Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Januar 2014

Pisani svet »igrač«

Nazadnje smo se z zabavnimi elektronskimi igračkami pozabavali v prednovoletnem času kaka štiri leta nazaj. Takimi, ki v običajnih rubrikah naše revije morda ne najdejo mesta, ker so namenjene predvsem zabavi. V tem času se je marsikaj spremenilo, marsikaj pa je ostalo enako. Predvsem so se namnožili dodatki za mobilne telefone in tablice, še vedno pa lahko za nekaj evrov – in brez poštnine – dobimo zanimiv kos plastike z nekaj azijske elektronike, ki nam bo popestril popoldne ali dve.

A kaj, ko teh izdelkov ne kupujemo zaradi njihove koristnosti, temveč se zanje odločimo, ker bodo morda naši podobi dodali nekaj atraktivne sodobnosti. To velja zlasti za izdelke znanih in dražjih blagovnih znamk – ali pa so prismuknjeno bizarni, kar večidel velja za kupljene na sumljivih spletnih dverih. V obeh primerih bomo, sploh moški, rade volje odprli denarnico, nestrpno čakali poštarja, se nekaj dni, tednov ali morda mesecev zaneseno igrali z novo pridobitvijo, že kmalu pa bo treba iskati nove izzive. In monitorjevci smo tu zato, da vam priskočimo na pomoč. Naprave smo izbirali po trenutnem navdihu, na več spletnih straneh s to tematiko, ob njih pa informativno navajamo tudi cene. Te izvirajo iz spleta, nimajo prištetih morebitnih dajatev in so včasih pretvorjene iz drugih valut, zato so, še enkrat rečeno, samo informativne.

Sennheiser G4ME ZERO

Podjetje, ki je znano kot mercedes na področju kakovosti zvoka in industrijskega oblikovanja, je ravno pred časom prenovilo svojo linijo slušalk. Med ključnimi značilnostmi G4ME ZERO omenimo kakovosten mikrofon z vgrajenim odstranjevanjem šumov, mehke slušalke z večplastno spominsko peno, ki se natanko prilegajo vaši glavi, tako da vas med glasbenim uživanjem ali igranjem ne bodo zmotili zvoki iz okolice. Tipke za upravljanje so domiselno nameščene na desni slušalki, tako da med igralno mrzlico ne boste več zaman iskali gumba za glasnost.

Nemška kakovost, oplemenitena z jeklom in pravim usnjem, ni poceni – za G4AME ZERO boste odšteli 250 evrov.

Nimbus personal assistant

Na prvi pogled nič posebnega, a tale nadzorna plošča sodi na nočno omarico vsakega sodobnega človeka, saj lahko prikazuje malone vse potrebne podatke, ki jih potrebujemo za vsakodnevno preživetje. Štirje prikazovalniki se prek brezžičnega vmesnika povežejo v splet in od tam prek aplikacije WinkApp črpajo podatke. Nimbus je obenem neskončno razširljiv, saj ga je mogoče  preprosto programsko prilagajati, da prikazuje podatke po želji uporabnika, denimo elektronsko pošto, uro, spremembe stanja v katerem od družabnih omrežij, vreme in podobno. Naprava je združljiva tako z Applovimi kot z androidnimi tablicami in telefoni. Naročiti jo je mogoče v rdeči, črni in modri barvi, v spletu pa želijo zanjo 95 evrov.

Leef Bridge USB flash drive

Najljubše so nam zagotovo preproste, a domiselne napravice, ki nam močno olajšajo vsakdanja opravila. Kaj moramo storiti, če želimo podatke prenesti s ključka USB na pametni telefon ali tablico? Običajno se bomo za posrednika morali zateči k računalniku, mobilne naprave namreč skorajda brez izjeme uporabljajo vmesnik mikro USB, medtem ko so ključki, enako brez izjeme, opremljeni z običajnim.

Leef Bridge ima oboje, pri čemer je neuporabljeni konektor varno pospravljen v ohišju. Na voljo je v treh aromah, in sicer 16, 32 in 64 GB, pri čemer boste zanje odšteli od 12 do 50 evrov. Preden se zapodite v spletno trgovino, preverite, ali je vaša naprava združljiva s tehnologijo USB OTG. Povedano drugače, da njen vmesnik USB ni namenjen samo polnjenju, kar »odlikuje« nekatere cenejše androide.

Sandisk Ultra II

Druga podobno uporabna kombinacija je tale kartica SD, ki ima vgrajen tudi vmesnik USB. To nam za 20 evrov omogoča, da se znebimo kablov in bralnikov pomnilniških kartic. Kartica se preprosto odpre na tečajih, ki skrivajo vtič USB.

Druge lastnosti so precej običajne, ponuja hitrosti branja in zapisovanja do 15 MB na sekundo, med slabostmi pa bi lahko omenili le 4 gigabajte, kolikor je najvišja možna zmogljivost, ki jo SanDisk za zdaj ponuja.

Asus VivoMouse

Vivomouse ni namenjen zabavi, temveč bolj poslovno in pisarniško orientirani publiki. A vendarle taki, ki se ne strinja s posploševanjem, da je miška pač miška. Tale je zelo vsestranska, saj lahko rabi kot miška, posebna brezžična sledilna ploščica ali pa kot daljinski upravljavec.

Sledilna ploščica na vrhu je polno združljiva z Okni 8 in pripadajočimi prstnimi potegi, kar bo zasilna rešitev za tiste, ki imajo nameščen ta operacijski sistem, obenem pa nimajo za dotik občutljivega zaslona. Asus Vivomouse je svojo prodajno pot ravno začel, zanj pa boste plačali okoli 40 evrov.

Mad Catz S.T.R.I.K.E. 7

O zmagi ali porazu navadno odloča le delček sekunde ali pozornosti, zato je za resne igralce ključna kakovostna tipkovnica. S.T.R.I.K.E.7 omogoča popolno fizično prilagoditev igralnega okolja. Ohišje je iz kakovostne kovine – zato je moč z njo v jezi ravnati tudi bolj grobo – in je razdeljeno na modularne dele, ki jih je mogoče poljubno razvrščati. Tako kot na priljubljeni miški R.A.T., saj je ta snovalcem rabila za idejni vzor. Glavna tipkovnica ima od zadaj osvetljene tipke, posebej poudarjen križec WASD in prilagodljiva naslonjala za dlani. Eden od modulov je namenjen nadzorni konzoli, ki jo krasi zaslon, občutljiv za dotik. Z njim programiramo makre, zaganjamo aplikacije, nadzorujemo Teamspeak ali kaj podobnega. Pa še cena namiznih nebes? 250 evrov.

HackShield Backpack

Ste načeloma previden človek, v prostem času pa pomagate razvijati jedrsko tehnologijo v Iranu? Potem so vaši osebni podatki zagotovo v resni nevarnosti in mirno spanje vam lahko zagotovi le tak nahrbtnik. Pametni telefoni, prenosniki in tablice namreč lahko informacije sprejemajo in oddajajo, tudi ko na videz spijo in tega sami nočemo. Za take napade so, denimo, kaj dovzetne tudi kartice s čipi RFID.

HackShield Backpack ima zato žepe zaščitene pred radijskimi frekvencami, s katerimi bi želeli bodisi napasti naše podatke ali spremljati naše gibanje. Nahrbtnik pa ima še eno, dobro-staro fizično zaščito: glavni predal se namreč odpre s posebno skrito zadrgo, za katero potrebujemo posebno magnetno sponko, da jo lahko uporabimo. Pozor, če boste v njem nosili tudi svoj mobilni telefon, se utegne primeriti, da boste zamudili kak obetaven zmenek. Okoli 130 evrov.

RoboMe

Podjetje po imenu WowWee je po priljubljenih Robosapienu in Roboraptorju uporabnike naprav iOS znova razveselilo s humanoidom, ki mu obraz posodi naša mobilna naprava. RoboMe je popolnoma programabilen robot, ki zna sam tavati po stanovanju in se pri tem izogibati oviram, če imamo dve mobilni napravi, pa lahko postane tudi robot na daljinsko upravljanje. RoboMe že sam od sebe prepozna nekaj glasovnih ukazov, prebira podatke iz senzorjev, ukaze in njegove odzive pa lahko poljubno dodajamo in nastavljamo. Za samo 75 evrov tako dobite imenitno zabavo za vso družino, podmladku pa utegne igračka pomeniti prvo stopnico k poznejši karieri na področju robotike.

Kano, računalniški in programerski komplet

Saj ne, da bi držalo povsem brez izjeme, a tisti, ki smo se s sodobnimi tehnologijami srečali že v zgodnjem otroštvu, smo v kasnejšem življenju v majhni prednosti. Če ne drugega, nam bo prodajalec v računalniški trgovini teže prodal mačka v žaklju.

Če torej želite podmladek podučiti o delovanju računalnika, je Kano odličen nakup. Kit komplet, ki stane 75 evrov, vsebuje vse sestavne dele osnovnega računalnika – 8 GB kartico SD namesto diska, zvočnik, ki ga sestavimo sami, tipkovnico, ohišje, Raspberry Pi Model B, vmesnike Wi-Fi, HDMI in mikro USB. Navodila za sestavo so zasnovana kot zabavna zgodba, podobno je pri delu z napravo, saj nas uči osnov programiranja skozi izdelavo preprostih iger.

In, končno, če vam gre kljub krizi finančno kot po maslu, lahko izdelovalcem nakažete dvakratni znesek, torej okoli 150 evrov, in Kana bo prejel otrok v eni izmed revnejših držav sveta.

Palette

Tisti, ki se ukvarjate z glasbo, fotografijo, animacijo ali čim podobnim, zagotovo občasno preklinjate zaradi težav pri finih nastavitvah, ki jih morate »tweakati« s pomočjo miške. Za kontrolo najpogostejših nastavitev v praktično katerikoli aplikaciji, denimo spreminjanje kontrasta v Photoshopu, boste lahko po novem uporabljali gumbe, natančne drsnike ali potenciometre, pri čemer si boste njihovo število in razpostavljenost lahko zamislili po želji, njihove funkcije pa na preprost način spreminjali ob pomoči aplikacije na računalniku.

Zadeva ni prav poceni, saj boste za osnovni komplet, ki vsebuje centralno enoto,  tipko, drsnik in vrtljiv gumb, odšteli 75 evrov oziroma še za polovico več, če boste želeli vse skupaj v stilnem lesenem ohišju. Avtorji obljubljajo, da bodo v kratek izdali tudi tudi SDK (Software Development Kit), kar bo uporabnost dodatka zares razmahnilo.

Click Clock

Strinjali se boste, da so budilke dobrodošlo področje za bodoče tehnološko raziskovanje, saj od časov, ko so pridobile funkcijo dremeža oz. t. i. snooze, ni bistvenega napredka. Bluetooth Click Clock poleg vsega omenjenega na dotik naših prstov diskretno prikaže na ohišju uro in datum, ima vgrajen koledar za prihodnje stoletje, poleg tega pa brezžično, prek vmesnika bluetooth,  predvaja glasbo z vaše mobilne naprave. Pasivni nizkotonski in dva 6 W zvočnika pa poskrbita, da vse skupaj zveni solidno. Druga imenitno uporabna lastnost je vgrajeni mikrofon, zaradi česar bomo budilko lahko uporabljali tudi za šepetanje na blazini oz. prostoročne pogovore iz postelje, kot se jim neromantično reče danes. 120 evrov.

Mind Controlled Movie Director

Nadzor z mislimi je fina reč, saj nam tuhtanje v teoriji nadomesti miško in tipkovnico, a žal je tehnologija za zdaj bolj domena sci-fi filmov kot pa pripomoček, ki bi nam končno pustil proste roke za pivo in pokovko. Mind Controlled Movie Director je kombinacija strojne in programske opreme, prvo predstavljajo slušalke z vgrajenim senzorjem, ki zaznava električne pulze naših možganov. Z njimi vplivamo na dogajanje v priloženih štirih filmih, kjer bodo naše odločitve generirale nadaljevanje zgodbe. Za delovanje bo treba kar nekaj koncentracije in kontemplacije, za pomembnejše naloge, kot je, denimo, klik, pa naprava vendarle zaupa malce bolj konkretnemu pomežiku naših oči. Moč svojih misli boste lahko preizkusili za evrskega stotaka.

Woojer

Za tiste, ki ljubijo izrazite basovske tone, pri tem pa vendarle malce pomislijo na svoj sluh, utegne biti zanimiva tale napravica, ki ravno prihaja v prodajo. Projekt, ki se je pred več kot dvema letoma začel na Kickstarterju, sestavljajo slušalke in majhna škatlica, ki si jo ob pomoči magnetne sponke pripnemo na oblačila, nato pa nizke tone v obliki nizkih frekvenc reproducira na naše telo. Podobno, kot jih občutimo na glasnih rockovskih koncertih ali v kinodvoranah. Za 50 evrov dobite solidno inovacijo, ki deluje s katerokoli napravo, ki ima 3,5 mm zvočni izhod, in prav tako z vsakimi slušalkami, z enim polnjenjem pa omogoča okoli štiri ure zvočnih užitkov.

N1 surroundbar

Podjetje Polk – ime ne zveni preveč znano, še bolj pa srhljivo spominja na polko – se po nekaj guglanja izkaže za avdiofilsko delavnico s štiridesetletno tradicijo, ki se je pred časom odločila napraviti izdelek, ki bo dostopen tudi navadnim smrtnikom. Polk N1 surroundbar je narejen v partnerstvu z Microsoftom posebej za konzole Xbox – tudi za nedavno splovljeni Xbox One – drugače pa je načeloma združljiv tudi z drugimi napravami. Gre za izjemno oblikovan kos pohištva, ki bo med igranjem, gledanjem filmov ali čim tretjim pričaral bogat prostorski zvok. Kljub temu je zasnovan preprosto, izenačevalnik ima, denimo, samo štiri nastavitve: Racer, FPS, Music in Cinema, ki ne bodo povzročale težav še tako neveščemu uporabniku. Naprava zna tudi predvajati glasbo prek vmesnika Bluetooth, pri čemer je latenca za razliko od velike večine drugih naprav še v skladu s standardom Dolby, se pravi zanemarljiva. Za soliden glasbeni center  cena 220 evrov niti ni pretirana.

PowerPot

Električni sok, ki poganja naše naprave, ni prehuda težava, kadar se gibljemo po obljudenih krajih, kjer so vtičnice precej pogosto posejane. Solarni polnilci so zdaj že precej razširjena reč,  njihova slaba plat pa je, da delujejo le v lepem vremenu.

PowerPot, ki je, resnici na ljubo, na prvi pogled videti kot slaba šala, je v svojem bistvu lonec, ki iz toplote proizvaja električno energijo, s katero lahko nato prek vmesnika USB napolnimo naše naprave, za bonus pa si zraven pripravimo še okusno enolončnico. Lonec je oblikovan tako, da lahko vanj pospravimo plinski gorilnik za šotorjenje in pripadajočo plinsko bombo, čeprav bo povsem enako deloval tudi na običajnem tabornem ognju iz drv.

Za zdaj je naprodaj le 5 W različica, ki stane 120 evrov, že kmalu pa naj bi bili na voljo tudi močnejši,  z 10 in 15 W generatorjem.

Jetpack

Čeprav ste zdaj navdušeno pomislili na nahrbtnik, s katerim bi zjutraj mimo gneče na ulicah poleteli na delo, gre žal za računalnik, ki je z ohišjem zasnovan dovolj ploščato, da ga je mogoče namestiti na hrbtno stran vašega televizorja, z njim pa bomo lahko tudi starejše modele televizorjev preobrazili v zmogljiv predvajalnik ali igralno konzolo. Ohišje je obenem tudi raztegljivo, tako da se bodo različni vmesniki in vtičnice vedno znašli lepo na robu televizorja, če ta sodi med tiste z diagonalo zaslona od 32 do 70 palcev.

Strojno je zadeva zasnovana zmogljivo, med drugim s procesorjem Intel Core i7, terabajtom diska SSD, do 16 GB delovnega pomnilnika in bodisi grafično kartico Nvidia Titan ali GTX780. Izbirate lahko tudi med Okni, Linuxom ali Valvovim operacijskim sistemom SteamOS. Odvisno od sestave, boste za zadevo plačali 750 evrov in več.

Google Chromecast

Google Chromecast je poceni brezžični vmesnik, ki ga vtaknemo v režo HDMI televizorja, nakar lahko prek njega po televiziji prikazujemo spletne vsebine, denimo videe z YouTuba. Zadevo upravljamo prek mobilne naprave, tako na platformi iOS kot Android – ali pa ob pomoči računalnika, v katerem imamo nameščen brskalnik Chrome. Uporaba je preprosta, ključek priključimo v televizor, nato ga povežemo v domače brezžično omrežje in že je pripravljen za delovanje. No, da, še manjši kaveljc je, ki ga na Googlovih polikanih fotografijah ne boste opazili: napravica potrebuje napajanje, če ima televizor še kakšno prosto režo USB, bo zadostovala že ta, drugače pa boste poleg vsega drugega pridobili tudi nov kabel izza televizorja. Kljub vsemu je Chromecast s 25 evri zares poceni način, ki nam bo spletne vsebine prenesel tudi na zaslone starejših modelov televizorjev.

The Everything Chair

Življenje je prekratko, da bi slabo sedeli. »Vseobsegajoči stol« seveda ni kak barcalounger, a za pičlih 80 evrov dobimo nadvse udoben napihljiv fotelj z vgrajenimi zvočniki, številnimi predali za odlaganje pripomočkov in seveda držalom za pijačo na vsaki strani, ki ga bomo po potrebi vzeli s sabo. Nanj lahko priključimo katerokoli mobilno napravo ali prenosnik, pod zadeva pa je narejena iz močne plastike in je tako primerna tudi za šotorjenje ali rabo pod milim nebom. Malce skepse zbuja le to, da ni prav veliko naprav, pri katerih bi vam v osnovni paket za vsak primer poleg zračne tlačilke priložili še komplet za krpanje lukenj.

Formula One Speaker Dock

Priključnih postaj oz. dokov je kot listja in trave že od časov predvajalnikov MP3. A so tudi taki z veliko začetnico. Tegale izdelujejo v Modeni, kraju, ki za bralstvo te revije najbrž ni najbolj znan po sladkastem balzamičnem kisu, temveč po Enzu Ferrariju. Osnova te priključne postaje je izpušni sistem upokojenega osemcilindrskega motorja formule 1, pri čemer lahko ob naročilu izbirate med nekaterimi zares legendarnimi modeli.

Nato vam odprtine napolnijo z 70 W visoko in srednjetonskimi zvočniki, največja pa seveda pripada 140 W subwooferju, ki poskrbi za grmeče base. Priključna postaja je namenjena  samo iPhonom, pri njenem nastajanju boste aktivno sodelovali, bodoča dih jemajoča skulptura pa vas bo olajšala za okroglih 8500 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji