Objavljeno: 25.8.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2015

Osvobojena pisarna, petič

Neprofitna organizacija The Document Foundation je objavila LibreOffice 5, deseto osrednjo izdajo pisarniškega paketa od zagona projekta in prvo v tretjem razvojnem ciklu. Novost želi priljubljeno odprtokodno pisarno še bolj približati plačljivim tekmecem.

Začetni zaslon Libre Office 5 nam prikaže nazadnje odprte datoteke in nabor vseh programov zbirke.

Začetni zaslon Libre Office 5 nam prikaže nazadnje odprte datoteke in nabor vseh programov zbirke.

LibreOffice je izpeljanka pisarniškega paketa OpenOffice.org, ki ga je odprtokodna skupnost zapustila, ko ga je vzel pod okrilje Oracle. OpenOffice.org danes pod fundacijo Apache sicer živi naprej, a večina prostovoljcev raje dela na pisarniškem paketu LibreOffice. Prve različice družine 3.X so bile tako namenjene čiščenju kode, 4.X stabilnosti in odzivnosti programske opreme, prihajajoče 5.X pa bodo poskrbele za naprednejše zmožnosti, pametnejše delovanje in priročnejši uporabniški vmesnik.

LibreOffice 5.0 je na voljo tako v 32- kot 64-bitni izvedenki, tudi za operacijski sistem Windows. V preteklosti je bilo 64 bitov pridržanih za lastnike računalnikov z operacijskim sistemom OS X ali Linux. Okenska različica pisarne LibreOffice 5.0 je povsem združljiva z Windows 10. Petica predstavlja temeljni kamen, na katerem bodo temeljile prihajajoče različice pisarniškega paketa, z mobilnimi inačicami in oblačno izvedenko, ki jo medtem razvijalci že pospešeno snujejo.

Najpomembnejše so izboljšave uporabniškega vmesnika, ki s svežimi ikonami in prenovljenimi menuji  bolje upravlja zaslonsko površino in zagotavlja več delovne kvadrature kot v preteklosti. Priljubljeni ukazi so ustrezno izpostavljeni in na dosegu prstov. Združljivost z vodilnimi pisarniškimi zbirkami (beri: Microsoft Office), ki je bila tarča kritik v preteklosti, je boljša, razvijalci so ustvarili nove filtre za uvoz in izvoz datotek Applovih programov Pages in Numbers, z večjo natančnostjo in zanesljivostjo so opremljeni tudi obstoječi filtri, ki medopravilnost z drugimi pisarniškimi paketi povzdignejo na višjo raven. Večino novih zmožnosti najdemo predvsem v Writerju in Calcu. Urejevalnik besedila ima med drugim izboljšano samodejno popravljanje med vnosom, pri uvozu in izvozu v Microsoftov Word pa se končno ohrani tudi označevanje besedila. Calc je postal robustna preglednica, zrela za podjetništvo, saj zmore obvladati vse vrste delovnih obremenitev z občudovanja vrednim razponom zgledov rabe. Pozna kompleksne formule, nove funkcije, pogojno oblikovanje, obrezovanje slik, naslavljanje tabel in še marsikaj. Več kot sto prostovoljcev je poleg novih zmožnosti oplemenitilo tudi stare, odpravilo kup napak in postavilo zdravo osnovo za nadaljnje delo.

Pred dvema letoma smo si Libre Office že ogledali. Ugotovili smo, da je odprtokodna Pisarna dovolj dobra za devet desetin uporabnikov. Povsem enakovredno se je kosala s povprečnimi dokumenti, preglednicami in drugimi datotekami. Težave so nastopile, ko smo zbirki posredovali zajetnejši zalogaj v obliki ene izmed Excelovih tabel, ki jih redno uporabljamo. Excelov nadomestek Calc določenih funkcij ni prepoznal, zato nam določenih celic enostavno ni izračunal. Ker LibreOffice 5 vsebuje že omenjene številne izboljšave uvoznih in izvoznih filtrov za dokumente, ki zagotavljajo močno izboljšano istovetnost pretvorjenih dokumentov, problemov izpred dveh let nismo imeli. Naša tabela je tako v Excelu kot Calcu skorajda povsem enaka. Še vedno opažamo rahlo zakasnitev, kjer se isti dokument v Microsoftovi Pisarni odpre hitreje kot v zbirki Libre Office, a zamuda še zdaleč ni katastrofalna kakor v predhodnici. Razlika v hitrosti je konec koncev logična, saj gre za datoteko, ustvarjeno z Microsoftovo programsko opremo. Še vedno opažamo preveliko nagnjenost h kopičenju nepotrebnih funkcij, kar je bržčas posledica posnemanja zbirke podjetja iz Redmonda. Kljub rednemu popravljanju starih grehov se najdejo izjeme. Še vedno je na primer opazno popačenje črk ob premikanju po straneh.

Preveč pikolovski ne smemo biti. Primerjava kakovosti z nično ceno se vedno bolj nagiba k zbirki Libre Office. Če smo za predhodnico dejali, da bo zadovoljila zgolj povprečnega uporabnika, naj za petico velja, da je primerna tudi za resnejše pisarniško delo. Navsezadnje je popolnoma poslovenjena. Smo pa prepričani, da Microsoft ne bo sedel križem rok in bo novim različicam Pisarne bržčas dodal kakšno novo domislico, ki ne bo združljiva z brezplačno alternativo. Takemu nagajanju se žal ne bomo nikoli ognili.

Libre Office 5

Pisarniški paket programov.

Prodaja: www.libreoffice.org

Cena: Brezplačno.

✓    Cena, združljivost z drugimi pisarniškimi zbirkami, učinkovit uporabniški vmesnik.

✗    Ni enakovreden plačljivim alternativam.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji