Objavljeno: 19.3.2007 12:33 | Avtor: Robert Sraka | Monitor Marec 2007

Okna, če je treba

Parallels desktop omogoča uporabo Oken na Macih. Nova različica prinaša višjo raven integracije programov za Okna v operacijski sistem Mac OS X, saj lahko posamezni programi za Windows tečejo vsak v svojem oknu, ne da bi uporabnik Okna sploh videl.

Za Mace so dandanašnji na voljo skoraj vsi bolj razširjeni programi, kljub temu pa včasih potrebujemo kak program, ki teče le na PCjih. Pri oblikovalcih spletnih strani je na primer tak Internet Explorer, saj je zaradi njegove razširjenosti pomembno, kako prikaže pravkar oblikovano spletno stran. Uporabnikom Worda pa morda ni všeč različica za Mac, ker za razliko od drugih programov v Mac OS X ne uporablja sistemskega črkovalnika in še zmeraj ne priznava slovenščine. Najpogosteje pa imajo potrebo po okenskih programih novi uporabniki Macov, za vsak primer pač, če bi se pri prehodu na Maca vendarle kaj zalomilo. Ne glede na razlog pa ni potrebe po dodatnem PCju.

Parallels desktop za Mace je bil prvi program, ki je omogočal poganjanje Oken znotraj operacijskega sistema Mac OS X skoraj enako hitro kakor na "pravem" PCju, pri čemer je uporabljal podporo virtualizaciji novih Macov s procesorji Intel. Uporabniki Macov so prvo različico (podrobneje smo jo preizkusili v oktobrski številki) zelo dobro sprejeli, saj so lahko ob programih za Mac OS X hkrati uporabljali tudi programe v Oknih. Nova različica, ki je tik pred izidom, k predhodni dodaja dolg seznam izboljšav, hkrati pa prinaša nov način delovanja, pri katerem se zdi raba programov za Okna znotraj operacijskega sistema Mac OS X, kadar take programe pač potrebujemo, še naravnejša. Oglejmo si torej novosti.

Najopaznejša novost v Parallels desktop je način prikaza programov za Okna, imenovan "coherence", ki je na voljo za operacijske sisteme Windows 2000, XP, 2003 in Vista. Ta omogoča rabo programov za Okna, ne da bi Okna sploh videli. Namesto prejšnjega načina, ko smo imeli v oknu programa Parallels desktop računalnik v računalniku - to je namizje Oken z opravilno vrstico in vsemi drugimi elementi operacijskega sistema - je v načinu "coherence" namizje Oken skrito, vidimo pa samo programe vsakega v svojem oknu. Programe za Mac OS X in za Okna tako ločimo le po videzu oken, sicer pa se premikamo med njimi, kot bi vsi programi tekli v Mac OS X. Pa to ne velja le za običajna okna - tako lahko prikažemo tudi okenske programe z nenavadnimi oblikami, kot je na primer Windows Media Player.

Vsak program za Okna ima v doku svojo ikono, enako kot programi za Mac OS X. Za okenske programe lahko tudi določimo, da je njihova ikona stalno vključena v dok ali da se program zažene že ob zagonu računalnika. Ko zaženemo tak program za Okna, se po potrebi samodejno zažene tudi Parallels desktop. V tem načinu torej namizja Oken sploh ne vidimo več, zato ob rabi programov kar hitro pozabimo, da so nekje nameščena tudi Okna. No, kdaj pa kdaj vendarle potrebujemo dostop do opravilne vrstice ali do drugih programov znotraj Oken - do njih pridemo s pritiskom na ikono Parallels desktop v doku, ki ima enak učinek kakor pritisk na tipko start v opravilni vrstici Oken.

K lažji uporabi programov za Okna prispeva tudi izboljšan način podpore tipkovnici. Tako lahko določimo, da se v Oknih zamenjajo tipke ctrl in cmd; povedano drugače, tako za kopiranje, lepljenje in druge pogoste ukaze na tipkovnici uporabljamo za programe za Mac in za Okna enake kombinacije tipk. Tudi podpora desni tipki alt, s katero v Oknih pridemo do nekaterih uporabnih znakov, je zagotovljena. Iz programov za Okna lahko zdaj nalagamo in shranjujemo datoteke, ki so kjerkoli na Macovem disku, izboljšana pa je tudi podpora "povleci in spusti". Tako lahko na primer v Finderju primemo datoteko za Microsoft Word in jo povlečemo na odprto okno Worda za Windows, pa se bo datoteka odprla v tem programu.

Nova različica prinaša še druge izboljšave. Najbrž najbolj pričakovana je podpora USB 2.0. Omogoča rabo številnih naprav, ki do zdaj niso bile podprte. Tako lahko s programi za Okna uporabljamo tudi kamero iSight, ki je vgrajena v vse Mace s procesorji Intel, razen v minija, ki pač nima zaslona. Vendar moramo za rabo kamere najprej namestiti gonilnik, ki na žalost ni priložen, ima pa ga Applov brezplačni paket Boot Camp. Tudi podpora drugim strojnim napravam je izboljšana - po novem lahko v programih za Okna uporabljamo vgrajeni pekač za CDje oziroma DVDje.

Končajmo še pri eni koristni novosti, programu Transporter. Ta omogoča prenos vsebine pravega PCja ali pa navideznega računalnika iz programov VMware ali Virtual PC v Parallels. Še posebej zanimiva je prva možnost, pri kateri na običajni računalnik namestimo majhen program za izmenjavo podatkov, Transporter pa opravi vse drugo. Potem pa kaj hitro ugotovimo, da PCja res ne potrebujemo več ... Če pa v svojem Macu že imamo nameščena tudi Okna v ločenem razdelku Boot Camp, lahko navidezni računalnik v Parallels desktop zaženemo tudi iz tega razdelka.

Parallels desktop for Mac

Kaj: Program za poganjanje navideznih računalnikov na Macih s procesorji Intel.

Izdeluje: Parallels, www.parallels.com.

Cena: 80 dolarjev, za dosedanje registrirane uporabnike brezplačno.

Za: Programi za Okna v samostojnih oknih v Mac OS X, podpora kameram iSight, preslikava tipkovnice, številne druge novosti.

Proti: Navodila niso dovolj podrobna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji