Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix TZ70

Panasonic Lumix TZ70 predstavlja vrh ponudbe te znamke na področju žepnih aparatov z velikim zumom. Gre za aparat, ki želi v razmeroma kompaktnem ohišju ponuditi čim več, tako glede tehničnih specifikacij kot glede funkcij. To mu tudi dobro uspe.

Ohišje je zelo kakovostno in trdno, občutek v rokah je zelo dober. Na sprednji strani je gumirana izboklina, majhen gumiran del je tudi zadaj na desni strani, kjer sicer počiva palec. Aparat je mogoče zaradi teh dveh detajlov zelo lepo upravljati z eno roko. Nekoliko presenetljivo ima aparat celo majhen okular v levem zgornjem kotu. Ta je digitalen, a dovolj kakovosten. Obenem ima ob sebi tudi tipalo, ki zazna, ko aparat dvignemo k očesu, in izvede preklop med okularjem in zaslonom. Slednji je dober, ni pa vrtljiv ali občutljiv za dotik.

Upravljanje je dobro izvedeno, sploh za aparat praktično žepne velikosti. Program izbiramo s kolescem na zgornji strani, za prilagajanje nastavitev sta na voljo dve kolesci. Prvo je desno zadaj, postavljeno okoli štirismerne tipke, drugo pa je velik obroč okoli objektiva. Namembnost obeh je odvisna od izbranega programa, lahko pa z njima res hitro nastavljamo izbrane parametre. Seveda so poleg samodejnih programov na voljo tudi vsi ročni, z dvema programoma vred, ki ju lahko uporabnik sam nastavi, oziroma si ju prikroji.

Zanimivo, da je aparat po ločljivosti celo nekoliko nazadoval – tipalo ponuja 12 milijonov pik. V praksi lahko rečemo, da je to sicer povsem dovolj za praktično vse uporabnike. Šuma je kljub temu kar nekaj, tam do ISO 800 so fotografije povsem uporabne, pri ISO 1600 pa že nekoliko manj. Višje, torej ISO 3200 in 6400, se opazi močno programsko odstranjevanje šuma, ki je odgovorno za padec podrobnosti, fotografije pri teh vrednostih spominjajo na akvarele.

Je pa zelo uporaben objektiv. Njegove goriščnice sežejo od 24 pa do 720 milimetrov. Je torej zelo širok, a hkrati zelo dolg. Stabilizacija slike svoje delo zelo dobro opravi, dovolj natančno je tudi ostrenje.

Aparat ima tudi vse funkcije, ki bi si jih želeli. Poleg WiFi vključuje tudi vmesnik NFC za hitrejše oziroma enostavnejše povezovanje. Zanimivo, da so po nekaj letih prišli do ugotovitve, da je GPS premalo rabljen. Nekateri predhodniki tega aparata so že pred leti vključevali tipalo GPS, s katerim so uporabniki lahko svoje fotografije opremili še s podatkom o lokaciji, ta pa ga nima več. Resda ga tudi mi nismo pogrešali, očitno je večina uporabnikov takega mnenja.

 TZ70 je torej odličen zmogljiv aparat, ki gre tudi v malenkost večje žepe. Njegova edina ovira je cena, sploh v primerjavi z nekaterimi drugimi aparati s podobnimi lastnostmi – recimo manjšim bratom, modelom TZ57.

Panasonic Lumix TZ70

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala:

12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–480 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,4; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6 m; ISO: samodejno ali ročno (100–3200, v samodejnem načinu do 6400).

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 360 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Kakovostno ohišje, ročni nadzor, razpon objektiva, podpora RAW.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji