Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Oktober 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax K100D

Pentaxovo serijo *istD smo si zapomnili predvsem po majhnih, lahkih in robustnih ohišjih. Združljivost s starimi objektivi in celo objektivi za modele 645 in 67 ji je dodala še dodaten čar, predvsem ljubiteljem, ki so se začeli spoznavati z digitalnimi SLRji. Za nameček je bila na visoki ravni tudi kakovost posnetka in enostavnost dela z aparatom, zato smo z nestrpnostjo pričakovali nova modela K100D in K110D. Že nekaj časa je bilo jasno, da bo sistem proti tresenju postal obvezni del digitalnega SLRja pri vseh podjetjih. Po Minolti in posledično Sonyju so se zdaj opogumili tudi pri Pentaxu. Razlika med modeloma K100D in K110D je le v sistemu proti tresenju, ki ga K110D nima. Druge funkcije so pri obeh enake.

Ohišje novega modela še naprej sledi seriji *istD. Je majhno, robustno in predvsem lahko, kolesca so nameščena na običajnih mestih, prav tako razporeditev tipk na zadnji strani. Dodana je le tipka za vklop sistema proti tresenju, drugačen pa je tudi način odpiranja vratc pomnilniške kartice SD. Kot do zdaj je na voljo tudi tipka Fn za hiter priklic nekaterih funkcij, vendar je na žalost ni mogoče prirediti po meri. Pregledovalnik LCD je zdaj večji. Meri 6,35 cm po diagonali, s tem pa so povečali tudi ločljivost na 210.000 pik. Za napajanje fotoaparata še naprej skrbijo štiri baterije AA, ki so v času preizkusa brez težav skrbele za nemoteno delovanje. Še naprej ostaja velik adut fotoaparata združljivost s starejšimi Pentaxovimi objektivi, pa tudi z objektivi za srednjeformatne klasične modele 67 in 645 ter navojem 42 prek adapterja.

Pričakovali smo, da bo novi fotoaparat deležen kar precej posodobitev, a jih lahko strnemo le v sistem proti tresenju, ki je poglavitni adut fotoaparata. Sistem deluje tako, da poskuša s premikanjem tipala, ki je vpeto na poseben okvir prek magnetnih vzvodov, kompenzirati premikanje fotoaparata. V podjetju trdijo, da poleg smeri levo-desno, gor-dol in po diagonali popravlja tudi vrtenje. Sistem je zanesljiv, saj smo med preizkušanjem brez težav iz roke fotografirali s časi, nižjimi od 1/15 s pri goriščnici 50 mm. Pri posnetkih z daljšimi ekspozicijami ali veliko goriščnico, kjer je sistem slabše deloval, pa smo opazili rahlo neostrino, a na uporabnost posnetka ni bistveno vplivala.

Avtofokus še naprej ostaja enak z 11 točkami. V običajnih razmerah deluje zanesljivo in hitro, občasno pa ima kar nekaj težav na temnejših in kontrastno neizrazitih površinah. Enak je tudi zanesljiv merilec svetlobe, pa tudi tipalo z ločljivostjo 6,1 milijona pik. V času, ko druga podjetja povečujejo spodnjo mejo ločljivosti tipal na vsaj 8 milijona pik, je Pentaxovo vztrajanje pri šestih milijonih kar smelo dejanje, saj je visoka ločljivost še vedno eden izmed pomembnejših dejavnikov pri nakupu. Pa vendarle, kakovost posnetka še naprej ostaja zelo dobra, ostrino, kontrast in barvno zasičenost pa še naprej nastavljamo v petih korakih. Na voljo je še obilica digitalnih nastavitev posnetka, ki jih lahko preizkušamo med pregledovanjem. Sistem nastavljanja oziroma popravljanja posnetkov s filtri je zelo enostaven in hkrati z obilo nastavitvami nadvse obširen. Hitrost slikanja ostaja pri 2,8 slike na sekundo, na žalost pa jih je mogoče v seriji zajeti le pet. Pričakovali smo tudi hitrejše brisanje posnetkov s kartice, saj smo za enega porabili okoli 2,5 sekunde. Kakovost posnetka pri visokem ISO je povsem uporabna do vrednosti 800, več šuma zasledimo pri 1600 in 3200. To je tudi najvišja vrednost, ki jo lahko nastavimo. Čas osvetljevanja ostaja v razponu od 30 s do 1/4000 s z možnostjo časa B, sinhronizacija z bliskavico pa prav tako ostaja pri 1/180 s.

Edini večji posodobitvi fotoaparata glede na prejšnje modele iz serije *istD sta večji pregledovalnik LCD in sistem proti tresenju, ki nadgrajujeta dobro zasnovan digitalni SLR. Čeprav je fotoaparat namenjen manj zahtevnim uporabnikom, deluje resno in zanesljivo, saj je z dostopno ceno, veliko razširljivostjo, robustnostjo ohišja in kakovostjo posnetka še vedno dovolj dobra odločitev za nakup.

Pentax K100D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3008 × 2008, 2400 × 1600, 1536 × 1024.

Tipalo: Efektivno 6,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Pentax, www.pentax.com.

Prodaja: Foto Beseničar, (01) 280 08 02, www.fotobesenicar.com.

Cena: 139.900 tolarjev (ohišje), 169.990 tolarjev (z objektivom 18-55 mm), 209.990 tolarjev (z objektivoma 18-55 mm in 50-200 mm).

Za: Funkcija proti tresenju, kakovost posnete fotografije, velikost in teža, združljivost z objektivi starejše izdelave.

Proti: Tu in tam počasen in nenatančen avtofokus, ločljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji