Objavljeno: 19.12.2011 09:38 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor December 2011 | Teme: android

Poceni kitajski palček

Ponudba Androidnih tablic se vztrajno veča. Brez slabe vesti lahko trdimo, da te tablice ne ponujajo prav nič novega, res pa je, da se cene znižujejo in se med (zelo) poceni izdelki najdejo tudi takšni, ki niso povsem neuporabni.

Naprava, ki smo si jo tokrat ogledali, se imenuje Wayteq xPAD-70. Če najprej razčlenimo ime, ugotovimo, da gre za razmeroma znanega in priznanega izdelovalca naprav GPS, ki si je odrezal še kos pogače androidnih tablic. xPAD je verjetno dokaj žalosten poskus namigovanja na podobnost s slavnim in kulskim mrzlim bratrancem, številka 70 pa pripoveduje o diagonali naprave, ki meri sedem palcev.

Na tablici privzeto teče zdaj že dodobra ostareli Android 2.2, ki ima le zmerno preoblečeno opravilno vrstico, v kateri so poleg klasičnih obvestil tudi gumbi za vrnitev na osnovno namizje, za vrnitev nazaj in za odpiranje menuja ter gumba za nastavljanje glasnosti. Poleg precej neuporabnih gumbov na zaslonu ima naprava še fizične navigacijske tipke, ki pa so neposrečeno postavljene na levi rob ohišja in so težko dostopne, ne da bi jih pred uporabo pogledali. Tudi pritisk nanje ne deluje prav zanesljivo, zapisano pa velja tudi za tipko za vklop in nastavitve glasnosti. Naprava je sicer zgledno opremljena s priključki, saj poleg klasičnih tabličnih odprtin ponuja tudi priključek HDMI in "navaden" priključek mini USB, na katerega lahko priključimo tudi ključek USB in tako enostavno razširimo tablični pomnilnik. Zaslon, kot že rečeno, meri po diagonali približno sedem palcev in prikazuje sliko z ločljivostjo 800 x 600 pik. Slika ne navduši, saj nekatere barve izstopajo in dajejo sliki nenaraven videz. Pogled pod kotom razkrije, da ne gre za pretirano dober zaslon. Čeprav deluje ohišje nekoliko votlo, je zadnja stran tablice na otip gumijasta, a zato prijetna tako na otip kot tudi na pogled. Za razliko od dražjih bratov je xPADu priložena tudi enostavna torbica, ki varuje tablico, predvsem pa zaslon, pred poškodbami med prenašanjem.

Z uporabniškega stališča je tablica xPAD zelo podobna vsem drugim androidnim tablicam tega razreda. Z veseljem poročamo, da nas je tokrat le pričakala nameščena uradna Tržnica, pa tudi druge klasične aplikacije, kot so Gmail, Google Maps in Youtube so nameščene privzeto. Tablica deluje solidno, čeprav vse prej kot hitro in gladko. Njena poglavitna prednost ni kakovost izdelave ali hitrost delovanja, temveč cena. xPAD-70 je pri slovenskem prodajalcu na voljo za manj kot 200 evrov, to pa je precej impresivno nizka cena. Če kupujete tablico, na kateri bodo otroci odigrali partijo Angry Birds, odrasli pa na hitro prebrali elektronsko pošto, in zato niste pripravljeni odšteti več kot 200 evrov, tablica ni slaba izbira. Resda ne ponuja veliko, a prav veliko zanjo tudi ne boste plačali.

Tablico lahko za primerjavo postavimo ob bok staremu Galaxy Tabu. Ta je dobra dva centimetra ožji od xPADa in nekoliko lažji. Ima višjo ločljivost in neprimerno boljšo sliko. V Sloveniji ga boste le težko še našli na kakšnem ceniku, na nemškem eBay pa jih cenijo na dobrih 300 evrov. Podobnih mer kot Galaxy Tab je tudi prihajajoči Kindle, ki bo cenovno konkuriral xPADu, a prav dosti več o njem še ni znanega, saj še ni dosegljiv.

Wayteq xPAD-70

Pametni telefon.

Izdeluje: Wayteq, www.wayteq.com.
Prodaja: www.wayteq.si.
Cena: 194,40 EUR.
Za: Cena, priključki.
Proti: Android 2.2, nekakovosten zaslon, neudobni navigacijski gumbi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji