Objavljeno: 24.6.2008 13:20 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Junij 2008

Podpiši in zapečati

Digitaino poslovanje in digitalni dokumenti so seboj prinesli možnost dokaj enostavnega ponarejanja. S to problematiko se na svoj način ukvarja tudi program PDF Sign and Seal.

Kot pove že ime, je njegov poglavitni namen predvsem podpisovanje in pečatenje digitalnih vsebin v obliki PDF, a bo uporabnika razveselil še z nekaterimi dobrodošlimi podatki. Delo z njim je, predvsem po zaslugi preprostega in preglednega uporabniškega vmesnika, povsem enostavno in ga tudi hitro osvojimo. Pohvaliti velja tudi to, da je celoten program (razen sicer natančne pomoči, ki je v angleščini) na voljo v slovenščini. K njegovi preglednosti veliko prispevajo tudi smiselno urejena orodja, saj so zbrana v posameznih zavihkih. Odpiranje in branje datotek PDF različnih vsebin in velikosti programu ni povzročalo posebnih težav. Enako lahko trdimo tudi za sočasno delo z dvema ali več odprtimi dokumenti, med katerimi se nato sprehajamo prek zavihkov. Dobrodošel, a neobvezen dodatek uporabniškega vmesnika sta tudi orodni vrstici, ki sta namenjeni podrobnejšemu pregledu obdelovanega dokumenta. Ob pomoči prve lahko vidimo vsebino celotnega dokumenta v obliki pomanjšanih sličic; to nam olajša predvsem navigacijo po dokumentu. Druga pa je namenjena podajanju informacij o uporabljenih podpisih. Po želji ju lahko skrijemo ali popolnoma odstranimo.

Vsebino dokumenta poskuša program zaščititi z uporabo digitalnih potrdil, ki so za podpisovanje ali pečatenje zato nujno potrebna, za druga opravila (recimo pretvorba v PDF) pa jih ne potrebujemo. Digitalno potrdilo mora biti seveda veljavno in pravilno nameščeno v osebni shrambi takih potrdil v našem računalniku. Tako podpisovanje kot pečatenje dokumenta je moč izvesti v nekaj korakih. Sam postopek je dobro voden s strani programskega vmesnika in poteka v ločenih oknih. To se izkaže za koristno, saj prispeva k enostavnosti dela. V vsakem trenutku imamo namreč na voljo samo tista orodja, ki jih zares potrebujemo. Kljub temu je nastavitev in prilagoditev povsem dovolj, da lahko naš podpis prilagodimo tako v oblikovnem kot tudi varnostnem smislu. Večino nastavitev opravimo s klikanjem in izbiranjem danih možnosti. Podpis lahko skrijemo. To pride prav v primeru, ko želimo dokument natisniti, saj na papirju ne bo viden. Če želimo neki dokument podpisati (zaščititi) samo na določenih straneh, lahko to brez težav uredimo, saj program podpira selektivno podpisovanje. Po potrebi lahko podpisno polje ustvarimo tudi sami. Postopek je preprost, saj v dokument preprosto narišemo okvir ustrezne velikosti in mu nato nastavimo želene parametre. Tako pripravljenega lahko za primer kasnejše uporabe tudi shranimo. Možnost je uporabna, saj se velikokrat zgodi, da želimo podpisati kak dokument vedno na istem mestu. Program si poleg samega podpisa namreč zapomni tudi natančen položaj podpisnega polja. Dokument je možno ožigosati tudi s časovnim žigom. To daje varnosti vsebine še dodatno dimenzijo. Preden podpis vstavimo v dokument, si ga je mogoče tudi ogledati. Če sami dobimo že podpisan dokument, bo program podpis predhodno ustrezno pregledal.

Dokument lahko podpišemo tudi "zunaj" samega programa, saj njegove funkcije ob namestitvi postanejo del raziskovalca. Priročno dosegljive so z desnim klikom miške na izbrani dokument. Pri namestitvi programa se med tiskalnike in fakse doda tudi nov tiskalnik. Z njegovo pomočjo lahko podprte datoteke (DOC, PPT ...) pretvorimo v obliko PDF in nato s programom ustrezno zaščitimo. Dovolj je, da dokument v izbranem programu (na primer Wordu) odpremo in nato natisnemo na prej omenjeni tiskalnik. Krajši postopek z enakim učinkom je možen tudi iz raziskovalca, s to razliko, da lahko tam naenkrat pretvorimo več datotek. Potek vseh omenjenih pretvorb je možno spremljati v posebnem oknu. Pretvorbe so natančne in brez izgub, saj se v nobenem primeru niso razlikovale od originala.

Končni vtis, ki ga je program zapustil, je dober, saj mu večjih pomanjkljivosti ne moremo očitati. Uporabniku ponudi veliko, čeprav na prvi pogled tega ni videti. Morda mu lahko zamerimo edino "polovično" prevajanje, saj bi za kakega uporabnika neprevedena pomoč znala biti težava.

Okno uporabniškega vmesnika z vsemi sestavinami.

Okno za preverjanje veljavnosti podpisa

Delo v raziskovalcu

PDF Sign&Seal

Kaj: Program za pečatenje in podpisovanje dokumentov PDF.

Izdeluje: Ascertia, www.ascertia.com.

Prodaja: Result, www.result.si.

Cena: 95 EUR (do 4 uporabniške licence).

Za: Preprost in enostaven za delo, preveden v slovenščino, dobra vključenost v OS, dobre možnosti prilagajanja.

Proti: Pomoč ni prevedena, cena.

Vsebino dokumenta poskuša program zaščititi z uporabo digitalnih potrdil, ki so za podpisovanje ali pečatenje zato nujno potrebna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji