Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2023

Pametna glasba

Sonos je daleč najbolj znano ime na področju pametnih zvočnikov, že nekaj let pa obstaja tudi cenejša alternativa – Ikea.

Dom, poln glasbe, je za marsikoga nekaj povsem samoumevnega. Glasba je nekaj, kar poznajo vse kulture človeške zgodovine – v Sloveniji celo hranimo najstarejše glasbilo na svetu, piščal iz Divjih bab, staro prek 50.000 let. Ideja pametnih zvočnikov izvira iz te samoumevnosti – da je napolnitev prostora z glasbo le nekaj dotikov, hm … telefona stran.

Zvočnikov, ki jih upravljamo prek pametnih telefonov (in drugih elektronskih naprav), je sicer veliko. Poleg povsem klasične žične povezave (denimo računalnika in zvočnika ali sistema hi-fi) je med bolj razširjenimi povezava prek brezžičnega standarda bluetooth. V primeru telefonov je to praktično edina možnost.

Čeprav je bluetooth od svojih prvih začetkov izredno napredoval, ima še vedno svoje omejitve. Tisti, ki redno uporabljamo več takih naprav (več slušalk, zvočnikov, avtomobilov …), moramo biti vedno pozorni, kje bo nekaj v praksi tudi zaigralo. In ali imamo bluetooth sploh vključen. Tudi ko predvajamo glasbo – kaj se zgodi, ko nas nekdo pokliče? Glasba se prekine, hitro pa se zgodi, da tudi tisti klic preklopi na povezano bluetooth napravo. Podobno je, če se napravi preveč oddaljita, torej odkorakamo predaleč stran ali za debelejšo steno.

Pametni zvočnik deluje nekoliko drugače, saj je samostojno povezan prek Wi-Fija, s telefonom pa ga le nadziramo, kot da bi imeli v roki daljinski upravljalnik. Naprav ni treba povezovati med seboj, dovolj je, da sta v istem lokalnem omrežju. Zvočnik lahko upravljamo prek več naprav, torej na eni sprožimo predvajanje, kasneje pa na drugi nadziramo glasnost. Zvočnik svoj seznam predvaja dalje, ne glede na to, ali s telefonom zapustimo prostor ali ga ugasnemo.

Kot rečeno, je Sonos najbolj znano ime na tem področju, sodelovanje z Ikeo pa se je začelo že leta 2019, ko so Švedi predstavili prva zvočnika v liniji Symfonisk. Zdaj je teh zvočnikov že kar nekaj, poleg navadnih so na voljo tudi taki, ki so integrirani v namizno luč, ter modeli, ki imajo obliko platna za sliko in jim lahko menjavamo prednjo stranico.

Preizkusili smo najosnovnejši model, ki je že v svoji drugi generaciji (razlike v primerjavi s prvo so praktično neopazne, denimo malenkost manjša poraba energije v mirovanju). Gre za zvočnik v obliki in velikosti večje knjige, na voljo v beli ali črni barvi. Postavimo ga lahko leže ali stoje, na voljo je tudi nosilec, s katerim ga pritrdimo na steno, tako lahko deluje tudi kot preprosta polica.

Zvočnik ima vhod za napajanje, preseneti tudi povsem klasičen omrežni vhod. Večina uporabnikov (tudi mi) ga bo sicer uporabljala prek vgrajenega brezžičnega vmesnika. Upravljanje poteka prek aplikacije Sonos, začetna postavitev je presenetljivo enostavna. Zvočnik se z aplikacijo poveže prek zvočnega signala, pred tem moramo ustvariti račun Sonos.

Za upravljanje so na voljo aplikacije za vse pomembnejše sisteme (tudi Windows), večina uporabnikov bo sistem uporabljala kar prek pametnega telefona. Znotraj aplikacije dodamo vire glasbe – sistem podpira praktično vse glavne storitve pretočne glasbe, med drugimi tudi Spotify, Youtube Music, Tidal, Audible, Deezer, Apple Podcasts itd. Dodamo lahko tudi omrežne vire – torej glasbene datoteke, hranjene v omrežju, na strežniku NAS ali v računalniku. Na domačem zaslonu lahko nastavimo bližnjice, denimo do priljubljenih storitev ali map, ustvarjamo lahko predvajalne sezname, aplikacija si tudi zapomni, kje smo ostali (kar je pomembno v primeru zvočnih knjig).

Ikejin zvočnik Symfonisk je pravzaprav del sistema Sonos, vključno z istoimensko aplikacijo.

Kakovost zvoka je glede na ceno in velikost zvočnika odlična (priznavamo sicer, da nismo ravno avdiofili). Med nastavitvami je na voljo tudi osnovno prilagajanje frekvenc (equalizer, torej da znižamo ali zvišamo posamezne tone), dobrodošla je tudi nastavitev za največjo dovoljeno glasnost. Zvočnik ima tudi tri fizične tipke – »igraj/ustavi« ter nadzor glasnosti. Če samostojno pritisnemo tipko za predvajanje, se enostavno predvaja to, kar smo nazadnje poslušali.

Zvočniki podjetja Sonos, kamor vključujemo tudi ta Ikein model, lahko delujejo tudi v skupinah, torej lahko združimo vse zvočnike v dnevni sobi. Prek sistema pa lahko upravljamo tudi zvočnike v različnih sobah – da vsi predvajajo isto ali pa vsak kaj drugega. Velja poudariti, da imajo zvočniki možnost ustvariti svoje lastno ad hoc brezžično omrežje, ki ga druge naprave sicer ne »vidijo«, deluje pa na istih frekvenčnih območjih kot Wi-Fi omrežja 2,4 GHz.

Ikein zvočnik je preprost in cenovno ugoden način vstopa na področje pametne glasbe v okviru najbolj razširjenega sistema Sonos. Ta je preprost za postavitev in upravljanje ter ponudi solidno kakovost zvoka. Nima pa dodatnega vmesnika, denimo klasičnega vhoda iz ojačevalnikov ali kakšnih podobnih naprav. Sonos ima v ponudbi kar širok nabor različnih zvočnikov, tudi takih, namenjenih priklopu na televizorje (za domači kino). Nas pa moti Ikeina cenovna politika – pri nas velja zvočnik 129 evrov, v Avstriji in Italiji pa 119. No, na Hrvaškem pa celih 132 evrov.

Ikea Symfonisk

pametni zvočnik

Prodaja: Ikea

Cena: 129 EUR

Za: Nevpadljivo oblikovanje, enostavna uporaba, dobra podpora pretočnih storitev.

Proti: Cenovna politika, nima možnosti delovati kot »neumen« zvočnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji