Objavljeno: 27.3.2006 23:08 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2006

Omrežena elektrika

Za povezovanje računalnikov v omrežja se dandanes najpogosteje uporabljajo omrežni kabli UTP, mobilnejši uporabniki pa z veseljem izkoriščajo svobodo brezžičnih omrežij Wi-Fi. Že kar lep čas pa je na trgu še ena možnost - povezovanje po električnih žicah.

Nastavitveni program ponuja kar nekaj informacij, vendar deluje le v okolju Windows.

Tokratni Netgearov omrežni vmesnik ni prvi tak izdelek v našem laboratoriju. Jeseni 2004 smo namreč že preizkusili podoben izdelek izdelovalca MSI, ki je bil zasnovan na standardu Homeplug 1.0.1. XE104 pa temelji na nasledniku omenjenega standarda - Homeplug Turbo.

Razmeroma veliko škatlico priključimo neposredno v električno vtičnico. Izdelovalec na tem mestu odsvetuje uporabo električnih razdelilcev, še posebej takih z vgrajeno prenapetostno zaščito ali tlivko na stikalu za vklop, ker ta zmanjšuje hitrost delovanja. Za optimalno delovanje se bomo tako morali odreči eni vtičnici v prostoru, v katerem bo nameščen XE104.

Za delovanje teh omrežij potrebujemo najmanj dve taki napravi, poleg tega pa tudi (žični ali brezžični) internetni usmerjevalnik, saj škatlici opravljata le vlogo omrežnega mostu po električni napeljavi, ne znata pa usmerjati paketov IP. Lahko pa na vsak tak vmesnik priključimo do štiri uporabnike, saj so na voljo štirje stomegabitni priključki ethernet.

Novi standard obljublja hitrosti do 85 Mb/s. To je neprimerno več kot pri predhodniku (14 Mb/s). Preizkus hitrosti pa je pokazal, da je dejanska hitrost prenosa podatkov veliko nižja od deklarirane, saj smo v najboljših razmerah (vtičnici druga poleg druge) dosegli kvečjemu 23 Mb/s, torej le dobro četrtino nazivne hitrosti. Ko smo enega od vmesnikov prestavili v vtičnico na drugo stran iste sobe, pa se je hitrost zmanjšala še za polovico, na skromnih 12 Mb/s. No, z nadaljnjim oddaljevanjem se hitrost ni več tako hitro manjšala, saj je v poprečju dosegala 6-10 Mb/s.

Dosti bolje se je izkazal domet vmesnika. Medtem ko smo za prejšnji rod teh izdelkov ugotovili, da delujejo le ob priklopu v vtičnice na isti električni fazi, zdaj homeplugi delujejo tudi medfazno. Še več, v večnadstropni hiši nam ni uspelo "odkriti" niti enega para vtičnic, pri katerem se dva homepluga ne bi povezala. Kljub dokaj zastareli električni napeljavi smo namreč vedno imeli delujočo povezavo hitrosti vsaj 1 Mb/s!

Vmesniku je priložena programsko oprema, s katero lahko preverimo kakovost in hitrost povezave med vsemi vmesniki, priključenimi v električno omrežje. Program deluje le v okolju Windows, zato bodo lastniki sistemov Mac ali Linux prikrajšani za te informacije. Pomembnejše je to, da med seboj združljivi vmesniki (XE104 se zna povezovati tudi z vmesniki starejšega rodu) začnejo delovati takoj po priklopu v omrežje, brez vsakršnega nastavljanja parametrov. Po želji lahko le nastavimo geslo za dostop do omrežja, šifriranje podatkov pa je privzeto že vključeno.

Netgear XE104 je torej enostavna rešitev, kako omrežje pripeljati v dele hiše, do koder kabli UTP ali signal domačega omrežja Wi-Fi ne seže. Škoda le, da je cena enega izdelka dokaj visoka, za delovanje pa potrebujemo najmanj dva. Sprijazniti pa se bo treba tudi z nižjo hitrostjo...

Netgear XE104

Kaj: Vmesnik za priklop v računalniška omrežja po električnem omrežju in štirikratno omrežno stikalo.

Izdeluje: Netgear, www.netgear.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 28.680 tolarjev.

Za: Preprosta namestitev, dober domet, šifrirana povezava.

Proti: Nizka izmerjena hitrost prenosa, zasede eno omrežno vtičnico (ki ne sme biti na razdelilcu).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji