Objavljeno: 26.5.2006 19:54 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2004

Podatki v dveh plasteh

Zapisovalniki DVDjev, ki podpirajo tudi dvoplastne nosilce, so bili hit letošnjega sejma CeBit, vendar od predstavitve izdelka do dneva, ko ga začnejo prodajati, ponavadi preteče precej vode. Prvi izdelki so zdaj, tri mesece po sejmu, na voljo, pri nas pa je med prvimi naprodaj NECov izdelek.

Dvoplastni nosilci DVD so na trgu že od samega začetka. Večina filmov v polni DVD kakovosti namreč zaseda več prostora, kot ga je na voljo na posameznem DVDju, tako da so že v pionirskih časih DVDjev postavljalci standarda predvideli tudi nosilce, na katerih so podatki na eni strani zapisani v dveh plasteh. Dostop do podatkov na spodnji plasti je enak kot pri enoplastnih nosilcih, medtem ko za branje zgornje plasti potrebujemo laser z drugačno valovno dolžino. Pri tiskanju dvoplastnih DVDjev ni večjih tehnoloških omejitev, medtem ko so za razvoj dvoplastnih nosilcev, na katere pišemo v DVD zapisovalniku, izdelovalci morali odpraviti kar nekaj težav, ki so nastale pri razvoju. Njihov skupni imenovalec je: kako pisati na zgornjo plast, ne da bi pri tem vplivali na zapis na spodnji plasti. Omenjene težave so pred kakšnega pol leta odpravili, prvi zapisovalniki pa so zdaj že na voljo. Več o dvoplastnih nosilcih in pisanju nanje si lahko preberete v letošnji marčni številki.

NEC je že z zapisovalnikom ND-2500A oral ledino, saj je šlo za prvi zapisovalnik, ki je zmogel z osemkratno hitrostjo pisati tako na nosilce DVD+R kot tudi DVD-R. Ob napovedi prvih dvoplastnih nosilcev smo sicer pričakovali, da bo večina izdelovalcev za svoje zapisovalnike, ki podpirajo osemkratno hitrost zapisovanja, izdala nove različice strojne programske opreme, ki bodo omogočale pisanje na dvoplastne nosilce. Tudi NEC je razmišljal o tem koraku (razvojne različice nadgradnje za model 2500A so že krožile po spletu), vendar je razvoj nadgradnje pozneje zaradi tehnoloških omejitev opustil, saj nadgradnja ne bi bila možna na vseh zapisovalnikih 2500A. Zato je predstavil naslednika omenjenega zapisovalnika, ND-2510A.

Zapisovalnik se na prvi pogled ne razlikuje od predhodnika. Na zapisljive DVDje zmore pisati z osemkratni hitrostjo, na prepisljive pa s štirikratno. Na plošče CD-R piše s hitrostjo največ 32x, medtem ko na prepisljive CDje zapisuje s pol manjšo hitrostjo. Od predhodnika se novinec po tehničnih značilnostih razlikuje le po podpori dvoplastnim nosilcem, na katere zmore pisati s hitrostjo 2,4x. Izdelovalec pravi, da je izboljšana tudi natančnost laserskega žarka in zaznava nosilcev, tako da zdaj zapisovalnik bolje deluje z mediji manj znanih znamk, ki so pri prejšnji različici povzročali težave (predvajalnik pogosto ni zaznal najvišje možne hitrosti pisanja na nosilec in je nanj pisal pri manjši hitrosti od deklarirane). Pri ND-2510a teh težav ni več, saj smo predvajalnik preizkusili tudi z nosilci, ki so pri modelu 2500A povzročali težave.

V praksi med zapisovanjem na enoplastne in dvoplastne nosilce ni razlik (če ne upoštevamo, da imamo na voljo skoraj dvakrat več pomnilniškega prostora). Na en nosilec lahko zapišemo okoli 8,2 GB podatkov (na nosilcu sicer na veliko piše 8,5 GB, vendar nekaj zase odščipne datotečni sistem), za zapis 8,2 GB podatkov pa smo porabili slabih 43 minut, kar ustreza 2,37-kratni hitrosti pisanja. Pri pisanju na druge vrste nosilcev ni večjih razlik v primerjavi s predhodnikom: pisanje na nosilce DVD+R je potekalo pri povprečno 5,9-kratni hitrosti, na DVD+RW pa pri hitrosti 4x.

ND-2510A je ena boljših izbir v svetu zapisovalnikov DVD, še posebej, če izpostavimo njegovo ceno. Zapisovalnik stane namreč manj kot trideset tisočakov in je tako cenejši od precej konkurentov, ki za povrh ne podpirajo pisanja na dvoplastne nosilce. Do nastanka modelov, ki bodo ponujali podobne zmogljivosti za še manj denarja, je NECov novinec najboljša izbira ob nakupu zapisovalnika DVD.

NEC ND-2510A

Kaj: Zapisovalnik DVDjev, ki podpira tudi standard DVD+R9.

Izdeluje: NEC, www.nec.com.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583, 72 30, Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20, JAE, www.jae.si, (01) 589 62 00.

Cena: 28.800 tolarjev.

Za: Podpora dvoplastnim nosilcem, ugodna cena.

Proti: Dvoplastnih nosilcev zaenkrat še ni na voljo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji