Objavljeno: 17.5.2005 15:09 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-170

C-170 je eden najmanj zmogljivih digitalnih fotoaparatov, ki jih izdelujejo pri podjetju Olympus. S svojo preprosto zasnovo je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki ne potrebujejo večjih zmogljivosti in jim zadostuje že osnovna fotografija.

Aparat ima namreč objektiv s fiksno goriščno razdaljo, kar je v svetu digitalne fotografije pravzaprav redkost. Objektiv je resda enak objektivu formata leica z goriščno razdaljo 37 milimetrov, svetlobna jakost pa je dobrih 2,8. Ostriti zmore od razdalje pol metra naprej, v makro načinu od 20 centimetrov. Kljub preprosti zasnovi ima C-170 tipalo CCD diagonale 1/2,5 palca, ki zajame slike, ki imajo 3,92 milijona pik oziroma ločljivost 2288 × 1712 pik. Alternativa tej sta ločljivosti 1600 × 1200 (dovolj za razvijanje fotografiji 10 × 14 cm ob gostoti 300 pik na palec) in precej manjša VGA (640 × 480 pik). Slike se sicer shranjujejo v notranji pomnilnik, ki ga je "pičlih" 14 megabajtov, razširiti ga je mogoče z dodatnimi xD pomnilniškimi karticami (kar je za to ločljivost skoraj nujno, saj pomnilnik zadostuje za pičle štiri slike pri največji kakovosti). Ohišje je zavito oblikovano, izdelano iz plastike (zato ne deluje najtrdneje) in je nekoliko nenavadno široko, prijem pa je dokaj neroden. Aparat sicer ne ponuja kakega "izobilja" možnosti in nastavitev, v kar največji meri smo namreč "obsojeni" na rabo avtomatike, ki pa svoje delo opravlja precej dobro. Ročno lahko tako zgolj kompenziramo delovanje avtomatike, in sicer med -2 EV in +2 EV v stopnjah po 1/3 EV. Med bolj "standardnimi" nastavitvami ni niti možnosti korekcije temperature bele; pogrešamo jo, saj samodejno določanje temperature bele ne deluje povsem pravilno niti v idealnih razmerah (torej ob sončnem dnevu), kaj šele v zahtevnejših. Še najbolj lahko na način delovanja avtomatike vplivamo z izborom ene izmed osmih scenskih prednastavitev, ki jih izberemo s kolescem na hrbtni strani ohišja. Tu je tudi barvni zaslon LCD z diagonalo 38 milimetrov in ločljivostjo 85.000 pik, ki pa je dokaj slabe kakovosti, optičnega kukala ni. Sama kakovost fotografije ni najboljša, saj je ostrina in kakovost zajetih podrobnosti dokaj povprečna. Kljub temu bo zadostovala za nezahtevnega uporabnika, pohvaliti pa velja, da aparat za odpravljanje šuma pri daljših osvetlitvenih časih (največji čas osvetljevanja je sicer 2 sekundi) uporablja tudi dodatni algoritem.

Olympus C-170

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 3,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8; ostrenje 0,5 m-neskončno; čas od 1/1500 do 2 s; doseg bliskavice do 3,6 m; razpon ISO od 50 do 250 (samodejno).

Cena: 36.120 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 30.

Za: Preprosta raba, algoritem za odpravljanje šuma.

Proti: Malo možnosti, le samodejno določanje temperature bele, povprečna kakovost fotografije, slab zaslon LCD, nima optičnega kukala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji