Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij - avgust 2015

One Neo Plus Grand X

One Neo Plus Grand X

Zgornje ime mi je izpljunila posrečena spletna stran, imenovana Android Phone Name Generator (na koncu le dodate končnico .com in že si lahko generirate lastne telefone Android). Spletna stran je sicer šala, a je zabavna ravno zato, ker sploh ni tako zelo iz trte izvita.

Za Monitor pišem že kar dolgo, tudi sicer redno spremljam področje tehnologije. Telefonov in tablic res ne preizkušam veliko, a gredo vsi, ki jih dobimo pri reviji, čez moje roke, saj sem v rednem stiku z agencijami PR, uvozniki in tudi operaterji. In priznam, za večino nimam pojma, kakšne naprave se skrivajo za oznakami.

Najočitnejši zgled iz tokratne številke je Samsungova tablica Galaxy Tab A 9,7 T550. Ok, približno mi je jasno, da meri po diagonali 9,7 palca, torej je po velikosti približno primerljiva z navadnim iPadom. Kaj pa preostalo? Uf, ne vem, res. Je to tablica, ki se po zmogljivostih meri z iPadom? Je torej nekje proti  vrhu cenovnega razreda oziroma Samsungove zmogljivostne lestvice? Ali gre morda za kak cenejši, vstopni model? Nimam pojma.

Tablic z imenom Tab so imeli že ... 4? 5? Ne, vsega skupaj jih je bilo ... Pravzaprav ne vem, pred seboj imam odprto Wikipedijo s člankom o seriji Galaxy Tab, pa priznam, da mi ni povsem jasno. Poleg vseh različnih velikosti zaslonov, ki se dodajo k imenu (torej 7, 7.7, 8, 10.1, 10.5 in 12.2), najdemo še dodatke v obliki besedic Plus, Lite, Pro ter črkah S in A. Tablica Galaxy Tab Pro 10.1 naj bi bila »high-end«, tablica Galaxy Tab S 10.5 pa »ultra high-end«. Seveda to ni dovolj, na voljo so tudi tablice Galaxy Note, ki jim je dodan še Samsung SPen. Na Wikipediji so ločeno popisane še vse generacije tablic, če prav razumem, jih je nekako za štiri (morda pet?) generacije.

Samsung pri tem seveda ni edini, veliko izdelovalcev androidnih telefonov ima podobno zmedo, je pa vsaj po občutku Samsung pri tem najhujši. Podobna zgodba je pri telefonih – kako naj neki povprečen kupec pozna razliko med napravo Grand in Plus? Če moramo že sami med preizkusom vrtati globoko v nastavitve, da pridemo do oznak, kot je »T550« za tablico Galaxy Tab A, ki smo jo tokrat preizkusili.

Upamo, da bodo s časom nekoliko poenostavili prodajno paleto, saj trenutno stanje ni ravno koristno, ne za kupce ne za podjetje ne za razvijalce. Nekateri, denimo Apple in Microsoft, ponujajo le nekaj  modelov telefonov (v Applovem primeru tudi tablic). To pomeni, da imajo kupci bistveno manj težav pri izbiri. Izdelovalec ima manj stroškov pri proizvodnji, logistiki in trženju, razvijalci pa manj dela, da svoje aplikacije prilagodijo, da dobro delujejo na napravah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji