Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor December 2008

Panorama a la MS

Množici programov za sestavljanje slik v panoramski posnetek se je pridružil tudi Microsoftov izdelek. Uspešno?

Tako kot Photosynth, o katerem prav tako pišemo v tokratni številki, je tudi Microsoft Image Composite Editor (ICE, na kratko) izdelek iz Microsoftovih raziskovalnih laboratorijev. Spada med bolj enostavne programe te vrste. Slike odpremo ali pa jih kar potegnemo v program, ta jih sestavi in prikaže na zaslonu. Možnosti določanja kontrolnih točk nimamo, nam je pa na voljo zelo enostavno in hitro popravljanje perspektive, nastavljanje tipa projekcije in obrezovanje slike. Prav enostavnost naj bi bila ključna lastnost programa (no, in pa dobro opravljeno delo, a o tem kasneje).

Uporabniški vmesnik je enostavno uporabljati. V nekaj minutah odkrijemo vse funkcije, ki jih res ni veliko. Zapomnite si le, da je treba pogledati v vse konce okna, saj so krmila razmetana malo tu, malo tam.

Ko je slika izdelana, jo izvozimo. Postopek je spet skrajno enostaven in hiter. Na voljo je množica izvoznih formatov, od enostavnega JPG do Silverlight Deep Zoom. Slednji je Microsoftov vmesnik za pregledovanje velikih slik, ki deluje v okolju Silverlight. Zasnovan je na tehnologiji Seadragon, ki smo jo omenjali že v opisu Photosyntha, in omogoča hiter pregled in hitro povečevanje podrobnosti na velikanskih slikah.

Popravljanje perspektive

Žal smo že v nekaj enostavnih preizkusih našli množico problemov, ki pa jih lahko pripišemo različici 1.0. Včasih se ICE odloči, da nekaterih slik ne bo vključil v panoramo, ker se mu ne zdi, da se ujemajo z drugimi (oziroma ne najde ustreznih kontrolnih točk). Ročnega posega, s katerim bi ga prepričali, da vse slike spadajo v isto panoramo, pa ni na voljo.

Panorama, izdelana v programu ICE

Težave ima tudi pri paralaksi (bližnji predmet je na dveh slikah premaknjen glede na ozadje). V enem primeru (prikazanem na sliki) se je zgodilo, da so bile žice električnega daljnovoda iz dveh posnetkov zelo grdo združene - nekaj delov žic enostavno manjka, pa še prehod neba na tistem mestu je slabo izveden. Za primerjavo - program Autopano Pro je s problemom opravil drugače - na panorami vidimo oba kompleta žic. Če bi hoteli sliko očistiti ročno, bi to veliko laže opravili v drugem primeru.

Na isti sliki smo opazili tudi, da je barvna korekcija zelo čudna, kadar so nekatere slike bistveno svetlejše od drugih. Namesto da bi jih ICE izenačil glede na srednjo osvetljenost, vse slike močno osvetli. Rezultat je videti "opran", brez pravih barv.

A to so vse težave, ki jih lahko odpravijo v naslednji različici - če bodo program seveda še razvijali. Pri Microsoftu nikoli ne veš.

Microsoft Image Composite Editor 1.0

Kaj: Program za sestavljanje panoramskih slik.

Izdeluje: Microsoft, research.microsoft.com/ivm/ice.html.

Cena: Zastonj.

Za: Enostavna raba, dobro delovanje, veliko izhodnih formatov.

Proti: Občasne težave pri sestavljanju slik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji