Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2024

Pamet v roke

Moderna dnevna soba je vse prej kot enostavna za uporabo. Na televizijske aparate imamo priključene igralne konzole, zunanje predvajalnike in naprave IPTV, brezžično pa še telefone, tablice in računalnike. Če želimo dober zvok, še zvočno letev ali Hi-Fi. Na klubski mizici je kup daljincev, ki neukim uporabnikom dnevno povzročajo preglavice. Ali pa tudi ne.

V našem domu so na mizi (oz. nekje v dnevni sobi) navadno trije daljinski upravljalniki – eden, ki pripada televiziji, drugi krmili vmesnika ponudnika storitev IPTV, uporabljamo pa še enega za upravljanje predvajalnika domačih medijskih vsebin. K sreči mi je že pred leti uspelo z nekaj avtomatizacije doseči, da se Hi-Fi sistem vklopi in izklopi skupaj s televizijo, še vedno pa je nekako treba nastavljati glasnost.

V dobrih starih časih, ko je Logitech še izdeloval univerzalne daljince iz družine Harmony, je bilo življenje v dnevni sobi enostavnejše. Uporabniki smo se hitro sprijaznili, da se Logitechovi daljinski upravljalniki kvarijo, glavni krivec za zaton naprav Harmony pa je nedvomno katastrofalna programska oprema.

Vse od zatona izdelkov Harmony upam in čakam, da se bo pojavila nova naprava, ki bo v eno združila vse daljinske upravljalnike in se povezala še s pametnim domov, klimatsko napravo in še čim. Naprava, ki jo bo enostavno uporabljati in upravljati.

Vstopi Flirc Skip 1S

V napovedi, da bo podjetje Flirc – vsaj starejši navdušenci nad domačim kinom se ga spomnijo kot pionirja upravljanja medijskih predvajalnikov, ki tečejo na računalnikih PC – na Kickstarterju zagnalo kampanjo univerzalnega upravljalnika Flirc Skip 1S, sem uzrl žarek upanja. Opisi in drugi marketinški materiali so bili navdušujoči – napovedovali so povsem svež univerzalni daljinec, ki ga bo mogoče enostavno programirati in bo povezal delovanje več naprav ter akcije v aktivnosti. Obljubljena naprava je dajala vtis preprostosti, saj je brez zaslonov na dotik in ima dokaj nizko ceno. Že ob prvi napovedi je pritegnila mojo pozornost in brez omahovanja sem jo naročil.

Po zamudah in zapletih, ki smo jih na Kickstarter projektih vajeni, sem jo končno dobil v roke. Razmeroma majhen upravljalnik je na dotik prijeten in brez ambicioznega oblikovanja. Daje občutek, da je zgrajen dovolj čvrsto in iz kakovostnih materialov, da bo preživel številne neizbežne padce na tla. Priložene baterije in kabel USB-C omogočajo, da jo brez ovir priklopimo na računalnik Windows, Mac ali Linux in namestimo SkipApp, aplikacijo, s katero urejamo nastavitve in programiramo funkcionalnosti.

Privzeti način predvideva, da je mogoče vzpostaviti do tri aktivnosti in vsako povezati z enim od gumbov A, B in C. Vsaki lahko dodamo različne naprave, ki jih izbiramo med znanimi. Prilagodimo lahko čisto vsak gumb, ti pa lahko sprožijo več brezžičnih ukazov med napravami.

Tudi pri napravi Skip upravljanje nastavitev ni enostavno opravilo in številne uporabnike spravlja v obup. Uporabniška izkušnja je odvisna od naprav, ki jih želite upravljati – če v upravljanje prevzemate priljubljene in sodobne naprave, katerih nastavitve so shranjene v podatkovni zbirki, težav ne bo veliko, sicer se boste morali znajti po svoje. To pomeni poiskati kakšno sorodno ali vsaj podobno napravo ali celo z originalnim daljincem programirati posamezne tipke, ki jih želite uporabljati.

Na žalost kombinacija naprav v našem domu spada v drugo kategorijo – kljub več poskusom nam enostavnega preklapljanja med gledanjem TV, poslušanjem glasbe, igranjem iger in gledanjem serij in filmov z zunanje naprave ni uspelo vzpostaviti. Naleteli smo na primer, ko smo iz podatkovne zbirke naprav izbrali napravo s pravilnim imenom, a daljinsko upravljanje kljub temu enostavno ni delovalo pravilno. Za povrh smo med preizkušanjem naleteli še na težavo, na katero opozarjajo tudi drugi uporabniki – daljinski upravljalnik je med delovanjem povsem zmrznil, prebudile so ga le sveže baterije.

Nekatere od težav, na katere smo naleteli, so bile od začetka preizkusa do oddaje članka že odpravljene. Kljub temu je po naši oceni jasno, da Skip 1S (še) ni univerzalni daljinski upravljalnik za množice in ne rešuje zmešnjave z upravljanjem povezanih naprav in s preklapljanjem med njihovimi izhodi in vhodi dovolj kakovostno, da bi ga lahko priporočili. Kljub tej oceni nad njim še nismo povsem obupali, saj njegove težave ne izvirajo iz strojne zasnove naprave, temveč iz nepopolne zbirke naprav in nezanesljivega delovanja programskega dela. Oboje je mogoče nadgraditi, zato ostaja upanje, da bodo izdelovalci napravo sčasoma spravili v red.

Do takrat pa je lahko vsaj delna rešitev zagate tudi naprava, ki združi vse avdio in video vire v enotno napravo za predvajanje vsebin. Ponudba je široka, pri nas pa sta najbolj priljubljena Google TV in Apple TV. Medtem ko gre pri zadnjem za ločeno napravo, je lahko Google TV vgrajen v televizor ali pa povezan kot zunanja naprava, prek HDMI.

Flirc Skip 1S

univerzalni daljinski upravljalnik

Prodaja: Flirc, flirc.tv

Cena: 40 EUR

+ Cena, kakovost izdelave.

– Neizbežno zapleteno nastavljanje, nepopolna zbirka naprav in nestabilna programska oprema.

  

Chromecast z Google TV

Kot smo pri velikih tehnoloških podjetjih videli že velikokrat, pri poimenovanju izdelkov Google TV vlada precejšnja zmeda. Naprave, ki jih poimenujemo Chromecast, Android TV ali Google TV, so se skozi čas spreminjale, imena pa ostajajo. Najbolj poznan način, da uporabljamo Google TV, je naprava Chromecast, ki se v trenutni različici imenuje Chromecast with Google TV (poganja jo operacijski sistem Android TV). Če imate sodoben televizor, pa je, odvisno od izdelovalca, Android TV morebiti že vgrajen. Kjer se morda imenuje celo … Google TV.

Za vse uporabnike naprav z operacijskim sistemom Android je Google TV zares priročen in malodane nepogrešljiv pripomoček. Če ste na njem prijavljeni z računom Google, so aplikacije podaljšek tistih na telefonu in jih že znate upravljati. Izbiranje aplikacij je med množico predlogov, ki navadno niso najbolj priročni, nerodnejše, kot bi si želeli. Ko Google TV služi kot sprejemnik brezžičnega predvajanja s telefona, nameščanje aplikacij iz Google Play odpade.

Poleg drobne naprave, ki jo priključimo v električno omrežje in na vhod HDMI televizorja, dobimo tudi droben daljinec, ki kljub majhnemu številu tipk omogoča udobno premikanje in izbiranje po uporabniškem vmesniku. Če pobrskamo po nastavitvah, ga lahko uporabljamo tudi za prilagajanje glasnosti na televizorju ali zunanji glasbeni enoti. Za udobnejšo in včasih hitrejšo rabo se velja navaditi uporabe vgrajenega iskalnika in upravljanja z glasovnimi ukazi.

Ključna prednost tega novega Chromecasta je seveda podpora nameščanju aplikacij iz trgovine Play, kajti tam najdemo prav vse pretočne aplikacije, tako mednarodne (Youtube, Youtube Music, Spotify, Deezer, Netflix, Disney, HBO, Amazon Prime …) kot domače (Telekom NEO, Telemach EON, T2, RTVSlo …) in tudi specializirane, kot je denimo Kodi. Ko jih namestimo, dodamo še aplikacije za pametni dom ali upravljanje pametnih naprav in smo zelo blizu digitalnega domačega središča zabave in upravljanja.

Ena izmed manjših neprijetnosti je, da uradno izdelki Chromecast še vedno niso na voljo v Sloveniji, vsaj ne neposredno pri Googlu. Nakup ni nemogoč ali zapleten, če le pobrskamo po spletu ali skočimo v trgovine z zabavno elektroniko v sosednjih državah.

Chromecast with Google TV

medijska naprava za spremljanje pretočnih vsebin s tržnico dodatnih aplikacij

Proizvaja: Google, store.google.com/de/config/chromecast_google_tv

Cena: 40 EUR (različica HD) ali 70 EUR (različica 4K)

+ Enostavna uporaba, zanesljivo delovanje in dobro znan vmesnik.

– Deluje le po brezžičnem vmesniku, uradno ni na voljo v Sloveniji.

  

Apple TV

Ko gre za Applove naprave, lahko brez omahovanja zapišemo nekaj resnic – niso poceni, so enostavne za uporabo in odlično sodelujejo v ekosistemu naprav izdelovalca.

Tudi tukaj kar na začetku razčistimo največjo nejasnost – Apple TV je ime naprave, ki jo priklopimo na televizijo in prek nje gledamo ter poslušamo vsebine, medtem ko je Apple TV+ naročniška pretočna storitev, podobno kot Netflix ali HBO. Drži, zelo različna izdelka se v imenu ne razlikujeta niti po eni črki – le po enem znaku!

Osnovni zaslon Apple TV, ne glede na različico, spominja na iphone – v večjem delu prikazuje ikone aplikacij, ki jih lahko združujemo v mape. V vsem znani trgovini App Store boste našli aplikacije vseh mednarodnih ponudnikov pretočnih storitev ter številne druge aplikacije in igre. Z Applovih naprav lahko kadarkoli preslikamo zaslon telefona ali prenosnika, glasbe ali videa, z naprav Windows ali Android pa tega ne moremo. Z majhnim daljinskim upravljalnikom iz aluminija prek povezave bluetooth upravljamo napravo Apple TV, vgrajen je tudi infrardeči oddajnik, s katerim lahko upravljamo še televizijo ali zunanjo glasbeno napravo. Iskanje vsebin, odpiranje aplikacij in druga opravila lahko izvajamo z daljinskim upravljalnikom, s telefonom ali z zvočnimi ukazi. V vseh teh zmožnostih sta si Google TV in Apple TV zelo podobna.

Apple TV pa zablesti, ko ga povežemo z drugimi napravami ekosistema – uporaba Applovih slušalk AirPods ne zahteva nobenih nastavitev. Ko jih uporabimo v bližini televizorja, se lahko samodejno povežejo. Podobno velja za vnos besedila, ko uporabljamo Apple TV – lahko se s smernimi tipkami daljinskega upravljalnika podimo po navidezni tipkovnici, lahko pa v roke primemo telefon in tam vnos opravimo veliko udobneje.

Apple TV bodo z veseljem uporabljali vsi, ki živijo v Applovem ekosistemu. A ne samo za poslušanje in gledanje. Priljubljena naprava je prava mala igralna konzola, s katero, po mnenju številnih analitikov, ima Apple še velike ambicije. Cena je, pričakovano, precej višja od cen podobne naprave drugih izdelovalcev, za njo pa dobimo premijski izdelek, ki deluje bliskovito in omogoča marsikaj, v zadnjih različicah operacijskega sistema celo namestitev aplikacije VPN, s katero lahko obidemo omejitve pri geografski (ne)dostopnosti vsebin.

Apple TV 4K

medijska naprava za spremljanje pretočnih vsebin s tržnico dodatnih aplikacij

Proizvaja: Apple, apple.com/apple-tv-4k/

Cena: 170 EUR (različica s 64 GB z Wi-Fi) ali 190 EUR (različica s 128 GB z Wi-Fi in Ethernet)

+ Enostavna uporaba, zanesljivo in bliskovito delovanje, dobro znan vmesnik.

– Cena, ne podpira slovenskega jezika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji