Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2014

Panasonic G6

Panasonicov novi G6 je naslednik pred letom predstavljenega modela G5. Gre za aparat, ki se uvršča v zgornjo sredino Panasonicove brezzrcalne ponudbe, nad modele GF in pod najzmogljivejše GH. S tem tekmuje s srednje zmogljivimi DSLRji, aparate tega ranga kupujejo tako zahtevnejši amaterji kot tudi začetniki v svetu resnejše fotografije.

Aparat prinaša tipalo s 16 milijoni pik, ki ga je uporabljal že predhodnik G5. To se obnese razmeroma dobro, le pri višjih vrednostih ISO (nad ISO 1600) opazimo nekoliko več šuma kot pri cenovno primerljivi konkurenci iz Nikonovih in Canonovih logov. Kakovost fotografij je odlična, a je največ odvisno od znanja uporabnika, veliko pa tudi od uporabljenih objektivov. Ohišje aparata je iz zelo kakovostne plastike in dokaj lahko, držalo je odeto v gumo, ki olajša držanje.

Zaslon je vrtljiv, kar je koristno predvsem pri zajemu videa, je pa tudi občutljiv za dotik. Zelo dober je tudi (sicer digitalni) okular, ki omogoča fotografiranje celo v temnejših razmerah kot klasični optični okularji podobno zmogljivih DSLRjev. Upravljanje aparata je odlično, zadaj je vrtljivo kolesce za palec, za prožilcem pa dvosmerna nagibna tipka, ki jo lahko tudi pritisnemo za spremembo namembnosti. Z dvema prstoma lahko tako zelo hitro in učinkovito nastavimo vse pomembnejše parametre fotografiranja.

Aparat je opremljen z dvema brezžičnima vmesnikoma – WiFi in NFC. Prvi je v današnji dobi pametnih telefonov in tablic zelo koristen. V navezi s Panasonicovo aplikacijo lahko fotografije prenesemo neposredno na mobilno napravo, jih tam po želji obdelamo in pošljemo naprej (ali naložimo v družabna omrežja). S temi napravami lahko tudi fotoaparat krmilimo brezžično. NFC pa je v bolj podporni vlogi, saj nam avtomatizira proces povezave prek vmesnika WiFi.

Panasonic G6

Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4608 × 3456.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.panasonic.si.

Cena: 549 EUR (ohišje), 649 EUR (z objektivom 14–42 mm).

✓    Opremljenost, cena, kakovost digitalnega okularja, upravljanje.

✗    Šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji