Objavljeno: 24.4.2006 18:50 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor April 2006

"Plesni" strežnik Hula

Ali hrepenite po časih, ko so bili možje še možje in so se s pošto ukvarjali z raznimi programčki v konzoli? Odgovor na nekoliko prirejeno Linusovo vprašanje z začetkov zgodovine Linuxa je leta 2006 najbrž večinoma nasproten tistemu, ki ga je na svoje izvirno vprašanje želel slišati Torvalds.

Poštnih odjemalcev v Linuxu nikakor ne primanjkuje. Večina menda prisega na Thunderbird, čeprav distribucije s privzetim okoljem KDE ponavadi ponudijo KMail, tiste z GNOME pa Evolution. Vsi trije so podobno zmogljivi in se zlahka merijo s programi za Windows in Mac OS X, ne zaostaja pa niti Seamonkey Mail (prej Mozilla Mail).

Spletni vmesnik za uporabnike

Pri poštnih strežnikih razmere sicer niso ravno nasprotne, vendar odprtokodna skupnost še ne premore rešitve, ki bi ponujala "vse v enem". Problema se je resno lotil Novell, ki je dobil krila po uspehu z odjemalcem Evolution, ki si ga mnogi želijo celo v Oknih. Po starem receptu je odprtokodni skupnosti podaril izvirno kodo svojega NetMaila in ustanovil projekt Hula, ki se ukvarja z razvojem istoimenskega poštnega strežnika in koledarja. Ta bo rabil kot temelj za prihajajoče različice NetMaila, za katerega bo Novell ponujal tehnično podporo.

Ta trenutek Hula še ni primerna za najširše množice uporabnikov, a je osamljen primer brezplačnega odprtokodnega strežnika, ki se trudi biti privlačen tako za sistemske skrbnike kot tudi za končne uporabnike pošte, saj prvim in drugim ponuja prijazen spletni vmesnik. Hula deluje v vseh distribucijah Linuxa, pa tudi v okoljih Windows, Mac OS X in izpeljankah BSD.

Spletni vmesnik za skrbnike sistemov

Pomembno je vedeti, da Hulo še vedno razvijajo, zato je vsaka novejša različica lahko precej zmogljivejša, po drugi strani pa uporaba Hule za najzahtevnejše uporabnike ta trenutek ni priporočljiva.

Po namestitvi se znajdemo pred spletnim vmesnikom, ki ga ni treba posebej predstavljati, saj je delo z njim samoumevno. Uporabniški vmesnik za skrbnike sistemov je sicer še nekoliko okoren, a je njegova prenova ena izmed prednostnih nalog razvijalcev.

Ko bo prenova dokončana, naj bi imela Hula vse značilnosti tradicionalnega havajskega plesa, po katerem je dobila ime. Zanj je treba nekaj vaje, a pozneje postane "zabaven in preprost", kar naj bi veljalo tudi za Hulo. Bomo videli. In vadili.

Hula

Kaj: Strežnik za elektronsko pošto za Linux.

Izdeluje: www.hula-project.org.

Cena: Brezplačno.

Za: Celovita in brezplačna rešitev za strežbo pošte, ki jo je prek spletnega vmesnika zelo lahko upravljati.

Proti: Ker Hulo še vedno razvijajo, ni primerna za najzahtevnejše uporabnike. Uvoz računov iz zdajšnje zbirke uporabnikov je šele v pripravi, zato je prehod z drugih strežnikov z veliko uporabniki zaenkrat zelo težak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji