Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2017

Oreo brez osmice

Letošnja velika posodobitev mobilnega operacijskega sistema Android prinaša številne dobrote, ki jih bodo žal deležni zgolj lastniki manj številnih (novejših) naprav. Uporabnikom neposvečenih telefonov priskočijo na pomoč naslednje aplikacije s tržnice Play.

Med vidnejšimi pridobitvami operacijskega sistema Android 8 Oreo je uspavanje obvestil. Gre za priročno zmožnost, ki določena obvestila iz središča odstrani, nato se nanje spet spomni čez nekaj časa. Če nimate naprave, ki bi osmico prebavila, si prestavljanje obvestil na kasnejši čas omislite s programom Boomerang Notifications. Izdelek raziskovalcev univerze Cardiff nam omogoča izbiro aplikacij, upravičenih do dremeža obvestil, in postreže s funkcionalnostjo, ki je najbliže pravi stvari.

Naslednja izmed zmožnosti Orea, ki smo je lahko deležni tudi uporabniki telefonov brez najnovejše Googlove nadgradnje operacijskega sistema Android, je prikaz slike v sliki. Čarovnijo na mobilni zaslon dostavi aplikacija Floating Apps (multitasking), ki je na tržnici Play na voljo tako v plačljivi kot brezplačni različici. Slednja je opremljena z nadležnimi oglasi, ki nas motijo pri ustvarjanju plavajočih oken, profesionalna inačica pa ponudi nekaj dodatnih izbir in preneha z reklamiranjem.

Oreo med drugim napravam omogoča pametno brezžično povezovanje, kar pomeni, da se WiFi samodejno vklopi, ko s telefonom pridemo na območje znane povezave. Rezultat je pozitiven, baterija nam je hvaležna, obenem pa nam ni več treba skrbeti za ročni vklop in izklop brezžičnega modula. Na srečo so razvijalci te storitve ponujali že pred Androidom 8, najuspešneje s programom Smart WiFi Toggler.

Nočni način delovanja, ki skrbi za uporabnikove oči in dober spanec, je sicer poznal že Android Nougat, a ga Oreo dopolni z zmožnostjo podrobnejšega nastavljanja. Podobno natančnost zmore tudi brezplačni program Twilight, ki si ga brez strojnih omejitev zlahka omislimo vsi lastniki naprav z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom.

Ikone in domači zaslon v Androidu 8 omogočajo hiter vpogled v čakajoča obvestila posameznih aplikacij in dostop do povezanih opravil in lebdečih pripomočkov, ki jih prikličemo z daljšim pritiskom primerno označene ikone. Možnosti telefonov Pixel in drugih z Googlovo Osmico združljivih naprav je najhitreje posvojil zaganjalnik Action Launcher, ki si ga lahko omisli prav vsakdo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji