Objavljeno: 15.10.2005 17:35 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Januar 2004

Pentium 4 za ekstremiste

Intel že dobro leto, vse od predstavitve prvih procesorjev s podporo hipernitnosti, ni predstavil procesorja za osebne računalnike, ki bi v primerjavi s predhodniki poleg hitrejšega takta imel tudi izboljšano jedro. Zaradi zamude procesorjev z 90-nanometrskim jedrom je tako ostal brez novosti, ki bi ob na novo predstavljenem AMD Athlonu 64 služil kot novo orožje iz Intelovega tabora. Praznino je zapolnil Pentium 4 z dodatno oznako »Extreme Edition«.

Intel v svojih načrtih za prihodnost še nedavno ni predvideval predstavitve "ekstremne" različice 0,13-mikronskega Pentiuma 4. Tržnega boja z novimi 64-bitnimi Athloni naj bi se namreč udeležil s procesorji s kodnim imenom Prescott, pri katerih naj bi prešli na 0,09-mikronsko tehnologijo izdelave in tako ostali v prednosti, kar zadeva zmogljivost. Pri razvoju in izdelavi novih procesorjev pa je Intel naletel na nekaj težko odpravljivih ovir, predvsem zaradi hlajenja procesorjev. Ker se je predstavitev Athlona 64 hitro bližala, je Intel predstavil vmesno stopnjo med Prescottom in "običajnim" Pentiumom 4 s hipernitnostjo - nastal je "ekstremni" P4.

Zasnova Pentiuma 4 Extreme Edition je skoraj enaka zasnovi navadnega Pentiuma 4. Intel je v bistvu vzel jedro Pentiuma 4 s taktom 3,2 GHz in mu dodal dva megabajta tretjestopenjskega predpomnilnika. Pentiumi 4 nimajo tretjestopenjskega predpomnilnika, zmogljivost drugostopenjskega pa je, tako kot pri novi ekstremni različici, 512 kilobajtov. Tako je Intel posegel po receptu, ki ga je uporabil že za predstavitev procesorja Pentium M za prenosnike, kjer naj bi bila povečana zmogljivost procesorja predvsem posledica povečanja predpomnilnika (pri Pentiumu M drugostopenjskega) na en megabajt. Po drugih lastnostih se P4 EE 3,2 GHz in P4 3,2 GHz ne razlikujeta. Tudi novi procesor deluje s taktom 3,2 GHz, zunanji takt procesorja pa je 800 MHz. Vgrajena je podpora hipernitnosti, tako da je pri operacijskih sistemih, ki to tehnologijo podpirajo, procesor navzven viden kot dvoprocesorski sistem. Vtaknemo ga lahko v vse osnovne plošče, ki podpirajo Intelove procesorje z 800-megaherčnim zunanjim vodilom, tako da stroški nadgradnje, če želimo uporabiti najboljši in najnovejši procesor z Intelovega repertoarja, niso visoki, če seveda odmislimo ceno procesorja.

Pentium 4 Extreme Edition smo namestili v računalnik in ga primerjali z navadnim procesorjem P4 z enakim taktom 3,2 GHz. Osnovna plošča, ki smo jo uporabili, je bila Intelova 875PBZ, računalnik pa je bil opremljen z dvema 400 MHz pomnilniškima moduloma DDR s skupno zmogljivostjo 1024 MB, grafično kartico ATI Radeon 9600 Pro s 128 MB pomnilnikom in Maxtorjevim 120 GB diskom na vodilu SATA. Oba procesorja smo preizkusili s testnim programom 3DMark 2001SE, ki je izmeril hitrost pospeševanja 3D grafike, s programom PCMark 2004 pa smo dobili sintetičen rezultat, ki predstavlja zmogljivost celotnega računalnika in procesorja. Na koncu smo s programom Business Winstone 2002 izmerili hitrost izvajanja najpogosteje uporabljani pisarniških programov. Rezultati vseh meritev so zbrani v tabeli.

Izkazalo se je, da 2 MB pomnilnika dejansko povzroči pohitritev izvajanja programov. V večini preizkusov je bil P4 EE za slabih 10 odstotkov hitrejši od P4 s samo 512 K predpomnilnika. Novi procesor je tako prevzel naslov najzmogljivejšega Intelovega procesorja. Kljub temu pa ostaja vprašanje, ali se nakup splača. Procesor je namreč več kot dvakrat dražji od različice brez oznake Extreme Edition. Poleg tega v začetku naslednjega leta, verjetno februarja, izidejo procesorji z 90-nanometrskim jedrom. Pričakujemo lahko, da bo tudi novi P4 po naslednjem Intelovem znižanju cen procesorjev na voljo za precej manj denarja, do takrat pa bodo po njem segli le redki, saj veliko višja cena ne odtehta zmogljivosti, ki jo dobimo v primerjavi z dosedanjimi Intelovimi aduti v boju z AMD. In ne pozabite, da je P4 EE še vedno dražji tudi od najdražjega AMD Athlona 64 FX-51, ki stane približno 230.000 tolarjev.

Pentium 4 3,2 Extreme Edition

Kaj: Procesor s taktom 3,2 GHz.

Zahteve: Podnožje 478 na osnovni plošči.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: Okoli 280.000 tolarjev.

Za: Zmogljivost.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji