med drugim nas usmerja v prometu in se med vožnjo pogovarja z nami. Skuša odgovoriti na vsako zastavljeno vprašanje, ne glede na eksotičnost vprašanega. Plačljiva različica (3 EUR) razširi osnovni nabor zmožnosti in izkušnjo obogati. Andy se pri iskanju odgovorov zateče k različnim spletnim pripomočkom, med katerimi ne manjka niti spletna enciklopedija Wikipedia.

Čeprav ima Andy drugačen uporabniški vmesnik kot Applova Siri, skuša zastavljene naloge opravljati podobno kot njegova vzornica.

 Čeprav ima Andy drugačen uporabniški vmesnik kot Applova Siri, skuša zastavljene naloge opravljati podobno kot njegova vzornica.

Robin – the Siri Challenger

Robin rabo telefona olajša s prostoročnim uporabniškim vmesnikom, ki posluša in izpolnjuje govorne ukaze. Najbolje se izkaže med vožnjo.

 Robin rabo telefona olajša s prostoročnim uporabniškim vmesnikom, ki posluša in izpolnjuje govorne ukaze. Najbolje se izkaže med vožnjo.

Robin se s Siri ne primerja, temveč jo želi preseči. Zastavljeni cilj skuša doseči z izdatno pomočjo pri vožnji. Ponuja nam vso funkcionalnost telefona, ne da bi se morali mobilnega prijatelja dotikati. Robin nas med vožnjo usmerja, opozarja na zanimivosti v bližini, zna poiskati bencinsko črpalko, nas obvestiti o vremenskih razmerah, stanju cestišča in pripovedovati šale. Vseskozi se uči in prilagaja našim potrebam.

Assistant.ai

Videz pomočnika Assistant.ai si izberemo sami.

 Videz pomočnika Assistant.ai si izberemo sami.

Zmogljiva digitalna pomočnica s čudnim imenom nam omogoča, da si jo prilagodimo po lastnem okusu. Po želji izberemo drugačen videz navidezne osebe, ki nam bo v prihodnje pomagala pri rabi telefona. Če med ponujenimi grafičnimi podobami ne najdemo všečne, si izdelamo svojo. S pomočnico se pogovarjamo prosto, brez vnaprej določenih fraz. Pripomoček skuša na vsakem koraku ugoditi našim zahtevam. Zna zaganjati nameščene aplikacije in se povezati z različnimi spletnimi storitvami. Plačljiva različica, ki ima zasoljeno ceno (15 evrov na leto), odstrani oglase, se uči novih direktiv in jo je mogoče aktivirati z ukazom Hey Assistant ter zaščititi pred tujo rabo. Denar je namenjen nadaljnjemu razvoju, o čemer pričajo redne posodobitve programskega pripomočka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji