Objavljeno: 17.5.2005 15:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus Mju digital 500

Med žepnimi modeli ponujajo pri Olympusu že kar nekaj časa vremensko odporne modele Mju digital. Model 500 ima tipalo CCD razreda 5 MP, nekoliko posodobljeno ohišje in predvsem očitno večji barvni zaslon LCD. S svojimi 63,5 milimetra diagonale, veliko ločljivostjo (215.000 pik) in zelo kakovostno sliko sodi med boljše zaslone LCD sploh, še posebej v tem razredu digitalnih fotoaparatov. Res je sicer, da velik zaslon precej zmanjša površino, ki ostane za upravljalni del, predvsem pa za to, da bi lahko aparat optimalno držali v roki. Palec desne roke zelo rad "zaide" na zaslon LCD. Čeprav Mju Digital 500 na prvi pogled deluje celo večji od svojih predhodnikov, pa je to le optična prevara, saj je po merah celo nekoliko manjši, res pa je nekoliko manj zavitih linij.

Po drugih tehničnih lastnostih bolj sledi svojim predhodnikom. Svetlobna jakost objektiva s trikratno optično povečavo (ekvivalent med 35 in 105 milimetrov v formatu leica) je med dokaj povprečnimi 3,1 pri širokem kotu in že kar slabimi 5,2 ob največji povečavi, zato aparat pri slabši svetlobi ni med boljšimi. Sicer si lahko v takih razmerah pomagamo z večjimi občutljivostmi delovanja tipala (najmanjša občutljivost je enaka ISO 64, največja pa ISO 500), a le, če samodejno ostrenje pravilno "zaklene" objektiv (kar ni vedno nujno). Izostriti zmore objekte na razdalji od pol metra naprej, v makro načinu od 20, zdaj pa je na voljo tudi super makro način, ki deluje od 7 centimetrov naprej. Med izboljšavami je mogoče najti tudi nekaj več prednastavitev bele (zdaj jih je na voljo šest), za zares optimalne rezultate pa je dobrodošla možnost zajema bele s predloge. Sicer je z aparatom mogoče snemati tudi video posnetke (ločljivosti 320 × 240 pik), ki so lahko obogateni tudi z zvokom, dolžina pa je omejena zgolj z zmogljivostjo pomnilniške kartice xD (priložena je kartica velikosti 32 MB).

Čeprav kakovost fotografiji ni brez napak, je dokaj dobra - še posebej za ta razred digitalne fotografije. Glede na predhodnike je opaziti predvsem boljše zajemanje barvnih podrobnosti, boljša je tudi natančnost barv, je pa kar nekaj šuma, predvsem pri večjih občutljivostih delovanja tipala.

Olympus Mju digital 500

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,1; ostrenje 0,5 m-neskončno (20-50 cm makro; 7 cm super makro); čas od 1/1000 do 4 s; doseg bliskavice do 3,6 m; razpon ISO samodejno, 64, 100, 200, 250, 400, 500.

Cena: 85.200 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, (01) 236 33 20, www.olympus.si.

Za: Majhne mere, vremensko odporno ohišje, velik zaslon LCD.

Proti: Slabša svetlobna jakost objektiva, malo prostora za dober prijem, občutljivost za šum pri večjih občutljivostih delovanja tipala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji