Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2019

Poceni nadzor

Splet stvari in še posebej naprave za pametni dom lahko povzročijo mnogo težav in so vir zapravljanja časa ter denarja. Mnogi proizvajalci ponujajo poceni naprave slabe kakovosti, brez nadgradenj in z varnostnimi luknjami ter s slabim spoštovanjem zasebnosti. A tu in tam se pojavi izdelek, ki dokazuje, da je lahko tudi drugače.

Mala kamera s široko – in pri modelu Pan tudi z vrtljivo – lečo omogoča snemanje video posnetkov ob zaznavi premikov ali zvoka in je namenjena nadzoru vrta, vhodnih vrat, otroške sobe, garaže, počitniškega objekta ali drugega prostora. Odlično deluje tudi v mraku in temi ter ima vgrajen zvočnik za dvosmerno komunikacijo. Čeprav ima precej lastnosti, ki jih lahko pohvalimo, je njena največja posebnost gotovo »poštena« cena, saj bi zaradi kakovostne izdelave in zmožnosti lahko bila precej dražja. Za osnovni model je treba odšteti 20 ameriških dolarjev, za model Pan, ki mogoča sledenje dogajanju in vrtenje kamere v vseh smereh na daljavo, pa še 10 dolarjev več.

Ko kamero priklopimo na napajanje s priloženim kablom USB, jo povežemo v brezžično omrežje kar prek kode QR, ki jo ustvari aplikacija. Če želimo, lahko vstavimo kartico SD, ki pa za delovanje ni nujno potrebna. Kamera namreč deluje tako, da ob zaznanem gibanju ali zvoku pošlje obvestilo na telefon, kjer si posnetek lahko ogledamo. Tak posnetek bo dva tedna na voljo za ogled, potem bo izbrisan. Izvrstno je, da za tako delovanje ni potrebna nobena naročnina in ne predstavlja dodatnega stroška.

Če vas zaradi povezanosti v oblak in kljub zdaj že uveljavljenemu ponudniku skrbi zasebnost posnetkov, ki nastajajo v vaši bližini, nad Wyze Cam ni treba obupati. Wyze Cam je s svojo ceno in kakovostjo pritegnil pozornost navdušencev in razvili so novo namensko programsko opremo, ki kamero »odklopi« od oblaka, jo spremeni v spletni strežnik in ji doda nove zmogljivosti. Tako predelano kamero lahko uporabimo z mnogimi rešitvami za pametni dom, tudi z – v naši reviji večkrat omenjenim – Home Assistantom. Zaradi uspešnosti kamere boste v spletnih trgovinah našli tudi kopico dodatkov – od zaščitnih strešic do raznih nastavkov za varnejše nameščanje.

Žal imamo tudi slabo novico. Do kamer Wyze Cam je v Sloveniji in Evropi, žal, težko priti ali pa so njihove cene mnogo višje. Trenutno se uradno prodajajo samo v ZDA. A če boste šli na počitnice, službeno pot ali pa čez lužo gledat Luko Dončiča, je lahko Wyze Cam prav posrečen spominek na takšno potovanje.

Wyze Cam in Wyze Cam Pan

enostavna, poceni in zmogljiva varnostna kamera

Kje: www.WyzeCam.com.

Cena: Wyze Cam 20 USD, Wyze Cam Pan 30 USD

Za: Kakovost izdelave, zanesljivo delovanje, cena.

Proti: Na voljo samo v Združenih državah Amerike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji