Objavljeno: 14.7.2005 12:40 | Monitor Julij 2002

Opis analognih modemov

3Com USR 56K Faxmodem

Način priklopa: Zaporedni.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 1423 B/s.

Vtičnica za telefon: Ne.

Cena: 22.680 tolarjev.

Za: Zelo hitro priključevanje.

Proti: Zaporedni vmesnik, dokaj visoka cena, manjka glasovna pošta.

3Com je velikan med izdelovalci omrežne opreme, z nakupom podjetja US Robotics pa je postal prvi tudi med izdelovalci modemov. Model 56K Faxmodem sodi med starejše izdelke, saj smo ga prvič preizkusili že pred skoraj tremi leti. Kljub temu se po hitrosti brez težav meri z novejšimi konkurenti. Gre za zunanji modem, ki ga priključimo na zaporedni vmesnik. Pri namestitvi v okolju Windows XP nismo imeli težav, saj je ustrezni gonilnik že priložen operacijskemu sistemu. 56K Faxmodem ne podpira glasovnih sporočil, podpira pa pošiljanje faksov razreda 1 in 2. Hitrost priključevanja je bila stalno okoli 50 Kb/s, nekajkrat pa smo jo tudi presegli. Modem nima veliko napak, morda mu lahko očitamo samo to, da ni vtičnice za telefon, pa priklop na zaporedni vmesnik, ki se iz osebnih računalnikov počasi poslavlja.

3Com USR 56K Sportster Voice

Način priklopa: PCI.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 1375 B/s.

Vtičnica za telefon: Da.

Cena: 8160 tolarjev.

Za: Hitrost, cena.

Proti: Nima priložene programske opreme.

Drugi 3Comov modem prav tako sodi med modele, ki niso več najnovejši, vendar so zaradi imena U.S. Robotics še vedno zelo priljubljeni med kupci. Sportster Voice vtaknemo v razširitveno mesto PCI, zanimivo pa je, da gre za edini notranji modem na našem preizkusu. Sodi med t. i. "WinModeme", pri katerih del funkcij modema opravlja kar gonilnik oziroma programska oprema. Zato je Sportster med najcenejšimi preizkušenimi modemi, ne bo pa deloval v povezavi s kakim bolj eksotičnim operacijskim sistemom. Gonilnik je že priložen okolju Windows XP, tako da z namestitvijo ni težav. Modem podpira pošiljanje in sprejemanje faksov razreda 1 in 2, glasovna sporočila in ima vtičnico za telefon. Tudi po hitrosti se lahko primerja z zunanjim modelom istega izdelovalca, čeprav je bil pri meritvah malce počasnejši. Omeniti moramo še, da smo preizkušali različico OEM, ki je brez priložene programske opreme in gonilnikov.

Creative Modem Blaster USB

Način priklopa: USB.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 1398 B/s.

Vtičnica za telefon: Ne.

Cena: 15.960 tolarjev.

Za: Hitrost.

Proti: Velikost ohišja.

Podjetje Creative z Daljnega vzhoda je sicer velikan med izdelovalci zvočnih kartic, a izdeluje tudi modeme. Modem Blaster USB priključimo, kot pove že ime, na vmesnik USB, gre pa za dokaj veliko zunanjo napravo črne barve in očem prijetne oblike. Namestitev je potekala brez težav, gonilnik za Windows XP pa je modemu priložen, iz česar sklepamo, da gre za dokaj nov izdelek. Modem se je po hitrosti uvrstil med najhitrejše na našem preizkusu, tudi hitrosti priključevanja so bile zelo visoke in so pogosto presegle 50 Kb/s. Creativov izdelek podpira tudi glasovno pošto in pošiljanje faksov razreda ena. Pri modemu smo pravzaprav pogrešali samo vtičnico za telefon, ki pa je večina uporabnikov ne potrebuje, in pestrejšo paleto programske opreme, saj je poleg gonilnika priložen le program za priklop na internet prek ponudnika AOL.

Genius GM56USB

Način priklopa: USB.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 890 B/s.

Vtičnica za telefon: Da.

Cena: 9840 tolarjev.

Za: Cena.

Proti: Hitrost povezave.

Tudi Genius, podobno kakor Creative, sodi med izdelovalce, ki so bolj znani po drugih izdelkih, ne modemih. GM56USB je zapakiran v lično in zelo majhno ohišje, na katerem pa kljub temu ne manjka dodatna vtičnica za telefon. Priloženi gonilnik je brez težav deloval tudi v okolju Windows XP, tako da z namestitvijo modema ni bilo težav. Podpira pošiljanje faksov razreda ena, dodana pa je tudi podpora glasovni pošti. Obe funkciji krmilimo s priloženo programsko opremo. Pri povezovanju je hitrost povezave redko presegla 50 Kb/s, še najpogostejše so bile hitrosti do 45 Kb/s, kar pomeni, da se je tu Geniusov izdelek odrezal precej slabo. Tudi po vzpostavljeni povezavi je prenos včasih kar zastal, tako da so doseženi časi slabi. Očitno gre za napako v programski opremi modema, saj smo enake težave imeli s Trustovim modelom USB, ki ima enako osnovo.

Trust 56K PC Card Modem

Način priklopa: PCMCIA.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 1492 B/s.

Vtičnica za telefon: Ne.

Cena: 19.900 tolarjev.

Za: Hitrost.

Proti: Manjka glasovna pošta.

Trust ima zelo pisano paleto izdelkov, med katerimi najdemo predvsem pripomočke za večpredstavnost. Mednje lahko z malo domišljije vtaknemo tudi modeme. 56K PC Card Modem je, kot pove že ime, namenjen lastnikom prenosnikov, saj se modem vtakne v razširitveno mesto PCMCIA II. Windows XP ga prepoznajo kot standardni modem PCMCIA na Lucentovi podlagi in Trustov izdelek s tem gonilnikom deluje brez težav. Podprto je pošiljanje faksov razreda ena, manjkajo pa mu telefonski odzivnik oz. glasovna pošta. Od kartice PCMCIA tudi ne moremo pričakovati dodatne vtičnice za priklop telefona, ki je na poti tudi ne potrebujemo. Modem nas je presenetil z zelo hitrim povezovanjem, še posebno, ko smo ga primerjali z drugim modelom tega izdelovalca. Povezave so dosegale hitrost okoli 50 Kb/s, modem pa se je dobro odrezal tudi pri merjenju hitrosti prenosa datotek.

Trust 56K V92 USB Modem

Način priklopa: USB.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 991 B/s.

Vtičnica za telefon: Ne.

Cena: 16.770 tolarjev.

Za: Majhnost.

Proti: Hitrost, manjka glasovna pošta.

Drugi Trustov analogni modem na našem preizkusu se priključi na vmesnik USB. Modem je zapakiran v majhno ohišje, zato je namenjen tudi lastnikom prenosnikov, saj ga ni težko prenašati naokoli. Gonilniki za Windows XP niso priložen in si jih moramo presneti z domače strani izdelovalca. Modem ima verjetno enako osnovo kakor Geniusov model, oba lahko tudi uporabljamo z gonilniki drug drugega. Trustov izdelek ima sicer nekaj manj zmožnosti, manjka mu glasovna pošta in dodatna vtičnica za telefon. Podprto je pošiljanje faksov razreda ena. Podobno kakor pri Geniusu smo tudi s Trustovim modemom dosegali dokaj nizke hitrosti povezovanja, ki so redko presegle 45 Kb/s. Prav tako se je prenos datoteke včasih kar ustavil za nekaj deset sekund. Trustov izdelek se je sicer odrezal malenkost bolje kakor Genius, vendar sta po hitrosti prenašanja podatkov oba razočarala.

Zyxel U90E

Način priklopa: Zaporedni.

Hitrost polnega dvosmernega prenosa: 1579 B/s.

Vtičnica za telefon: Da.

Cena: 53.400 tolarjev.

Za: Hitrost, obilica zmožnosti.

Proti: Cena, zaporedni vmesnik.

Pri Zyxelovem izdelku že na prvi pogled opazimo, da gre za modem za zahtevnejše kupce. To je namreč edini analogni modem med preizkušenimi, ki poleg klicnega dostopa podpira tudi priključitev na najeti vod. Namestitev je potekala brez težav, okolje Windows XP pa uporabi kar gonilnike, ki so priloženi operacijskemu sistemu. Modem seveda podpira tudi pošiljanje in sprejemanje faksov razreda 1 in 2 ter telefonski odzivnik oz. glasovno pošto. Programska oprema omogoča tudi nastavljanje modema na daljavo. Razočarale nas niso niti hitrosti prenosa, saj je bil pri tem Zyxel najhitrejši na našem preizkusu, s hitrostmi povezovanja nad 50 Kb/s. Zaradi obilice zmožnosti je modem seveda zelo drag. Po njem bodo posegli predvsem tisti, ki bodo izkoristili vse ali vsaj večino njegovih zm

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji