Objavljeno: 4.4.2005 11:45 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2005

Pametni Treo

Lansko poletje je prineslo eno izmed bolj zanimivih združitev v računalniški industriji - Palm je kupil podjetje Handspring (ki ga je pred časom ustanovilo nekaj Palmovih "odpadnikov"). Skoraj brez kančka dvoma lahko rečemo, da je do nakupa prišlo zaradi posebnosti, ki se jo je že pred časom lotilo podjetje Handspring - izdelave pametnih telefonov oz. križancev med ročnimi računalniki z operacijskim sistemom PalmOS in telefoni GSM (oz. v ZDA telefoni CDMA). In še natančneje, zaradi modela Treo 600, ki ga je lani predstavil Handspring in ki je zares pokazal, kam lahko "pametna" kombinacija ročnega računalnika in telefona pripelje.

Treo 600 je (zdaj že pod imenom PalmOne) v ZDA hitro postal uspešnica, v Evropi pa ga skorajda nismo videli. PalmOne ga je namreč ekskluzivno prodajal le v paketih britanskega mobilnega operaterja Orange. Kljub temu je že za lansko (2003!) Sodobno elektroniko v Slovenijo pripotoval prvi primerek, ki je bil namenjen ogledu slovenskih mobilnih operaterjev, vendar se ti za paketno prodajo niso odločili. Leto zatem je končno tudi zares naprodaj, vendar kot samostojna naprava, brez običajne telefonske subvencije katerega izmed mobilnih operaterjev. V primerjavi z drugimi telefoni je zato drag, vendar bo verjetno kljub vsemu dosegel svoj namen - uporabnikom, strokovni javnosti, pa tudi mobilnim operaterjem pokazati, kaj je tehnično mogoče, in jih pripraviti na naslednika, ki je pravkar izšel - Treo 650. Če bo vse po sreči, se bo slednji vendarle znašel v katerem izmed mobilnih paketov.

Treo 600 je pametni telefon, ki kot telefon ni prevelik (še vedno lepo sede v žep) in je hkrati še ravno dovolj velik, da je uporaben tudi kot ročni računalnik. Zaslon je barven, vendar s pasivno matriko, ne ravno enakomerno osvetljen in z ločljivostjo 160 × 160 pik. Vgrajen je PalmOS 5.2.1, 166 MHz procesor, združljiv z ARM, in 32 MB pomnilnika (24 MB prostega). Poleg kartice SIM (kar sodi v vsak telefon) lahko v Trea vtaknemo tudi pomnilniško kartico SD in nanjo shranjujemo programe, glasbene datoteke (predvajalnik zanje ni priložen, temveč ga moramo kupiti posebej) in fotografije. Da, vgrajen je tudi fotoaparat ločljivosti 0,3 megapike oz. 640 × 480 pik. Žal se mu močno vidi, da je bil zasnovan že pred dvema letoma, kajti v okoliščinah, ki količkaj odstopajo od idealnih (npr. v malenkost temnejši dnevni sobi), so njegovi izdelki porazni. Tudi snemanja videa ne omogoča, čeprav so v spletu programi, ki to možnost dodajo (če bi si jo ravno želeli).

Tipkovnica je namenjena le drobnejšim prstom. Bolj izkušeni uporabniki bodo raje posegli po peresu.

Zaslon je seveda občutljiv za dotik, vendar so se razvijalci trudili, da bi bilo mogoče napravico večinoma uporabljati tudi brez peresa. V ta namen je vgrajena posebna smerna tipka (ki je hkrati tudi potrditvena), predvsem pa tipkovnica, s katero lahko vnašamo besedilo ali številke. Palmovski grafiti so tako zelo skriti, da jih povprečen uporabnik sploh nikoli ne bo našel in torej tudi ne pogrešal. Zanje je namreč treba namestiti katerega od specializiranih programov (Silkscreen, Graffiti Anywhere). Če bomo namestili program Piloc, bomo videli tudi šumnike in jih z grafiti vpisovali (s tipkovnico seveda ne). Tipkovnica je zelo drobna in za moške palce (pri enoročni "telefonski" uporabi vendarle večinoma tipkamo s palcem) komajda primerna. Moti tudi to, da je en del obarvan temneje (označuje, kje so v številskem načinu na voljo številke), česar se je kar težko navaditi.

Ležišče za kartice SD je nameščeno na vrh telefona.

Telefonski del Trea (tega lahko vklapljamo in izklapljamo ločeno, kar je pomembno v letalih) je vsekakor med boljšimi, kar smo jih videli pri tovrstnih hibridih, vendar še vedno ne dosega enostavnosti in praktičnosti "navadnih" telefonov. Številke lahko kličemo neposredno ali pa iz standardnega palmovskega imenika. Na voljo so bližnjice, kjer lahko vsaki izmed njih priredimo črko za hitro klicanje in fotografijo kličočega (slednjega ne moremo narediti za vse uporabnike v imeniku), hitro je na voljo seznam odhodnih in prispelih klicev, med pogovorom (ki lahko poteka tudi prek zvočnika) pa lahko brskamo po napravici in morebiti preverimo koledar ali telefonsko številko. Ko se privadimo, lahko vse to opravljamo tudi z eno samo roko, kot smo pri telefonih tudi navajeni (vendar ne tudi pri vseh pametnih telefonih). Pogrešali smo glasovno klicanje in slovar T9 (čeprav so slovenske različice le-tega bolj ali manj neuporabne, pa tudi redke), motila pa nas je tudi dokaj velika in nerodna zunanja antena.

Fotoaparat z VGA ločljivostjo bo zadovoljil le manj zahtevne.

Skupni, komunikacijski del je dober, vendar ne vrhunski. Zelo dober je modul za sporočila SMS, ki omogoča združevanje sporočil po naslovnikih, tudi modul MMS ni slab, medtem ko modul za povezovanje GPRS občasno zamrzne (pomaga vnovični zagon celotne napravice). Povezovanja v omrežja EDGE ali UMTS seveda ni, toda to pričakovati bi bilo že preveč. Program za elektronsko pošto je le osnoven (podpira POP3), priloženi brskalnik pa podpira le strani HTML in še te ne zna zmanjševati. Večina strani je tako enostavno prevelikih, da bi si jih lahko ogledali v ločljivosti 160 × 160 pik. Čudi, da ni podpore stranem WAP, vendar je skoraj gotovo, da bo ustrezen prikazovalnik (ki si ga lahko iz spleta namestimo tudi sami) dodal kateri izmed operaterjev, če bo napravo (oz. njenega naslednika) tržil. Kako bi sicer uporabniki pretakali tolarčke na račun Planeta oz. Vodafone Live!... Pogrešali smo še bluetooth (vrhunski telefon danes enostavno ne more biti brez njega), ki bi omogočil prostoročno telefoniranje (čeprav je žična slušalka priložena).

Skratka, Treo 600 je bil pred letom (in pol) vrhunski pametni telefon. Danes ni več, je pa še vedno skoraj najboljše, kar si lahko na tem področju privoščimo. Vsaj do začetka prodaje modela 650, ki odpravlja skoraj vse, kar smo šeststotki v tem prispevku očitali.

PalmOne Treo 600

Kaj: Pametni telefon z operacijskim sistemom PalmOS.

Izdeluje: PalmOne, www.palmone.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 280 66 00.

Cena: 151.800 tolarjev.

Za: Ena najboljših kombinacij ročnega računalnika in telefona ta hip.

Proti: Premajhna tipkovnica, nizka ločljivost zaslona, zelo slab fotoaparat. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji