Objavljeno: 26.3.2012 13:50 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus SH-21

Olympusov SH-21 je še en aparat iz družine kompaktnih modelov s širokim razponom goriščnic. Za razliko od modela SZ-11 je nekoliko manjši, predvsem nižji in ožji, tako gre še nekoliko lažje v žep. Za manjše mere je zaslužen predvsem objektiv, ki ne seže v take daljave kot pri omenjenem SZ-11, a je pridobil en milimeter pri širokem kotu. Tako pokriva silno uporabne goriščnice od 24 pa do 300 mm (seveda v klasičnem formatu). Tu naj poudarimo, da se nam pri tele območju zdi teh 300 mm vrh glave dovolj, saj so daljši objektivi (torej tam okoli 500 mm in naprej) koristni res le v najboljših razmerah, drugače je slika prehitro stresena. Seveda lahko pri današnjih visokih ločljivostih sliko tudi izrežemo in tako dobimo še nekaj digitalnega zuma.

Aparat ima na vrhu kolesce za izbiro programa, česar SZ-11, recimo, nima. Omeniti velja tudi velik, za dotik občutljiv zaslon, s katerim se lahko pomikamo po menujih, z njim pa lahko tudi določimo točko ostrenja. Zaslon resda uporablja uporovno tehnologijo dotika, zaradi nje ni tako odziven, kot smo vajeni pri pametnih telefonih (ti uporabljajo kapacitivno tehnologijo), a ga lažje uporabljamo tudi z rokavicami ali nohti. Menuji bi lahko bili nekoliko preglednejši, a smo se nanje bolj redko spuščali, saj avtomatika svoje delo opravi dobro, za zajem videa pa je na voljo samostojna tipka.

Video je dobre kakovosti (enako velja tudi za zvok), ločljivost je visokih 1920 × 1080, v uporabi pa je solidno varčen kodek H.264, zaradi katerega velja minuta posnetka okoli 130 MB. Tudi fotografije so dobre kakovosti, kljub visoki ločljivosti je šuma razmeroma malo. Ročnih nastavitev je žal malo, je pa zato na voljo veliko programov in različnih učinkov. Med njimi omenimo 3D fotografiranje, kjer nas aparat vodi, da vzamemo dve fotografiji pod malce spremenjenim kotom.

Ti žepni modeli z velikim razponom goriščnic se nam zdijo nadvse uporabni, sploh zaradi uporabe razmeroma širokih kotov (24 ali 25 mm). Zelo pohvalno pa je tudi znižanje cen, saj postajajo ti aparati vse bolj dostopni - SH-21 velja 237 evrov.

Olympus SH-21

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 16,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-300 mm (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,9; ostrenje 1 cm (super makro)-neskončno; domet bliskavice 6,7 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 237 EUR.

Za: Odlično izbran razpon objektiva, video, cena.

Proti: Malo bližnjic, nima ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji