Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix TZ60

Panasonic že dolgo časa ponuja serijo kompaktnih aparatov TZ, namenjeno predvsem popotnikom – sama kratica pomeni “Traveller Zoom”. Gre za modele, ki so žepni (ali skoraj žepni), imajo pa zelo širok (in koristen) razpon objektiva. Novi zastavonoša te serije je model TZ60, ki položaj prevzema od modela TZ40.

Aparat ima zelo kakovostno ohišje, ki je nekoliko večje od ohišja predhodnika, kljub temu ga lahko še vedno pospravimo v žep. Razlogov za povečanje je več, najočitnejša sta zmogljivejši objektiv in (sicer digitalno) kukalo. Slednje je postavljeno v zgornji levi vogal in je zelo majhno, bi pa lahko bilo koristno pri fotografiranju ob najmočnejši svetlobi. Aparat je obdržal vse možne ročne funkcije, čeprav se bomo morali za večino spustiti na menuje. Ti so k sreči dovolj enostavni in hitri. Zelo dobro se obnese funkcijski obroček, postavljen okoli objektiva, ki mu lahko dodelimo različne naloge. Še eno kolesce je na zadnji strani, postavljeno okoli štirismerne funkcijske tipke, na zgornji strani je tudi namenska tipka za zajem videa.

Aparati TZ so imeli od nekdaj objektive velikih razponov, tu ni nič drugače. Objektiv ima zdaj tridesetkratni zoom (TZ40 je imel dvajsetkratnega), goriščnice gredo od 24 pa do 720 mm. Zelo dobro se obnese optična stabilizacija slike, ki je pri večjih goriščnicah praktično obvezna. Tipalo premore 18 milijonov pik, fotografije so zelo dobre, šum je do ISO 400 dobro nadziran, pri ISO 800 ga že nekaj opazimo, pri višjih vrednostih pa kar hitro narašča – a je še vedno nad povprečjem.

Aparat je dobro opremljen tudi v drugih pogledih, saj ima vgrajeni povezavi WiFi in NFC. Predvsem prva postaja vse zanimivejša za uporabnike pametnih telefonov, ki lahko posnete fotografije hitro tudi obdelajo in naložijo na različne spletne strani. Aparat je glede na predhodnika izgubil zaslon, občutljiv za dotik, a ga sami nismo pogrešali.

Novi Lumix je eden boljših aparatov z velikim razponom goriščnic, v dovolj majhnem ohišju ponuja presenetljivo veliko zmogljivosti. Žal je tudi cena temu primerna.

Panasonic Lumix TZ60

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 18 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–720 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,3–6,4; ostrenje 5 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 6,4 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 380 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, kakovost fotografij, velikost in teža, funkcijski obroč okoli objektiva.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji