Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2010

PDF v žepu

Bralniki knjig z zasloni iz elektronskega papirja končno prihajajo v naše kraje. Ogledali smo si Sonyjev najnovejši model.

Sony Reader PRS-600 je zgrajen okoli dandanes standardnega e-papirnega zaslona z diagonalo 6 palcev. Povedano drugače, slika je velika 9 x 12 centimetrov. Prav tako standardna je ločljivost 600 x 800 pik, sivin pa prikazuje malce manj od konkurence, le 8 stopenj. No, na prikaz knjig to ne vpliva. Kakovostno kovinsko ohišje ni dosti večje od zaslona, tako da je napravica bistveno manjša od Kindla, le malce debelejša in za nekaj gramov lažja. Videzu prav zares ne moremo nič očitati.

Na robu Readerja najdemo vhod za napajalnik (ni priložen), vhod USB, s katerim napravo v dveh urah napolnimo, standardni stereo vhod za slušalke, gumba za nastavitev glasnosti, stikalo za vklop, mesti za pomnilniške kartice SD in Memory Stick Pro Duo ter pisalo. Da, PRS-600 ima vgrajen zaslon, občutljiv za dotik. Temu je prilagojen tudi uporabniški vmesnik, ki ga brez težav upravljamo kar s prsti. Pisalo je treba uporabiti le redkokdaj. Do knjige se "priklikamo" po zaslonu; strani obračamo s prsti (poteg v desno in levo), tudi v slovar pogledamo kar tako, da besedo dvakrat "kliknemo". Na podoben način besedilo označimo, si naredimo zavihek na trenutni strani in še marsikaj.

Pet gumbov, ki se sramežljivo skrivajo pod zaslonom, boste uporabili le poredko. Še najbolj uporabna sta gumb za skok na domačo stran ter gumb za povečavo. S slednjim lahko spremenimo velikost pisave (pet različnih stopenj) ali pa stran povečamo. V čem je pravzaprav razlika? Če spremenimo velikost pisave, se dokument prilagodi širini zaslona. Širina strani bo torej še vedno enaka širini zaslona. Če pa stran povečamo, se raztegne preko robov zaslona, na njem pa vidimo le del strani. Po strani se premikamo - seveda - s prstom. Pritisnemo na del zaslona, potegnemo v poljubni smeri in besedilo se premakne. Pri branju knjig boste to možnost redkokdaj uporabili, odlično pa se obnese pri prikazu dokumentov PDF. V načinu povečave pisave se namreč oblikovanje izgubi. Reader preoblikuje PDF po svoje in ga poskusi pokazati kot neoblikovano besedilo. To mu uspeva bistveno bolje kakor Kindlu, a revije, postavljene za velikost A4 in dinamično oblikovane, se pri tem še vedno lahko pokvarijo do nespoznavnosti. V načinu povečave strani pa teh težav ni. Dokument ohrani prvotno oblikovanje, le večji postane. Skratka - za branje dokumentov PDF je Sonyjev Reader naravnost odličen.

Programska oprema za prenos knjig na Sony Reader

Poleg vnosa zaznamkov lahko po knjigi tudi prostoročno rišemo (pri tem je zelo uporabno priloženo pisalo), vnašamo tekstovne dokumente in prostoročne skice. Seveda lahko po knjigah tudi iščemo. Za vnos besedila uporabimo zaslonsko tipkovnico, ki omogoča celo dostop do črk z akcentinaglasnimi in drugimi znamenji (???)

Poleg dokumentov PDF (tudi z zaščito DRM) zna PRS-600 prikazati dokumente v zapisih TXT, RTF, BBeB in EPUB (zelo razširjen format elektronskih knjig). Podprti so tudi dokumenti DOC/DOCX, a se pred nalaganjem v Reader pretvorijo v RTF, pa še to le, če je v računalniku nameščen Word. Reader zna prikazati slike v zapisih JPG, GIF, PNG in BMP ter predvajati glasbene datoteke MP3 in AAC. Predvajanje zvočnih knjig ni mogoče.

Knjige nakupujemo na spletišču ebookstore.sony.com. Naslovov je na voljo precej, a manj kot na Amazonu. Je pa mogoče v Sonyjevi knjigarni kupiti knjige, ki jih Amazon v Evropo noče prodati (vsaj ne v elektronski obliki). V Sonyjevi knjigarni bodo prišli na svoj račun ljubitelji klasike. Pred časom so namreč podpisali dogovor z Googlom, ki jim dovoljuje v knjigarni prodajati vse knjige, poskenirane v projektu Google Books, za katere so že potekle avtorske pravice.

Knjige torej so, časopisov pa ni (razen v obliki PDF, seveda). Za ljubitelje dnevne literature naj bi poskrbel Sony Reader "Daily Edition", posebna različica bralnika, ki pa še ni na voljo.

Programska oprema Readerja je v praktično vseh pogledih boljša od Kindlove, a slednji ga poseka na zelo pomembnem področju - po berljivosti zaslona. Zaradi plasti, ki zaznava uporabniške dotike, je slika rahlo neostra in predvsem nekontrastna. Črna ni dovolj črna in branje daljših besedil je bistveno bolj naporno od enakega početja na Kindlu. Skratka - za dokumente PDF je Sony Reader PRS-600 fantastična napravica, za knjige pa žal ne.

 

Sony Reader PRS-600

Kaj: Elektronska knjiga z zaslonom iz e-papirja.

Mere: 121 x 174 x 10 mm, 0,285 kg.

Zaslon: 6-palčni, 600 x 800 pik, 8 sivin.

Značilnosti: 512 MB RAM (380 MB prostega za knjige), izhod za slušalke, USB 2.0, mesto za kartici SD in MS Pro Duo, zaslon, občutljiv za dotik.

Izdeluje: Sony, www.sony.com.

Prodaja: Sony center, www.sonycenter.si

Cena: 350 EUR

Za: E-papir, odlično delo z dokumenti PDF, enostavna raba z zaslonom, občutljivim za dotik.

Proti: Slaba berljivost zaslona, programska oprema nestabilna v Windows 7.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji