Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2015 | Teme: nenehni testi

Olympus E-PL7

Olympusov E-PL7 je na trgu že nekaj časa, gre pa za šesti aparat v njihovi liniji kompaktnih digitalnih aparatov z izmenljivimi objektivi, imenovani PEN. Aparati PEN že od začetka merijo na nekoliko zahtevnejše uporabnike, ki cenijo prilagodljiv aparat z razmeroma majhnim ohišjem. Ohišje spominja na starejše analogne aparate, čeprav ima kar nekaj tipk in kolesc. Je zelo kakovostno, v osnovi iz kovine z gumijastimi dodatki, bi si pa želeli nekoliko bolj odebeljeno držalo na desni strani.

Zadaj je razmeroma velik zaslon (po diagonali meri tri palce), občutljiv za dotik. Slednje smo bolj redko uporabljali, saj je sprehajanje po menujih kljub vsemu lažje oziroma natančnejše ob pomoči tipk. Koristnejša je možnost nagibanja zaslona navzgor in navzdol, v tej smeri ga lahko zavrtimo za 180 stopinj, idealno torej za avtoportrete (oziroma »selfije«). Za slednje bo zelo uporabna vgrajena povezava WiFi, s pomočjo katere lahko zajete fotografije prenesemo na pametni telefon (ali tablico), od tam pa v širni splet. Prek te povezave lahko tudi sicer krmilimo aparat.

Aparat smo preizkusili z novim objektivom, ta spada v razred t. i. »palačink«. Gre za nadvse tanek objektiv, ki je v zaprtem položaju po velikosti primerljiv s fiksnim objektivom. Ko aparat prižgemo, se sicer nekoliko podaljša. Kljub tankosti pa gre za zumirni objektiv klasičnih goriščnic, sega torej od 28 pa do 84 mm. Zum upravljamo s kolescem, ki je nameščeno okoli njega, s tem, da ni neposredno povezano z mehanizmom (kot smo sicer vajeni pri aparatih z izmenljivimi objektivi), temveč krmili električni motorček. Nam je klasični sistem bolj všeč, a se tudi ta dovolj dobro obnese (sploh pa je zaradi tega lahko zadeva toliko manjša).

Kakovost fotografij je zelo dobra, čeprav je tipalo enako, kot ga že več let uporabljajo v teh aparatih. To se mu pozna načeloma le pri šumu, tega je malenkost več kot pri bližnji konkurenci (denimo Sonyjevi NEX). V Olympusu sicer že od začetka prisegajo na stabilizacijo, vgrajeno v ohišje, kar pomeni, da deluje z vsemi objektivi. Posledično so objektivi lahko tudi nekoliko manjši in lažji (no, pa tudi cenejši).

Aparat je solidno odziven, tako pri vklopu kot pri ostrenju in sprehajanju po menujih. Na voljo je kar nekaj samodejnih (in umetniških) načinov, so pa na glavnem kolescu za izbiro načina tudi vsi ročni načini. Upravljanje aparata je kar dobro, le tipke na zadnji strani so nekoliko omejene s prostorom – tistim, ki imajo večje prste, kljub vsemu raje priporočamo kak večji aparat. V kompletu dobimo tudi majhno bliskavico, škoda, da aparat nima kar vgrajene. Cena samega ohišja je solidna, ga pa omenjeni objektiv občutno podraži.

Olympus E-PL7

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4608 × 3456.

Tipalo: Efektivno 16 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena ob objavi: 409 EUR (ohišje), 605 EUR (ohišje + objektiv EZ ED 14–42 mm).

✓    Velikost in teža, odzivnost, vgrajena povezava WiFi.

✗    Nima vgrajene bliskavice, majhno držalo.

4584386

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji