Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor September 2010 | Teme: android, iPhone

Pametni telefoni: od iPhone 4 do Android 2.2

Prvič, pametni telefoni postajajo zanimivi za vsakogar in ne več samo za zahtevne poslovneže, kot je veljalo včasih. In drugič, pametni telefoni so danes v resnici le tisti, ki jih izdeluje Apple (iPhone), in tisti, ki jih poganja Googlov Android. Vsi drugi jim v resnici ne sežejo do kolen, čeprav po prodajnih številkah še vedno vodi Symbian (z Nokio), je zelo visoko še Blackberry in še vedno je na voljo nekakšen Windows Mobile. Če iščete pravi "ročni računalnik", se torej odločajte med Applom in Googlom.

Leto dni je v mobilni industriji silno dolga doba in prav preteklo leto je bilo na tem področju zelo pestro. Trenutno se prav na tem segmentu dogajajo ene večjih sprememb tržnih deležev in prav je, da spet na vse skupaj pogledamo z zornega kota kupca. Med čim torej kupec pametnega telefona lahko izbira danes?

Pravzaprav je naziv telefon za te naprave že skorajda žaljiv, saj jih resnici na ljubo za namene telefoniranja uporabljamo manjši odstotek časa. Vse dodatne zmožnosti, ki jih premorejo, nas zaposlujejo precej večji del časa kot njihova osnovna naloga. Samo pomislite na količino elektronske pošte, hitrih sporočil, kratkih sporočil SMS, statusov v družabnih omrežjih, večpredstavnih sporočil, posnetih fotografij in zajetih video posnetkov, ki ste jo pridelali na svojem mobilniku. Da o cestni navigaciji in poslušanju glasbe sploh ne govorimo.

Mobilni telefon je torej precej več. Drznili bi si trditi, da je od vseh naprav, ki nas spremljajo v življenju, prav telefon tisti, ki je največ časa nekje v naši bližini. Zato je prav, da nam je naprava v pomoč in ne dodaten vzrok slabe volje ob potrebi po vnovičnem odpiranju pokrovčka in odstranjevanju baterije.

A kje sploh postaviti mejo med "običajnimi" in "pametnimi" telefoni? To vprašanje si preizkuševalci postavljamo vedno znova in odgovor nanj je vedno teže najti. Če je še pred leti veljalo, da so pametni telefoni tisti, ki premorejo sprejemnik GPS, večji zaslon, večji nabor aplikacij, predvsem pisarniških, možnost uporabe brezžičnih omrežij in omrežij tretje generacije, polno tipkovnico ali vsaj nekaj od tega, je danes to že skoraj povsem neprimeren kriterij.

Vse našteto namreč že videvamo v nižjih cenovnih razredih. Resda z nižjo ceno ponavadi dobimo tudi slabši procesor, manj pomnilnika, slabši operacijski sistem in podobno, a zato nismo prikrajšani za sprejemnik GPS ali zaslon, občutljiv za dotik. Pametne telefone tako danes bolj kot ne definira zgolj cena. Najboljši, najzmogljivejši in najdražji modeli posameznega izdelovalca so vsekakor uvrščeni med pametne telefone, spodnja meja pa je pogosto zelo medla, že skoraj zabrisana. Vzrok temu je delno tudi to, da so izdelovalci v teh zmogljivejših telefonih prepoznali novo možnost trženja širši množici. Če so prva leta takšne naprave veljale za poslovne in resne, so z razvojem hitro ugotovili, da veliki zasloni in dobra strojna oprema omogočajo veliko prostora za večpredstavne vsebine. To pa je segment, ki vztrajno raste že kar nekaj let.

Značilen kupec zmogljivega telefona danes ni več le poslovnež srednjih let, temveč precej pestra množica ljudi. Zato se tudi znotraj segmenta pametnih telefonov oblikujejo tržne niše. Za resnejše delo so še vedno najprimernejši telefoni s polno tipkovnico oziroma z nekaj privajanja tudi nekateri boljši telefoni z zaslonom, občutljivim za dotik. Manj zahtevnim uporabnikom, ki daljša besedila vnašajo le občasno, je na voljo zares pestra množica aparatov z različnimi operacijskimi sistemi. Večino teh se upravlja s prsti prek zaslona, novejši omogočajo tudi hkratno večprstno upravljanje. Tu so seveda še uporabniki, ki si želijo predvsem dobrega fotoaparata, pa tisti, ki potrebujejo zanesljivo navigacijo, tisti, ki se radi kratkočasijo ob igranju igric in gledanju videov, profilov uporabnikov je torej veliko. In vsemu temu skušajo ustreči izdelovalci.

Zadnje, kar opažamo v teh mesecih, je nastanek mini različic priljubljenih naprav (kar nekaj jih je tudi na našem preizkusu). Izdelovalci se očitno trudijo doseči še tisti del kupcev, ki se jim njihov najzmogljivejši telefon sicer zdi dober in všečen, a zanj ne bi odšteli toliko denarja. Mini različice so tako bolj kot ne le nekoliko tanjše in manjše kopije večjih modelov, s slabšo strojno opremo, skoraj enako programsko opremo in nižjo ceno. Ali bo pristop uspešen, pa bo pokazal čas.

Na našem tokratnem preizkusu smo poskušali zajeti čim širši spekter zmogljivih mobilnih naprav. To je sicer otežilo neposredno primerjavo, a bralcu ponudilo dober pregled trga. Pri oceni trenutnega stanja ne moremo mimo očitne razlike med tem in prejšnjim večjim preizkusom, količinsko zastopanostjo posameznih operacijskih sistemov. Windows Mobile, ki je bil, predvsem zaradi izdelovalcev HTC in Samsung, takrat dobro zastopan na trgu, je zdaj komaj še zaznaven. Po drugi strani pa je Google s svojim operacijskim sistemom Android odlično prodrl na trg, saj ga najdemo na napravah precej pestre množice podjetij. Skoraj polovica preizkušenih telefonov poganja eno od različic sistema Android, vsak izdelovalec pa se trudi svoji napravi vdihniti svojstven značaj v obliki prirejenega uporabniškega vmesnika.

Premiki na trgu se torej prav zares dogajajo, Google postaja pomemben igralec na še enem področju, velik pa je seveda tudi Apple, vendar pri nas veliko manj kot v tujini, kjer je tudi edino naprodaj. In - velikan Nokia izgublja tla pod nogami. Kupec pač vedno stremi k najboljšemu v tistem trenutku, zvestoba znamki je pri sodobni tehnologiji precej bolj drugotnega pomena kot drugje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji