Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2017

Panasonic LX15

Panasonic je že vrsto let zelo uspešen na področju zmogljivih žepnih aparatov. Gre za aparate, ki v razmeroma majhnem ohišju združujejo solidno tipalo, večje od tistih, ki jih najdemo v večini cenejših žepnih aparatov, in objektiv, ki ponuja dobro svetlobno jakost – tako, ki se že približuje tisti iz objektivov za DSLRje. To velja tudi za model LX15, naslednik starejšega modela LX7 (na nekaterih trgih bo LX15 naprodaj kot LX10)

Novinec prinaša tipalo, ki po diagonali meri en palec, njegova ločljivost je 20 milijonov pik. Tipalo ima tako še enkrat večjo površino kot predhodnik in dvakrat toliko svetlobnih pik. Aparat seveda podpira tudi zajemanje podatkov RAW, kar odpre dodatne možnosti pri naknadni obdelavi. Večje tipalo pa v praksi prinese tudi manjšo globinsko ostrino, kar pomeni, da dobimo nekoliko pri kaki portretni fotografiji lepše zamegljeno ozadje. Občutljivost gre do ISO 12.800 (v posebnem programskem načinu do 25.600), šum je lepo nadzorovan do vključno ISO 1600, pri višjih občutljivostih pa že pride do osebnih preferenc, koliko šuma smo še pripravljeni tolerirati (in koliko dodatne neostrine zaradi glajenja slike).

Zelo dober je tudi objektiv, tako kot pri predhodniku imamo zopet opraviti z objektivom razmeroma omejenih goriščnic, a odlične svetlobne jakosti. Ta sega od F1,4 na širokem do F2,8 na ozkem, tele območju. Sploh prva vrednost je res impresivna, primerljiva z boljšimi fiksnimi objektivi SLRjev. V kombinaciji s širokim kotom to pomeni, da lahko iz roke fotografiramo v res presenetljivo temnih razmerah (pri širokem kotu manj opazi tresenje roke in lahko fotografiramo pri nižjem času). Objektiv sega sicer od 24 pa do 72 milimetrov. Ne v eno ne v drugo smer torej ne gre za kakega rekorderja, široki kot je sicer med boljšimi, tele območje pa bolj omejeno. Kljub temu je vključena tudi optična stabilizacija slike.

Kakovost fotografij je odlična, sploh v rokah nekoga, ki se spozna na fotografijo in je pripravljen sprejeti omejitve žepnega modela. Barve so zelo dobre, a kot rečeno, lahko posežemo tudi v podatke RAW in imamo tako dobre možnosti naknadne obdelave. Objektiv je dovolj oster, le po robovih se opazi nekaj malega neostrine – glede na zaslonko je to razumljivo.

Aparat se dobro znajde tudi pri zajemu videa. Ločljivost gre namreč do 4K (konkretno 3840 × 2160) pri 30 slikah na sekundo (lahko nastavimo tudi bolj filmskih 24 slik na sekundo), v obeh primerih gre pretok podatkov do 100 Mbps. Na voljo je seveda tudi klasična ločljivost FullHD, tam lahko zajemamo do 60 slik na sekundo. Omejitev je pri tem bolj mikrofon, ki je pač majhen in omejen, aparat nima vmesnika za priklop zunanjega mikrofona.

Ohišje je zelo kakovostno in ravno dovolj majhno, da se še prilega v žep, je manjše od ohišja modela LX7. Izdelano je iz kakovostne kovine, žal pa nima več gumijastih dodatkov na desni strani, ki bi olajšali držanje. Kljub temu se lepo prilega v roko, predvsem zaradi rahlo odebeljenega držala na desni strani. Zadaj je dober zaslon, ki se lahko nagiba (ne pa tudi vrti), na zgornji levi strani je skrita bliskavica, ki se iztegne iz ohišja.

Na zadnji strani so zložene klasične tipke, nekaterim izmed njih lahko tudi sami določimo namembnost. Glavne nastavitve upravljamo prek dveh kolesc, eno leži pod palcem, drugo je postavljeno kot obroč okoli objektiva, namenjeno je nastavitvi zaslonke. Ta rešitev nam je že od nekdaj všeč, saj spominja na klasične analogne objektive, predvsem pa lahko s hitrim pogledom takoj preverimo, katera vrednost zaslonke je trenutno izbrana. Program snemanja nastavljamo s namenskim kolescem, za zajem videa pa je na voljo ločena tipka.

Novi LX15 je res dober aparat, ki pa ima kar nekaj konkurence. V oči pade lani preizkušeni model TZ100 istega podjetja, saj ponuja praktično enako idejno zasnovo. Ima sicer še večje tipalo in tudi okular (resda digitalni, a kljub temu), a je le malenkost dražji. Je pa res, da je tudi večji in težji. V tem rangu je sicer zelo močan konkurent tudi Sony s svojimi modeli RX, predvsem model RX100 M4 s praktično enakim (če ne celo povsem enakim) tipalom in z objektivom z le malenkost slabšo svetlobno jakostjo.

Panasonic LX15

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–72 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 1,4–2,8; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno ali ročno (100–12800, programsko do 25600).

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 659 EUR.

Za: Svetlobna prepustnost in razpon ob­jektiva, kakovost fotografij in videa, podpora RAW, kompaktno ohišje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji