Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2015 | Teme: nenehni testi

Olympus Stylus SH-1

Olympus že nekaj časa ponuja zmogljive žepne aparate, namenjene zahtevnejšim uporabnikom, ki pa si želijo aparat tudi shraniti v žep. Temu segmentu nekako pravimo segment »zum za popotnike«, saj gre za prilagodljive aparate s širokim razponom goriščnic, ki pa so kljub temu dovolj majhni in lahki, da jih lahko hitro in enostavno pospravimo. Tak je tudi model SH-1, ki je že nekaj časa na trgu.

Aparat resda ne sodi med res žepne modele, tako majhen kljub vsemu ni. Iz ohišja nekoliko štrli objektiv in se ob prižigu še raztegne. Ravno objektiv je srce teh aparatov, Olympusov je zelo soliden. Pokriva goriščnice od 25 pa do 400 milimetrov, gre torej za šestnajstkratni zum. Ohišje je zelo kakovostno in prijetno na otip, zaradi solidno nizke teže aparat tudi lepo sedi v rokah. Tipk ni prav veliko, oziroma jih je toliko kot na večini žepnih modelov, bi si pa želeli še kak obroček več, recimo okoli objektiva. Desno zgoraj je kolesce za izbiro funkcije, poleg vseh samodejnih možnosti (tudi ustvarjalnih umetniških filtrov) je na voljo tudi povsem ročni program. Pod omenjenim kolescem je še namenska tipka za zajem videa.

Objektivu je v pomoč zelo dobra petosna optična stabilizacija slike. Ta je seveda najkoristnejša pri daljših goriščnicah, kjer se tresenje roke občutno bolj pozna. Kakovost fotografij je odlična, v rabi je tipalo ločljivosti 16 milijonov pik. Pri višjih vrednostih ISO se seveda opazi nekaj šuma, primerljivo z drugimi aparati tega zmogljivostnega oziroma cenovnega razreda. Zelo dober je tudi video, lahko ga snemamo v ločljivosti FullHD (torej 1920 × 1080) pri šestdesetih slikah na sekundo. Stabilizacija je koristna tudi med zajemom videa, tam lahko vključimo tudi hibridno stabilizacijo, ki združuje optično in digitalno.

Glede na ponujeno je cena aparata, v več spletnih trgovinah ga najdemo za okoli 270 evrov, zelo solidna. Razočarani smo bili le nad zaslonom. Ta je sicer občutljiv za dotik, saj ima razmeroma nizko ločljivost, ponuja le 460.000 pik (veliko konkurentov ima še enkrat toliko). V aparat je vgrajena tudi povezava WiFi, ki je dandanes vedno bolj samoumevna.

Olympus Stylus SH-1

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–400 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3–6,9; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 9,4 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 270 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Velikost in teža, razpon objektiva, kakovost ohišja.

✗    Ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji