Objavljeno: 26.3.2012 09:08 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2012

Osrednji model

Osnovni Amazonov bralnik Kindle je bilo mogoče v Slovenijo naročiti takoj po predstavitvi nove družine njihovih e-bralnikov, na Kindle Touch pa je bilo treba čakati do zdaj.

V začetku februarja so z Amazona začela prihajati elektronska pisma, ki so oznanjala, da bo osrednji model družine Kindle na voljo tudi kupcem onkraj meja ZDA. Glede na to, da naprava nosi v imenu besedo Touch, je treba takoj opozoriti, da gre kljub zaslonu na dotik za e-bralnik, ki temelji na tehnologiji e-črnila. Slednje pomeni, da je še vedno mogoče brati na soncu, saj zaslona ne prekriva steklo. Prav omenjeno je namreč glavni krivec za slabo uporabnost iPada in podobnih naprav pri branju zunaj.

V Amazonu so zaslon naredili dotikabilen, tako da je čez celotno površino prepredena mreža infrardečih žarkov. Ko jih na določenem mestu prekinemo, jih Kindle prenese v ukaz, kaj storiti. Po domačem menuju se premikamo s potegom prsta navzdol. Med branjem pa dotik leve in desne strani zaslona pomenita premik po straneh, pritisk na sredino pa prikliče menu. Sistem se v praksi obnese odlično, paziti je treba le, s kakšnim prsti bomo pacali po zaslonu. Ta je zaradi infrardečih senzorjev namreč vdrt v ohišje, tako da se na dolgi rok po robovih lažje naseli umazanija. Premikanje med stranmi je hitrejše kot pri prejšnjih Kindlih in, kot smo že zapisali pri opisu osnovnega modela, je prostora za izboljšave vse manj. Omembe vredno je to, da je tipkanje po virtualni tipkovnici preprosto in ne zaostaja dosti za enakimi tipkovnicami na steklenih zaslonih na dotik.

Kot se za naprave na dotik spodobi, je fizičnih gumbov malo (beri: dva). Prvi je na dnu naprave in rabi za vklop in izklop ter je klasičen gumb na pritisk. Še vedno smo prepričani, da gre za korak nazaj, saj je bilo pri prejšnjih modelih, kjer je bil gumb na poteg, manj možnosti, da bi bralnik ponesreči ugasnili. Drugi gumb je na dnu prednje stranice in rabi za vrnitvi na domači menu. Touch ima na zadnji strani dva zvočnika, tako da je vhod za slušalke na dnu naprave. Mogoče je poslušati glasbo, avdioknjige in uporabljati funkcijo "text to speech", kjer bralnik z robotskim glasom samodejno bere knjige.

V ZDA je mogoče Touch kupiti po dveh cenah. Cenejši je tisti, ki prinese s seboj (zares nemoteče) oglase. Pri nas tega žal ni mogoče kupiti, z malo poguma pa vendarle gre - prek eBaya. Kolega iz tednika Mladina je prek nemškega eBaya "Diterju" (kot sam pravi, "na lepe oči") nakazal 130 evrov in Nemec mu je čez dober teden poslal Touch, ki smo ga preizkusili - model z oglasi.

Kindle Touch

E-bralnik

Prodaja: Amazon.

Cena: 146 EUR (okoli 130 EUR model z oglasi, prek eBaya).

Za: Izboljšano listanje, zaslon na dotik deluje odlično.

Proti: Gumb za vklop in izklop.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji