Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2011

Plehka lepotica

Živimo v časih, ko so najlepše pesmi že napisane, vse zgodbe povedane in izumi izmišljeni. Taka filozofija računalniškemu svetu ni več tuja, zato snovalci raznovrstnih naprav iščejo odklon drugje. Nedolgo tega so našli rešilno bilko v videzu končnih izdelkov. Je po novem res vse v lepoti?

Ne vem, če vam je Iconia podjetja Acer lepa, a vsekakor morate priznati, da je v trenutku pritegnila vaš pogled. Prenosnik z dvema zaslonoma se je sprva porodil v glavi Microsofta. Šlo naj bi za napravo z imenom Courier, ki bi imela dva sedempalčna zaslona, zaradi katerih naj bi spominjala na klasično knjigo. Uporabniški vmesnik bi se po načrtih zanašal le na dotik. Ustvariti so hoteli sistem, ki bi odlično prepoznaval pisavo in v resničnem življenju uspešno nadomestil običajno beležko. Primerjava s slednjo se ne bi končala pri vnosu stikov, zapisovanju misli ali skiciranju idej, saj bi naprava prepoznavala tako vnos s prsti kot s priloženim pisalom, izvrstno imitacijo svinčnika. Če bi ga uporabnik med pisanjem obrnil, bi digitalno vsebino lahko radiral. Zanimiv izdelek je bil v prvi polovici leta 2010 odpovedan. Če je Microsoft odstopil od nadaljnjega razvoja in vrgel puško v koruzo, tega še zdaleč ne bi mogli trditi za njihove partnerje, podjetje Acer, ki je marljivo delalo naprej.

Iconia

Rodila se je Iconia, čudna ptica v jati sodobnih prenosnih računalnikov. Z dvema 14-paličnima zaslonoma (obema ločljivosti 1366 x 768) ne ostane neopažena nikjer, kjer se pojavi. Oba zaslona sta občutljiva za dotik, to pa odpira povsem nove zmožnosti interakcije z uporabnikom. Tega so se pri Acerju še kako zavedali, zato so silno veliko dela vložili v posebno programsko opremo, ki bi dvojec zaslonov čim bolj izkoristila. Dodatni pripomočki ždijo vrh operacijskega sistema Windows 7 Home Premium. Za njihovo brezhibno delovanje v osnovi skrbijo i5 procesor, do štiri GB notranjega pomnilnika, integrirana grafična kartica podjetja Intel ter zmogljiv disk SATA spodobne velikosti. Strojni priboljški obsegajo spletno kamero, mikrofon, HDMI in VGA izhod, USB vhode druge generacije, modri zob, žično in brezžično povezavo ter štiricelično baterijo, ki naj bi zagotavljala tri ure nepretrganega druženja z napravo. Na prvi pogled, če ji uspe skriti en zaslon, Iconia ne deluje nič drugače kot drugi Acerjevi prenosniki. Po zunanjosti je zelo podobna bratom, s to razliko, da na mestu tipkovnice bolšči v uporabnika dodaten zaslon. Žal sta zaslona preveč ločena drug od drugega in, čeprav se namizje lahko razprostira prek obeh, ne delujeta povezano. Občutek pri uporabi lahko primerjamo z delom na namiznem računalu z dvema prisesanima monitorjema. Dokler prikazujemo ločene stvari, je stvar bombastična, ena slika na obeh pa deluje preveč posiljeno. Da bi vsaj v glavah uporabnikov odpravili občutek ločenosti, so programerji podjetja Acer ustvarili Acer Ring.

Acer Ring

Programerji podjetja Acer so svoje delo opravili z odliko, njihovemu Krogu (ang. Ring) uspe uporabnika za nekaj ur prepričati o uporabnosti dotika v Windows 7.

Pod imenom Acer Ring se skrivajo programske posebnosti prenosnika Iconia. Gre za nekakšen glavni menu s pripomočki, ki do potankosti izkoriščajo dva dotika zmožna zaslona. S pritiskom vseh petih prstov ene roke se na spodnjem zaslonu prikaže krog, v katerem lahko izbiramo med medijskim predvajalnikom, dnevnikom in zapiski, družabnimi omrežji ter prilagojenim spletnim brskalnikom. Poleg posebnih programov najdemo v njem med drugim še nastavitve kretenj, ustvarjanje zaslonske slike, upravnika z okni in priklic tipkovnice. Slednja se prikaže na zaslonu, ko jo izberemo iz Acerjevega Kroga ali če nanj položimo vseh deset prstov. Navidezna tipkovnica se obnese presenetljivo dobro. Kdor je že tipkal na podobne žverce, bo zadovoljen, tisti, ki tega še niste počeli, pa bodite pripravljeni na odlično uporabniško izkušnjo. Tipke so odzivne, če sploh lahko trdimo kaj takega za navidezno napravo, med seboj dovolj razmaknjene, da ne pride do pogostih napak pri rabi, in samo tipkanje dovolj udobno in hitro, da zadosti osnovnim tipkarskim potrebam. Pri daljšem druženju s črkami bodo naši čuti zavestno klicali po fizični alternativi, za občasni vnos besedila pa je zadeva dovolj priročna. Ker uporablja grafične kožice, s katerimi lahko posameznik prilagodi razporeditev tipk, ni s šumniki nikakršnih težav, vendar se bo kljub naštetemu našel kdo, ki mu tako kovanje besed ne bo in ne bo šlo od rok. Taki lahko poskusijo s prepoznavanjem pisave. Sistem dobro prepozna vsakršno kracanje, celo odlično, bi lahko rekli, vendar na žalost ni tako, ko pridemo do znakov s strešicami. Razumljivo, programska podpora ni bila delana s slovenščino v mislih, zato bomo v podalpski deželici z Iconio besedila pisali le s tipkovnico. Kljub temu se nam ne bo treba odreči kretnjam z roko. Sistem dobro podpira navigacijo ter upravljanje z raznimi dotiki z roko. Dotika s petimi za Acer Ring in desetimi prsti za navidezne tipke smo že omenili, za naprednejše pa ima Iconia samosvoj urejevalnik kretenj. V njem si lahko izmislimo poljubne kretnje z roko in jih nato povežemo s sistemskimi opravili, kakršno je na primer odpiranje določenega programa. Uporabniki, seznanjeni z vtičniki, ki podobno krmilijo spletne brskalnike, le da pri tem namesto roke uporabljajo miško, ne bi smeli imeti težav, saj kretnje že v osnovi delujejo intuitivno. Edina težava pri kretnjah z roko je enaka ustreznemu problemu pri upravljanju z miško, tudi tu morajo biti vse kretnje izvedene z eno samo potezo. Če se prst med izvajanjem poteze loči od zaslona, je kretnja s tem končana.

Medijski predvajalniki v Krogu so priročna zadeva, saj se nam za predvajanje filmov, glasbe ali gledanje slik ni treba mučiti z Windows 7. Sedmica pač ni namenjena našim okornim prstom, zato so namenski predvajalniki dobra poteza s strani Acerja. Vsi trije delujejo solidno, vendar dvomimo, da jih boste redno uporabljali namesto vaših priljubljenih aplikacij. Mi se od VLCja za predvajanje filmov ne ločimo, tudi če nas z verigami ženete stran! Brž ko to storite, ste na istem, kot če bi si lastili čisto običajen prenosnik, takega z enim zaslonom in navadno tipkovnico ter ploščico. Poleg predvajalnikov so nam programerji podjetja Acer omogočili prilagojeno spletno brskanje. Brskalnik na dotik se obnaša kot običajen predstavnik svoje vrste, le da vsebino razpotegne čez oba zaslona. Kljub velikemu presledku med zaslonoma se zadeva obnese zelo dobro, kajti v današnjem času ni noben zaslon prevelik in dodaten prostor pri deskanju po spletu še kako prav pride. Za udejstvovanje v družabnih omrežjih z Iconio ne potrebujete ne klasičnega ne prilagojenega brskalnika, ker so razvijalci mislili tudi na to. Priloženo orodje se napaja iz vseh največjih družabnih omrežij in vam vsebino prikaže na obeh zaslonih. Zaradi velike delovne površine si lahko omislite hkratno pregledovanje Facebooka, Twitterja in še kaj. Za nezahtevne uporabnike bo pripomoček kot z neba poslan, zahtevnejši pa bodo raje posegli po specializiranih programih za posamezno družabno omrežje. Za konec najdemo v Acer Ringu še ostanke Microsoftovega Courierja, aplikaciji za dnevnik in beležnico. Prva je zanimiva zamisel shranjevanja delčkov spleta za kasnejši ogled. Shranimo lahko le dele strani, ki se bo v ozadju venomer osveževala in stregla z novostmi. Z dnevnikom tako spremljamo kos vsebine določenega spletišča, ne da bi nam bilo treba nalagati celotno spletno stran. Beležnica je digitalen zvezek za vse. Vanjo lahko shranimo zapiske, spletne strani, skice in podobno. Z njo lahko nastanejo edinstveni umotvori, saj se vsa vsebina shrani v sliko.

Ocena

Bore malo je ostalo od koncepta Courier. Tam, kjer je Microsoftova domislica zadela terno, Iconia neslavno pogori. Courier naj bi bil učinkovit nadomestek za beležnico, nekakšna alternativa za tehnološko ozaveščene študente, Iconia pa to s svojo ceno in težo vsekakor ni. Zaradi okornosti se ne more meriti s tablicami, v primerjavi s prenosniki istega cenovnega razreda pa pogrne pri zmogljivosti. Strojna podhranjenost se ne pozna pri dolgoživosti baterije, saj kljub teži po tem spada med slabše. Obljubljenih treh ur z Iconio ne boste doživeli niti v najboljšem primeru, dva zaslona in i5 procesor pač terjajo svoj davek. Delo s prsti je zanimiv dodatek, a le prvih nekaj ur druženja, saj se kmalu pokaže neprimernost operacijskega sistema Windows 7. Žal Iconia ne naredi dobrega končnega vtisa, ker vse skupaj deluje nekako na ravni prototipa. Ker sama zamsel ni slaba, bo morda Acerju izvedbo uspelo popraviti že v eni izmed prihodnjih inkarnacij.

Acer Iconia

Kaj: Prenosni računalnik.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 1299,99 EUR.

Za: Dva zaslona, Acer Ring.

Proti: 2,8 kg razlogov, Windows 7, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji