Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Maj 2015

Pamet v žarnice!

Izdelovalci pametnih naprav so začeli ponujati začetne nabore izdelkov, ki kupce snubijo k nakupu. Belkinov začetni set Wemo je prav tak, saj ponuja povezovalnik Link in dve krmiljeni sijalki, ki imata svetilnost 800 lumnov, kar nekako ustreza 55–60 starim vatom.

Nastavitev sijalk je preprosta – povezovalnik vtaknete v prosto vtičnico, prek telefona ali tablice nastavite povezavo WiFi, se zleknete na kavč, se spomnite na sijalki, ju zavijete v grla svetil, se še enkrat zleknete na kavč, začnete posodabljati programsko opremo, počakate 5 minut, potem pa še dodatnih 10. Ko že mislite, da ste skozi najhujše, se seveda aplikacija sesuje (čeprav je prej prisegala na stvarnika, da je nadgraditev programske opreme čisto samodejno opravilo), to pa pomeni nazaj na začetek. Po dobre pol ure bo vaš dom ne le obsijan, svetloba bo krmiljena prek telefona ali tablice (uradno sta podprta le iOS in Android, najdejo pa se tudi aplikacije za Windows Phone), kar bi vam zavidal tudi rajnki Edison, če se vmes seveda ne bi naveličal čakati in svojo žarnico vključil s staromodnim stikalom.

Pravzaprav Belkinu ne gre pretirano zameriti. S svojim ekosistemom Wemo, ki deluje prek WiFija, se trudi, a ravno tu je morda tudi ena od pomanjkljivosti. Mimogrede, sama komunikacija med povezovalnikom Link in sijalkama deluje prek enega od brezžičnih standardov za domačo avtomatizacijo –ZigBee. V spletu je že mogoče najti poročila in nasvete, kako sijalki povezati v obstoječe omrežje Zigbee. Za običajno krmiljenje Belkinovih sijalk potrebujete namensko aplikacijo. Resda lahko vse Belkinove naprave krmilite z eno napravo in aplikacijo. Obenem pa imate, sploh če ste tehnološki navdušenec, doma več (ne Belikovih) pametnih naprav, ki jih lahko krmilite prek omrežja in, še bolj verjetno, za vsako potrebujete svojo aplikacijo. In četudi bi se odločili, da je ta izdelovalec res pravi, trčimo ob naslednji problem – Belkin izdeluje končne izdelke, a katerimi domačega omrežja ni mogoče kar preprosto nadgraditi, temveč je treba, recimo, zamenjati stara stikala z Belkinovimi. Če vam ameriški pompozni videz stikal ni všeč, ste si pač sami krivi. Obenem pa je nabor izdelkov omejen na enojna stikala in vtičnice, izdelovalci navadnih stikal pa omogočajo stotine možnosti. Tako te naprave ostanejo na ravni gadžetov.  

In kako uporabna je sijalka, ki jo krmilite prek telefona? Priloženi sijalki LED ne spreminjata barve (temperatura svetlobe je toplih 3000 K), kot nekatere njune dražje sestre, temveč lahko spreminjajta svetilnost. V sami aplikaciji lahko nastavljamo različne urnike, zanimiva pa je tudi možnost postopnega prižiganja oziroma ugašanja. Tako lahko zvečer pustimo, da nas počasi pojemajoča svetloba pospremi v spanec, zjutraj pa namesto gestapovskega hipnega prižiganja luči izberemo postopno naraščanje svetlobe, kot bi nas zbujal sam vzhod sonca.

Posebno razočaranje pa je aplikacija Wemo. Ne le, da je videti kot elektronski ekvivalent Celovških dvorov, podobno razpadajoče zna biti tudi delovanje. Aplikacija potrebuje nekaj minut, da sploh ugotovi, da sta sijalki povezani v omrežje. Vsake toliko časa aplikacija tudi izgubi stik, kar spet lahko pomeni dodatno čakanje ali celo potrebo po vnovičnem zagonu aplikacije. Na srečo je tu možnost standardne povezave Wemo na storitev IFTTT. Ta daje napravam potencial, ki ga je mogoče z nekaj navihanosti izkoristiti. Recimo, da bi radi, da nas sijalka opozori, ali smo prejeli pomembo e-sporočilo, ali da nas alarm zbudi bolj zgodaj, če zunaj sneži. Ali pa, če je lepo vreme in hočemo pred službo še zlesti na kak hrib. Toda po drugi strani, to znajo že pametni telefoni in, če ne marate pametnega telefona, vam bo koncept pametnih sijalk še malce bolj tuj.

Belkin svojo platformo WeMo odpira tudi drugim, toda rezultat je na trenutke nekoliko bizaren, na povezovalnik lahko tako med drugim priključimo tudi kuhalnik kave, vlažilnik in grelnik zraka ter merilnik porabe vode. No, nekaj naprav je pravzaprav čisto uporabnih – tipala za hišni alarm, kamere, več vrst svetil in podobno, a ekosistem napreduje razmeroma počasi, vsaj v primerjavi s kakšnim standardom z-wave. Morda je to še ena potrditev, da je internet stvari še krepko v povojih.

Belkin Wemo LED Lighting Starter Set

Set dveh sijalk in povezovalnika.

Kje: www.belkin.com

Cena: 100 EUR.

✓    Prižiganje sijalk na daljavo.

✗    Če se vam ne ljubi do klasičnega stikala, imate večje težave.

Belkin Wemo Insight Switch

Belkin Wemo Insight Switch je stikalo, podobno onemu, ki smo ga preizkusili že pred časom, le da ga je Belkin to pot nadgradil z merilcem porabe električne energije. Prav tako je manjši od predhodnika, a še vedno premalo, da ne bi oviral priključkov v sosednjih vtičnicah. Na vrhu stikala je pametno postavljen gumb, s katerim ga preprosto prižgemo in ugasnemo brez sprehoda po aplikacijah. Tudi stikalo je mogoče krmiliti tudi prek aplikacije IFTTT. Belkinovo stikalo si zapomni, kdaj je bilo vklopljeno in koliko energije so porabili porabniki. Poleg energije lahko dobimo tudi podatek o ceni, če seveda vpišemo ceno kilovatne ure, pri čemer pa stikalo ne pozna dveh tarif. Vse te podatke zna celo poslati po elektronski pošti, kar je zanimiv dodatek, s katerim lahko nadzorujemo navade ali nezaželene goste. Poraba je dosegljiva za zadnjih 45 dni, podatki pa se zbirajo na 30 minut.

Belkin Wemo Insight Switch

Pametnejše električno stikalo.

Kje: www.belkin.com

Cena: 60 EUR.

✓    Nadgrajeno stikalo.

✗    Čakajoč na uporabnost IoT.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji